Blåskjell servert med pommes frites og hvitløkmajones

Pommes frites

Til 4 personer

  • 8-10 mellomstore poteter, kokefaste
  • Salt, pepper
  • Ca. 2 liter solsikkeolje til fritering

Slik gjør du:

Skrell potetetene eller behold skallet på, bare skrubb dem godt før de deles opp i staver eller båter, ca. 1 cm tykke, 1 cm brede og 5 cm lange.

Legg potetene i kaldt vann i ca. 30 min. Ta dem opp og trøk dem godt i et kjøkkenhåndkle.

Varm opp olje i en kjele, varm opp til ca. 160 grader til det bobler rundt skaftet på en tresleiv.

Potetene blir best om de friteres i to omganger.

Ikke legg i for mange potetstrimler om gangen. Første gangs fritering, skal potetene blir møre og blanke, men uten å få farge. Ta opp og legg på kjøkkenpapir, slik at fett rekkes ut. Når alle potetstavene er fritert en gang, øk temperaturen til ca. 200 grader. Legg i små porsjoner og stek til potetstrimlene er sprø får en fin gyllen farge.

La renne av på kjøkkenpapir. Dryss med salt og pepper.

Hvitløksmajones

  • 3-4 fedd hvitløk
  • ca. 1 dl friske urter for eksempel persille og basilikum eller oregano
  • 4 eggeplommer
  • 1/4 ts salt
  • Pepper
  • 1 ts sitronsaft eller Dijonsennep
  • 2.5 dl nøytral olje, ½ dl kan være olivenolje
  • 1-2 ss iskaldt vann

Slik gjør du:

Støt sammen i en morter eller finhakk hvitløk og urter og rør sammen med eggeplommer, salt, pepper og sitronsaft. Spe med oljen i en tynn stråle mens du visper godt til du får en tykk «majones». Visp ev litt kaldt vann for rett konsistens. Smak til med litt mer salt og pepper.

For deg med dårlig tid, kan du bruke en stavmikser. Ha alle ingrediensene i et høyt glass/beholder, de vil naturlig legge seg litt lagvis. Begynn med eggeplommer, fortsett med olje. Sett stavmikseren i bunnen på glasset/beholderen, kjør til du får i gang «emulsjonen», trekk/løft stavmikseren rolig opp mot overflaten. Ferdig majones på 20 sekunder.

” Lettvint” hvitløksmajones med ferdig majones.

Tilsett 2-4 fedd hvitløk i ca. 2 dl majones. Rør inn 2 ts sitronsaft 1-2 ss olje og ev hakkede urter..

Blåskjell dampes i en stor gryte med lokk.

  • Ca. 2 kg blåskjell
  • 3-4 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl olivenolje
  • Saft av 1 sitron
  • en god neve persille

Slik gjør du:

Finhakk løk og hvitløk og surr i olje uten at løken tar farge. Tilsett blåskjell, legg på lokk og rist på kjelen en gang imellom slik at alle blåskjellene blir dampet. Blåskjell dampes i 6-8 min til alle skjellene åpner seg.

Server med brød og hvitløksmajones. Husk å dypp brødet i den gode blåskjellkraften!

En deilig middag eller helgekos. FOTO: TV 2
En deilig middag eller helgekos. FOTO: TV 2