Denne deigen passer til en gryte med ca. 22 cm i diameter.

Dette er en grunnoppskrift, prøv deg fram og tilsett mel, frø og nøtter etter eget ønske.

Wenche lager deigen på kvelden. Hun lar den stå til neste morgen, i minst 8 timer. Det går helt greit å la den stå i 12 timer på kjøkkenbenken.

Dette trenger du:

Du trenger en jerngryte med lokk eller en emaljert gryte med tykk bunn og med lokk.

Gryten kan smøres med litt olje i bunnen før den varmes opp, eller legg i et bakepapir.

  • 500 g hvetemel / spelt
  • 150 grovt mel/ spelt
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl linfrø
  • 1 ts salt
  • 1/3 ts tørrgjær
  • 6 dl kaldt vann
  • + Ca 1 dl hvetemel, grov eller fint eltes inn 15-20 min før steking (les mer i fremgangsmåten)
Eltefritt, langtidshevet grytebrød

Slik gjør du:

Bland sammen alt det tørre (ikke den siste 1 dl med mel), tilsett vann og rør sammen til en glatt klissete deig. Dekk bakebollen med lokk / plast og sett til heving i 8 -12 timer på kjøkkenbenken.

Etter heving, dryss ca 1 dl mel over den ferdighevede deigen. Bruk en bakespatel eller en slikkepott og ”brett” fra kanten inn mot midten i bakebollen et par ganger, til melet har blandet seg inn i deigen.

La deigen etterheve (20-30 min), mens gryten varmes opp.

Sett gryten med lokk, på rist på den nederste rillen i en kald stekeovn. Varm opp ovnen til 250 C.

Ta ut den varme gryten (husk tykke grytekluter). Hell / fordel deigen i gryten (se tips om ev smøring av gryten), legg på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Senk temperaturen til 230 C og stek brødet i 45-50 min. Ta av lokket de siste 10 min. ”Bank på” brødet, det skal være en hul lyd når det er ferdigstekt.

Hvelv brødet over på en rist. Fristende å skjære i brødet med en gang, MEN la det hvile minst 30 min før det skjæres opp.

Pakk brødet i et kjøkkenhåndkle ved oppbevaring.