Her har du oppskrifter på boller til fastelavnssøndag - med og uten gluten.

Mormors fastelavnsboller (med gluten):

Dette er en oppskrift som har fulgt Wenche i mange år.
Det blir saftige, luftige og lette boller - og de er enkle å lage!

Tips: Les gjennom hele oppskriften før du setter i gang!

Denne oppskriften gir ca. 20 boller.

Wenche lager ofte dobbel porsjon, dette er populære boller og de er fine å fryse.

Dette trenger du:

  • 5 dl melk (helmelk)
  • 150 g smør
  • 125 g melis
  • 50 g fersk gjær
  • Ca. 750 g hvetemel
  • 3/4 ts kardemomme
  • 1/5 ts salt

Slik gjør du:

Ha melk, smør og melis i en kasserolle, visp sammen og kok opp.
Hell over i en bakebolle.
Avkjøl blandingen til fingervarm.
Sett eventuelt kasserollen ut hvis det er kaldt, eller i kaldt vann i oppvaskkummen.

Rør gjæren ut i den fingervarme blandingen.
Tilsett hvetemel (start med 700 g), kardemomme og salt.

Elt sammen.
Tilsett eventuelt mer mel til du får en smidig deig.

Ta deigen ut på et bakebord og elt sammen.
Del opp i ca. 20 biter og trill til boller - uten forheving.
Sett bollene på bakepapirkledt stekebrett.
Dekk med et kjøkkenhåndkle og sett lunt til heving, i en time og femten minutter.

Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 230oC i 12-15 minutter.
Steketid kan variere fra ovn til ovn.
Avkjøl på rist.

Forslag til fyll:

Del bollene i to.
Smør litt fast syltetøy på den ene delen, legg på mykvispet krem og legg over toppen.
Dryss eventuelt med litt melis.

Del bollene i to.
Fyll med krem smakt til med vaniljekrem.
Dryss over hakket sjokolade, smeltet avkjølt sjokolade, fast syltetøy eller nøtter.

Fastelavnsboller. Glutenfrie til høyre. FOTO: TV 2
Fastelavnsboller. Glutenfrie til høyre. FOTO: TV 2

Gluten- og laktosefrie boller på 1-2-3:

Fri for melk: Bruk laktosefri kesam eller laktosefri lettrømme.

Dette trenger du:

  • 1 boks kesam eller lettrømme, evt. laktosefritt alternativ
  • 3 dl varmt vann
  • 2 ss fiberhusk
  • 70 g (5 ss) jyttemel
  • 1-1 1/2 dl sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts kardemomme
  • 50 g gjær
  • 6 ss rapsolje til baking
  • 1 ts salt
  • 1 pk Semper finmel (uten fiber til fine boller, m/fiber til grovere)

Slik gjør du:

Ha kesam i en arbeidsbolle og tilsett varmt vann.
Bruk kesamboksen, den kan fylles nesten full.

Rør sammen.
Tilsett fiberhusk og jyttemel.
La kjøkkenmaskinen gå i ca. 8 min til du har fått en fin struktur på deigen.

Blandingen skal være fingervarm.
Tilsett gjær, olje, salt, sempermel, sukker og kardemomme.
Elt godt sammen, dekk til, og sett til heving i ca. 40 minutter.
Deigen skal bli dobbel størrelse.

Smør bakebordet og hendene med litt rapsolje.
Trill ut en lang pølse og del opp i passe biter til boller.
Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledt stekebrett.

Dekk til, og la heve i nye 40 minutter.

Pensle med egg, melk eller vann -tilsatt litt sukker, for å få en gylden farge på bakverket.

Stek ved 225oC på midterste rille, i 12-15 minutter.