Oppskriften gir ca. 40 stk. avhengig av størrelsen du lager.

TIPS: nøtter kan sløyfes for de som ikke tåler det!

Deigen kan lages med kald væske, heves natten over, 7-8 timer.

Dette trenger du:

  • 2 ss rapsoljer til baking
  • 200 g Kesam (kan erstattes med 3 dl vann)
  • Ca. 1 l skummet melk eller vann
  • 1 ss honning (kan sløyfes)
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1 ts kardemomme eller kanel
  • ca 1 kg fiberbakst ev. grovbakstmel
  • 3 dl havrekli
  • 2 dl hvetekli
  • 1 dl linfrø og solsikkekjerner
  • 2-3 dl tørket frukt, hakket fiken/aprikoser, svisker, rosiner i biter
  • Ca. 150 g hakkede valnøtter/hasselnøtter (kan erstattes med ca. 100 gram tørket frukt for de med nøtteallergi)
Deilige fiberrundstykker. FOTO: TV 2
Deilige fiberrundstykker. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

Varm kesam, melk/ vann og honning til fingervarmt.

Hold igjen ca. 2 dl fiber/grovbakst mel.

Bland sammen resten av melet, tørrgjær, salt, kardemomme, grovhakket tørket frukt og nøtter. Tilsett den fingervarme væsken og elt/rør sammen for hånd i ca. 5 min, i kjøkkenmaskin ca. 3 min. Deigen skal være løs og klissete. Deigen trenger ikke forheves.

Bruk to skjeer, form deigen til boller og legg på et bakepapirkledt stekebrett.

Etterhev under klede i ca. 1.5 - 2 timer og stek på midterste rille i varm stekeovn på 225 grader i 15-20 min.

Steketid er avhengig av hvor store «bollene» er. Grovbakst trenger litt lengre steketid enn finbakst.

Avkjøl på rist.

Egner seg godt til frysing.