Slik lager du fiskeboller med ny vri

Få kokkenes oppskrifter fra Fingrene av fatet.

DEKORATIVT OG GODT: Bård og Kathrines fiskeboller med kamskjell.  Foto: Fingrene av fatet / TV 2
DEKORATIVT OG GODT: Bård og Kathrines fiskeboller med kamskjell.  Foto: Fingrene av fatet / TV 2

I kveld skal modell og programleder Kathrine Sørland og programleder Halvor Bakke konkurrere med kokkene Bård Greni og Reneé Fagerhøi Fingrene av fatet.

Få oppskriftene fra programmet nedenfor.

Bård og Kathrines fiskeboller med kamskjell og "mormors garnityr".

Fiskeboller:

  • 500 g hysefilet uten skinn og bein
  • 2 ts salt
  • 1 stk egg
  • 3 dl melk
  • 5 stk kamskjell
  • 2 kg blåskjell til kraft
  • Bladpersille
  • 5 stk mandelpoteter, middels store

Fisken må være helt kald før du maler den. Ta den derfor rett fra kjøleskapet. Skjær den i strimler og mal den, helst på gammeldags kvern, sammen med saltet. Vil du ha grov farse er det nok å male én gang. Fin farse maler du to ganger. Bruker du food-processor blir ikke farsen riktig så seig som med kvern, men resultatet blir likevel godt. Rør deigen med treskje til den blir seig. Rør inn pepper og egg og spe med væsken litt om gangen. Det er viktig å røre kraftig under speingen, slik at all væske røres godt inn før mer væske helles i, ellers skiller farsen seg. Den ferdige farsen skal være glatt og seig.

Form litt store boller. Fukt hendene med kaldt vann og trill bollene så de blir runde. Kok opp kraften fra blåskjellene med litt salt og legg i bollene. La dem trekke i 15 min, til de er gjennomkokte. Snu dem et par ganger så de blir jevnt kokt.

Saus:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 1 dl melk
  • 2 dl blåskjellkraft
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper

Smelt smøret til sausen og rør inn melet. Rør inn melken og rør til det er glatt, spe så med blåskjell kraft til passe sauskonsistens. Denne sausen skal ikke være for tynn. Smak til med salt og hvit pepper.

"Mormors garnityr":

  • 1 stk gulrot rød
  • 1 stk gulrot gul
  • 1 stk gulrot blå/svart
  • 1 stk ananas

Gulrøttene skrelles og ananasen renses. Alt rives på rivjern.

Server fiskebollene i sausen med revet gulrøtter og ananas. Kokte poteter hører også med.

SPENNENDE VRI: Reneé og Halvors asiatiske nudelsuppe med fiskeboller. Foto: Fingrene av fatet / TV 2
SPENNENDE VRI: Reneé og Halvors asiatiske nudelsuppe med fiskeboller. Foto: Fingrene av fatet / TV 2

Reneé og Halvors asiatiske nudelsuppe med fiskeboller

Fiskeboller/suppeboller:

  • 500 gr hyse og torsk
  • 3 ts salt
  • 2 dl H-melk
  • 1 ss potetmel
  • 1 egg
  • ½ ts muskatnøtt
  • ½ ts malt ingefær

Viktig at alle ingredienser og utsyr er kaldt! Kjør fisk og salt sammen i en hurtighakke, kjør til fisken samler seg som en ball i hurtighakken. Ha så i krydder, egg og potetmel, kjør kjapt sammen, og spe så med melk til glatt kremet konsistens. Smak så på farsen at det er nok salt. Fyll farsen på en sprøytepose, kok opp buljongen, sprøyt ut farse og kutt av med en kniv slik at det blir små boller, trekk i buljongen.

Nudler:

  • 300 gr risnudler/båndnudler

Kok opp vann og trekk nudlene i ca. 2 min, hell nudlene over i en sil og skyll i kaldt vann.

Buljong:

  • 1 l klar fiskekraft
  • 50 gr bonitoflakes
  • 50 gr tørket shitakesopp
  • 1 flak kombu eller annen tørket tang
  • 5 cm ingefærrot -kuttet i grove skiver
  • 2 fedd hvitløk, delt i to
  • 1 ss soyasaus
  • 2 ss lys misopaste
  • 3 ss riseddik
  • 1 ss sesamolje

Kok opp kraften, ha i bonitoflakes, kombu, shitakesopp, ingefærrot, hvitløk og soyasaus. Trekk i ca. 15 min. Sil kraften, spar på shitakesoppen, kast resten. Hold buljongen varm, rett under kokepunktet og pisk inn misopasten og eddiken. Smak til om du vet trenger mer miso eller eddik.

Soyasyltet shitake:

  • 1 dl sukker
  • 1 dl soyasaus
  • 1 dl riseddik
  • 50 gr kokte shitakesopp

Kok opp sukker, soyasaus og eddik til sukkeret er oppløst. Kutt den kokte shitakesoppen i tynne skiver og trekk i laken.

Grønnsaker/ekstra:

  • 4 stk vårløk
  • 1 stk bok choy bønnespirer
  • koriander
  • thaibasilikum
  • 1 ts sriracha

Kutt vårløk i tynne ringer. Riv bok choy bladene fra hverandre, skyll og tørk. Grovhakk koriander og riv thai basilikum lett fra hverandre.

Finn frem en stor dyp og romslig bolle. Legg nudlene i bunnen av bollen, og strø så den soyasyltede shitaken over nudlene. Kok opp buljongen sammen med bok choy og fiskeboller, øs kokende varm buljong over nudlene, pass på å få med suppeboller og bok choy. Topp nudelsuppen med vårløk, bønnespirer, koriander, thai basilikum, noen dråper sriracha og noen dråper sesamolje. Server med spisepinner og stor romslig skje/gjerne asiatisk suppeskje.