Å "koke suppe på en spiker"

I løpet av ett år kaster hver og en av oss 42 kilo mat. Derfor har familien Nygård Havre startet prosjektet «Spis opp maten». I dag er de sammen med Wenche i studio for å gi deg gode tips til å lage mat av rester og fra  produkter som er utgått på dato. Dette er både miljøvennlig og økonomisk.

Smakfull grønnsak-reste-suppe med brødkrutonger

Melk og glutenfri (pass på at kraften er glutenfri) Brødkrutonger av tørt halvgrovt brød ev. glutenfritt brød.

Rydd i kjøleskapet og bruk grønnsaksrester til en smakfull full suppe. Krydder ta en titt i de tørkede / friske krydderne du har og lag din egen smaksvariant. Ekstra mettende blir den om du også bruker linser. Bruk denne oppskriften som en ide og fyll på med de restene du har.

Dette trenger du:

  • 250 g røde linser
  • 2 løk
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 2-3 ss olje
  • 5-6 gulrøtter eller erstatt noen av gulrøttene med andre grønnsaksrester
  • 1 – 3 ss finrevet/ finhakket frisk ingefær (3 ss sterk !!!)
  • 1 ss spisskummen, malt
  • Ev litt kajennepepper
  • Salt, pepper
  • Saft av lime
  • Ca 1 ½ l kyllingkraft, grønnsakkraft eller vann tilsatt buljong
  • Ev. crème fraiche eller kokosmelk for melkefritt.

Slik gjør du:

Skyll linsene under rennende kaldt vann og la dem ligge i vann i 5-10 min, så de får renne godt av seg.

Finhakk løk og hvitløk.

Rens og del gulrøtter/grønnsaker i biter og skrell og finhakk frisk ingefær.

Varm opp olje i en kasserolle, surr løk og hvitløk til løken er blank. Tilsett spisskum, ingefær og gulrøtter/grønnsaker og vend sammen. Tilsett kraft og la småkoke til gulrøttene er møre, 10-15 min (små biter gir kort koketid).

Kjør suppen glatt med en stavmikser. Smak til med lime, salt, pepper ev. mer kajennepepper eller chilipulver, sveet chili / mango chutney og spisskummen.

Brødkrutonger til suppen:

Tørt brød blir som nytt – del brødet i terninger og stek det ved middels varme i olje i en stekepanne (ev. sammen med 1-2 fedd hvitløk) til brødterningene er sprøe.

Strø over suppen ved servering.

Grove vafler og grønnsakssuppe. FOTO: TV 2
Grove vafler og grønnsakssuppe. FOTO: TV 2

Grove vafler / små tykke pannekaker.

Grove vafler ev. små tykke pannekaker søtet med overmodne bananer (eller sukker/ honning).

Du kan bruke melkeprodukter og egg som er gått ut på dato. Det kan være melk, yoghurt naturell ev. blandet med rømme/ creme fraiche eller andre melkerester.

Dette trenger du:

  • 3 dl havregryn
  • Ca.6 dl melk, yoghurt, rømme
  • 3 -4 egg
  • 3 ss rapsolje til baking eller annen nøytral olje ev smør
  • 1-2 moste brune bananer ev sukker/ honning
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts natron
  • 1 ts bakepulver
  • ½ ts alt
  • Hvetemel, gjerne like deler grovt og fint mel til passe tykk deig

La havregryn svelle i melken / melkeproduktet i ca. 15-20 min. Visp sammen resten av ingrediensene og bland inn havregrynblandingen. La røren stå og svelle videre 15 min før steking.