Dette bør du spise før og etter trening

Spiser du riktig, orker du mer. Det er ikke alltid så lett å vite hva som gir mest energi eller hva som er lurest å spise før trening  – og hva en bør spise etter trening. Christine Sundgot-Borgen er doktorgradsstipendiat i idrettsmedisin, og gir gode råd i Wenches kjøkken.

Mat til store og små, før og etter trening.

Guacamole

Blandes med kokte byggryn, perlegryn eller fullkornspasta (ev. glutenfri)

Dette trenger du:

  • 3 modne avocado
  • saft av 1 lime eller ½ stor sitron
  • 1 stor moden tomat
  • 1 sjalottløk ev ¼ løk
  • 1 fedd hvitløk (kan sløyfes)
  • ¼- ½ fersk rød chili
  • salt
  • evt litt pepper
  • 1-2 ss god olivenolje

Slik gjør du:

Del avocadoen i to, ta ut steinen og skrap ut fruktkjøttet med en skje.

Tilsett resten av ingrediensene og kjør glatt med en stavmikser.

Smak til med salt, pepper og evt. litt olivenolje.

Ha over i krukke med lokk og sett kaldt ca. 30 min før servering. Guacamolen kan oppbevares i krukke med lokk i 2-3 dager. Kan også fryses.

Pesto

Blandes sammen med kokte byggryn eller fullkornspasta (ev. glutenfri).

Kjør sammen friske blader av basilikum fra en stor potte, 1 fedd hvitløk,

1/2 dl pinjekjerner, ca. ½ dl revet parmesan og 2-3 dl olivenolje.

Kjøres sammen med en stavmikser.

Knekkebrød

Dette trenger du:

  • ½ dl chiafrø
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 1 dl havregryn (ev glutenfri)
  • 1 ss fiberhusk
  • 2 ss rapsolje
  • Ca. 21/2 varmt / kokende vann.

Slik gjør du:

Rør sammen alle ingrediensene. Fordel massen tynt ut på et bakepapir på et stekebrett. «Rut» det opp med en kniv. Stek i varm stekeovn 150 grader i ca. 1 time til knekkebrødene et sprøe. Avkjøl på rist.

Måltider før og etter trening. FOTO: TV 2
Måltider før og etter trening. FOTO: TV 2

Kyllingsatay

Del kyllingfileter opp i strimler og tre på spidd. Stek i panne med olje, dryss på salt og pepper og urtekrydder blanding.

Peanøttsaus:

  • Dette trenger du:
  • 75 g usaltede peanøtter
  • 2 dl kyllingkraft
  • 1ss finhakket frisk ingefær
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 rød chili (uten frø)
  • 2 dl kokosmelk
  • Salt, ev frisk koriander

Slik gjør du:

Rist peanøttene i en tørr panne, tilsett resten av ingrediensene, med unntak av kokosmelk. Kok opp og la småkoke ca. 10 min før kokosmelken tilsettes. Kok opp. Kjøre sausen glatt med en stavmikser eller i en blender. Smak til med salt og ev frisk koriander.