Dette bør du spise før og etter trening
Spiser du riktig, orker du mer. Det er ikke alltid så lett å vite hva som gir mest energi eller hva som er lurest å spise før trening – og hva en bør spise etter trening. Christine Sundgot-Borgen er doktorgradsstipendiat i idrettsmedisin, og gir gode råd i Wenches kjøkken.
Mat til store og små, før og etter trening.
Guacamole
Blandes med kokte byggryn, perlegryn eller fullkornspasta (ev. glutenfri)
Dette trenger du:
- 3 modne avocado
- saft av 1 lime eller ½ stor sitron
- 1 stor moden tomat
- 1 sjalottløk ev ¼ løk
- 1 fedd hvitløk (kan sløyfes)
- ¼- ½ fersk rød chili
- salt
- evt litt pepper
- 1-2 ss god olivenolje
Slik gjør du:
Del avocadoen i to, ta ut steinen og skrap ut fruktkjøttet med en skje.
Tilsett resten av ingrediensene og kjør glatt med en stavmikser.
Smak til med salt, pepper og evt. litt olivenolje.
Ha over i krukke med lokk og sett kaldt ca. 30 min før servering. Guacamolen kan oppbevares i krukke med lokk i 2-3 dager. Kan også fryses.
Pesto
Blandes sammen med kokte byggryn eller fullkornspasta (ev. glutenfri).
Kjør sammen friske blader av basilikum fra en stor potte, 1 fedd hvitløk,
1/2 dl pinjekjerner, ca. ½ dl revet parmesan og 2-3 dl olivenolje.
Kjøres sammen med en stavmikser.
Knekkebrød
Dette trenger du:
- ½ dl chiafrø
- 1 dl gresskarkjerner
- 1 dl sesamfrø
- 1 dl solsikkekjerner
- 1 dl havregryn (ev glutenfri)
- 1 ss fiberhusk
- 2 ss rapsolje
- Ca. 21/2 varmt / kokende vann.
Slik gjør du:
Rør sammen alle ingrediensene. Fordel massen tynt ut på et bakepapir på et stekebrett. «Rut» det opp med en kniv. Stek i varm stekeovn 150 grader i ca. 1 time til knekkebrødene et sprøe. Avkjøl på rist.
Kyllingsatay
Del kyllingfileter opp i strimler og tre på spidd. Stek i panne med olje, dryss på salt og pepper og urtekrydder blanding.
Peanøttsaus:
- Dette trenger du:
- 75 g usaltede peanøtter
- 2 dl kyllingkraft
- 1ss finhakket frisk ingefær
- 1 fedd hvitløk
- 1 rød chili (uten frø)
- 2 dl kokosmelk
- Salt, ev frisk koriander
Slik gjør du:
Rist peanøttene i en tørr panne, tilsett resten av ingrediensene, med unntak av kokosmelk. Kok opp og la småkoke ca. 10 min før kokosmelken tilsettes. Kok opp. Kjøre sausen glatt med en stavmikser eller i en blender. Smak til med salt og ev frisk koriander.