I kveld må tidligere hockeykeeper Jim Mathisen og tidligere fotballkeeper Frode Grodås lage mexikanske retter sammen med kokkene Bård Greni og Øyvind Hjelle.

Få oppskriftene fra programmet nedenfor.

Øyvind og Frodes Cochinita Pibil med Pupusa tacos, grillet svin med appelsin og krydder.

Ingredienser:

  • svinenakke
  • appelsin
  • anchochili
  • smør
  • tomat
  • rødløk
  • avocado
  • koriander
  • kremost
  • salt
  • fersk
  • mais
  • vårløk
  • jalapeno
  • maismel
  • mel
  • maizenna
  • bakepulver
  1. Gni kjøttet inn med salt og olje. Grill det godt på begge sider til det er gjennomstekt (70 grader).
  2. Skjær kjøttet i tynne skiver og legg de på et bananblad.
  3. Sausen under helles over kjøttet.

Achiote saus med appelsin:

  • 0,5 dl solsikkeolje
  • 1 stk løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 stk appelsin juice
  • 1 stk limejuice
  • 1 dl kyllingkraft (demi glace)
  • 1 ts achiote paste
  • 1 ss hakket anchochili
  • ½ stk cayennechili
  • 1 ts korianderfrø
  • ½ ts kummin
  1. Skrell løken og skjær den i 3 millimeter tynne skiver.
  2. Skrell og hakk hvitløken. Fres dette i rikelig med olje sammen med koranderfrø og kumminfrø. Når løken begynner å bli gyllen smuldrer man over achiotepasten, appelsinjuice og kyllingkraft. Snitt opp chilien og tilsett denne også.
  3. La dette koke på lav varme inn til en tykk saus. Skjær opp appelsinkjøtt i biter og vend dette inn med finhakket koriander.
  4. Foredelt dette i rikelige mengder over kjøttet på tallerken (eller på bladet).

Crunchy mexicoløk til topping:

  • 1 høvlet rødløk
  • 1 lime 1 ts salt

Finsnittes og knas sammen.

Avocadomos:

  • 1 stk avocado
  • 1 fedd hvitløk
  • salt
  • lime
  • olivenolje

Bland sammen og mos alt i et stavmikserglass.

Pupusa taco:

  • 100 g Maseka mel
  • 100 g hvetemel
  • 1,8 dl vann
  • 50 g ost/cheddar
  • 1 ts flaksalt
  • Til pensling: solsikkeolje

Stekes på takke: Kna mel og vann sammen, vend inn revet cheddar. Form baller på 60 gram. Kjevle de ut og pensle med solsikkeolje. Stek de på takke på begge sider.

Vestfoldersalat:

Hele anretningen toppes med sprø vestfoldersalat, mexicoløk og korianderblader.

SØTT OG SALT: Bård og Jims meksikanske gryte med sjokolade, ris og pitabrød. Foto: Fingrene av fatet / TV 2
SØTT OG SALT: Bård og Jims meksikanske gryte med sjokolade, ris og pitabrød. Foto: Fingrene av fatet / TV 2

Bård og Jims meksikansk gryte med sjokolade, ris og nystekt, grovt pitabrød

Ingredienser:

  • 1 stk kanelstang
  • 1 stk stjerneanis
  • 1 ts all spice
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts koriander
  • 1 ts chilipulver
  • 2 stk kyllingbryst
  • 2 dl nøytral olje
  • 200 gr rødløk
  • 4 dl kyllingkraft
  • 5 fedd hvitløk
  • 40 gr 70% sjokolade
  • 1 stk purreløk
  • 1 stk lang rød paprika
  • 2 ss honning
  • 3 dl ris
  1. Fres krydderne i en kasserolle med litt olje. Når det blir varmt, brun kyllingbrystene i kasserollen.
  2. Kutt rødløk i tynne båter og fres de i også.
  3. Ha i hvitløk og fres videre.
  4. Etter ca 4 min has kyllingkraften i.
  5. Kutt så paprika og purreløk i litt store biter.
  6. Ta av litt av kraften og smelt sjokoladen, hell det så tilbake i kraften.
  7. Kok ris.
  8. Bak ut pitabrødene og stek de i en tørr panne (se oppskriften under) 10 min. før servering has paprika og purreløk i kraften.
  9. Hvis kraften er for tynn, så må den jevnes med maisenna.
  10. Serveres med nykokt ris, pitabrød og varm gryte.

Hjemmelaget pitabrød (åtte stk):

  • 2,5 dl vann
  • 2 ss olje
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ss sukker
  • 0,5 pakke tørrgjær
  • 1 dl havregryn, lettkokte
  • 2,5 dl hvetemel sammalt, fint
  • 3,5 dl hvetemel
  1. Varm vannet til det er fingervarmt, og ha i olje, salt, sukker og tørrgjær.
  2. Tilsett havregryn og sammalt hvete, og rør godt. Ha i nesten alt hvetemelet og rør godt. Elter du deigen lenge, blir den lettere å jobbe med.
  3. Tilsett resten av hvetemelet om deigen er for løs. Bruk gjerne kjøkkenmaskin til å lage deigen og elt til deigen slipper bakebollen.
  4. Ha litt olje på benken og hendene.
  5. Ta deigen ut av bakebollen og kna den sammen. Ta litt olje i en tynn plastpose, legg deigen ned i posen og knytt den sammen i toppen så deigen får plass til å heve.
  6. Deigen må heve i ca. 30 minutter.
  7. Rull deigen til boller og la hvile i minimum 15 minutter. Ha olje på hendene og klapp bollene flate, ca. 1 cm tykke. Viktig at de er runde i formen.
  8. Stek brødene på varm og tørr steketakke eller i stekepanne. Pass på at varmen ikke er for høy, og snu brødene når de er gylne på den ene siden.