Vanligvis spiser Sondre Lerche frossen fiskegrateng. Vi er ganske sikre på at han ikke kommer til å gjøre det så ofte igjen.

Her får du oppskriften på Wenches fiskegrateng servert med eple- og gulrotråkost.

Dette trenger du:

  • Ca. 4 dl kokt fisk uten skinn eller ben (evt. 500g rå fisk, uten skinn og ben)
  • Evt. 1 1/2 dl ukokt makaroni (hvis du har lite fisk)

Gratengsaus:

  • 2 ss smør
  • 1 sjalottløk
  • 3 ss hvetemel
  • Ca. 3 dl melk
  • 1¾ ts salt
  • 1 krm pepper
  • 1 krm revet muskatnøtt
  • 3 egg, plommer og hviter hver for seg
  • Strøkavring/malt brød evt. tilsatt litt finrevet ost.
Hjemmelaget fiskegrateng. FOTO: TV 2
Hjemmelaget fiskegrateng. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

Varm ovnen til 200oC.

Damp fisk i en kasserolle i litt lettsaltet vann i 3-4 min.
Fiskekraften kan erstatte litt av melken i sausen.

Hvis du har lite fisk; kok makaroni etter anvisning på pakken.
Hell av kokevannet.

Smelt smør, tilsett finhakket sjalottløk og la den surre seg blank.
Rør inn hvetemel og spe med melk.
Kok opp sausen under omrøring.
Smak til med salt, pepper og finrevet muskatnøtt.
Avkjøl sausen litt og vend inn tre eggeplommer, fisk og eventuelt makaroni.
Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i gratengsausen.
Fyll gratengen i en smurt form, eller porsjonsformer.

Dryss over strøkavring.

Stek gratengen på nederste rille i stekeovnen ved 200oC, i 40-50 minutter.
Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom.

Server med kokte poteter, råkost av revne gulrøtter og eple.
Ringle over en dressing av presset sitronsaft, litt honning eller noen sukkerkorn.

Tips:
Fiskegrateng kan også lages på rå fisk.
Rå fisk vil gi fra seg væske.
Tilsett en ekstra spiseskje hvetemel i sausen, og stek fiskegratengen 6-8 minutter lenger.
Rå fisk i biter tilsettes direkte i den hvite sausen.