Skuespiller Silje Torp og programeleder Kristine Riis konkurrerer i kveldens episode av Fingrene av fatet.

Få oppskriftene fra programmet nedenfor.

Bård og Kristines moules frites

Blåskjell:

  • 2 kg blåskjell
  • 1 stk løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 0,5 dl nøytral olje
  • 1 stk sitron

Fremgangsmåte:

Varm opp en kasserolle og ha i olje, finkuttet løk og hvitløk. Det skal varmes slik at løken blir gyllen, uten at løken skal få farge. Tilsett rensede og vaskede blåskjell og sitronjuice fra en sitron. Ha på lokk og damp i ca 5 min på høy varme. De er ferdige når blåskjellene åpner seg. I denne basen kan man tilfører mange forskjellige smaker som tomat, fløte, appelsinjuice og tabasco, urter og mye mer. Man kan også plukke skjellene og bruke blåskjellkjøttet til en salat og kraften til en suppe hvis man ønsker det.

Friterte poteter

  • 4 stk store poteter
  • Friteringsolje

Fremgansmåte:

Kutt poteter til pommes frites størrelser. Friter de først en gang i varm olje i ca 3 min. Ta de opp og la de hvile i ca 3 min. Friter de så igjen i ca 5 min til de blir sprø og ferdige.

Bearnaise meuniere

  • 5 stk eggeplommer
  • 250 g smør fra stekingen av fisken
  • 1 dl hvitvinseddikreduksjon
  • Hvitvinseddikreduksjon
  • 1 stk sjalottløk (finkuttes)
  • 1 stk laurbærblad
  • 3 hele sorte pepper
  • 1 dl epleeddik
  • 2 dl hvitvin
  • 50 g finkuttet estragon

Fremgangsmåte:

Alt, bortsett fra estragonen, has i en kasserolle og kokes i fem minutter. Sil og tilfør estragonen. Ha eggeplommer i en glassbolle. Sett bollen over vannbad, vannet skal ikke berøre bollen. Tilsett hvitvinseddik. Visp smøret inn gradvis. Vannebadet skal ikke koke, bare ligge rett under kokepunktet. Pass på at sausen ikke koker. Til slutt smakes det til med salt og pepper. NB! Hvis sausen skiller seg, visp inn 1 ss kokende vann.

ASIATISK VARIANT: Reneé og Siljes moules frites med thailandsk vri. Foto: Fingrene av fatet / TV 2
ASIATISK VARIANT: Reneé og Siljes moules frites med thailandsk vri. Foto: Fingrene av fatet / TV 2

Reneé og Siljes moules frites med thailandsk vri

Blåskjell:

  • 1 kg blåskjell - vasket og renset
  • 2 fedd hvitløk
  • 5 cm ingefærrot
  • 4 limeblader
  • 1 stk sitrongress
  • 1 rød chili
  • 1 ss meierismør
  • 2 dl hvitvin
  • 500 gr kokoskrem/fet kokosmelk
  • Cayennepepper
  • 2 stk lime
  • 1 potte koriander

Fremgangsmåte:

Grovkutt grønnsaker og urter/aromater, varm en tykkbunnet og vid kjele, smelt smøret i kjelen og ha i alle aromatene, sviss lett og hell på vinen. Kok opp vinen og ha på alle blåskjellene, dekk med lokk og steam til alle skjellene har åpnet seg, løft skjellene ut av kjelen og ned i en liten kjele til å servere fra. Kok blåskjellkraften hardt og krem med kokosmelken, smak til med saften av en lime og litt cayennepepper. Hell kraften over blåskjellene og topp med grovkuttet koriander.

Misomajones:

  • 1 stk egg
  • 2 ss lys miso
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1 ts salt
  • 1 ts cayennepepper
  • Saften av ½ sitron
  • 3-5 dl solsikkeolje

Fremgangsmåte:

Kjør sammen egg, miso, eddik, sitronsaft, salt og cayennepepper med en stavmikser, kjør stavmikseren opp og ned mens du sper med oljen til tjukk majoneskonsistens.

Chips:

  • 4 store bakepoteter
  • Havsalt
  • Chipotlepulver/røkt paprika
  • Nøytral olje

Fremgangsmåte:

Kutt potetene i chunky store staver. Kok de i lettsaltet vann i 10 min. Avkjøl i iskaldt vann, legg på klede og tørk godt av. - Varm olje i en tykkbunnet kjele/en liten frityr til 150C og friter potetstavene til gylne, ta de ut og avkjøl på kjøkkenpapir. Varm frityren til 180 og friter til ferdige, strø med salt og chipotlepulver.

Server blåskjellene i en liten kjele toppet med masse koriander. Sett kjelen på en trefjøl. Legg bakepapir under chipsen, og legg den i en stabel, strø litt ekstra chipotle over, og legg opp misomajonesen i en dipskål.