Sunne fiberrundstykker med frukt og nøtter
Dagens rundstykker er energirike og sunne. Det kan være greit å ha ett i vesken som et lite mellommåltid.
Oppskriften gir ca. 40 stk. avhengig av størrelsen du lager.
TIPS: nøtter kan sløyfes for de som ikke tåler det!
Deigen kan lages med kald væske, heves natten over, 7-8 timer.
Dette trenger du:
- 2 ss rapsoljer til baking
- 200 g Kesam (kan erstattes med 3 dl vann)
- Ca. 1 l skummet melk eller vann
- 1 ss honning (kan sløyfes)
- 1 pk tørrgjær
- 1 ts salt
- 1 ts kardemomme eller kanel
- ca 1 kg fiberbakst ev. grovbakstmel
- 3 dl havrekli
- 2 dl hvetekli
- 1 dl linfrø og solsikkekjerner
- 2-3 dl tørket frukt, hakket fiken/aprikoser, svisker, rosiner i biter
- Ca. 150 g hakkede valnøtter/hasselnøtter (kan erstattes med ca. 100 gram tørket frukt for de med nøtteallergi)
Slik gjør du:
Varm kesam, melk/ vann og honning til fingervarmt.
Hold igjen ca. 2 dl fiber/grovbakst mel.
Bland sammen resten av melet, tørrgjær, salt, kardemomme, grovhakket tørket frukt og nøtter. Tilsett den fingervarme væsken og elt/rør sammen for hånd i ca. 5 min, i kjøkkenmaskin ca. 3 min. Deigen skal være løs og klissete. Deigen trenger ikke forheves.
Bruk to skjeer, form deigen til boller og legg på et bakepapirkledt stekebrett.
Etterhev under klede i ca. 1.5 - 2 timer og stek på midterste rille i varm stekeovn på 225 grader i 15-20 min.
Steketid er avhengig av hvor store «bollene» er. Grovbakst trenger litt lengre steketid enn finbakst.
Avkjøl på rist.
Egner seg godt til frysing.