I kveld blir programlederne Kjersti Bergersen og Otto Robsahm utfordret til å lage fiskegrateng sammen med kokkene Jon Marius Sletten og Charlotte Mohn Gaustad.

Få oppskriftene fra programmet nedenfor.

Jon Marius og Kjerstis fiskegrateng med blåskjell og eggesmør

Fiskegrateng:

  • 300 g torskefilet
  • 40 g makaroni
  • 3 stk egg
  • 50 g blåskjell
  • 10 stk reker
  • 50 g røkt bacon
  • 4 stk middelstore poteter
  • 1/2 kepaløk
  • 1 stk gulrot
  • 100 g revet hvitost
  • Brødkrum
  • Gressløk

Hvit saus:

  • 50 g smør
  • 100 g hvetemel
  • 3 dl helmelk
  • Revet muskatnøtt
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  1. Kok poteter i vann, tilsett eggene i potetvannet og kok i 10 minutter. Ta så av eggene og legg i kaldt vann, kok potetene videre.
  2. Smelt smør i en kjele, visp inn hvetemel. Tilsett litt og litt melk under stadig omrøring. Smak til med revet muskatnøtt, salt og pepper. Ha i finkuttet kepaløk.
  3. Kok makaroni i saltet vann, hell ut vannet og ha makaronien i hvitsausen. Kutt fisken i terninger og ha i hvitsausen. Ha gratengen i en ildfast form. Strø over revet ost og brødkrum. Stekes på 210 grader i 20 min.
  4. Damp blåskjellene i en kjele med en skvett hvitvin. Kutt en firkant av den ferdige gratengen, dander rundt med eggesmør og blåskjell.
  5. Riv gulrot på råkost jern og server ved siden av.

Eggesmør:

Rens og kutt eggene i små terninger. Kutt røkt bacon i terninger og stek i en panne. Tilsett 100 g smør og eggene som er kuttet. Tilsett 1 ss finkuttet gressløk og ferdig skrelte reker.

KLASSISK OG DELIKAT: Kjersti og Ottos klassiske fiskegrateng
KLASSISK OG DELIKAT: Kjersti og Ottos klassiske fiskegrateng Foto: Fingrene av fatet / TV 2

Charlotte og Ottos klassiske fiskegrateng

Ingredienser:

  • 1 stk løk
  • 4 ss smør
  • 4 ss mel
  • 6 dl melk
  • 1/2 ts dijonsennep
  • ¼ ts cayennepepper
  • Salt, pepper
  • 2 stk egg
  • Ca 4 stk poteter
  • Ca 500 g hysefilet
  • 150 gr meierismør
  • 2 stk kokte egg
  • 1 kvast kruspersille
  • 4 stk gulrøtter
  • 1 dl rosiner
  • 1 ss honning
  • Brønnkarse
  • 1 stk økologisk sitron
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Skrell og del potetene i små terninger før de kokes møre i lettsaltet vann.
  2. Legg rosinene i varmt vann med honning og la dem svelle.
  3. Kok opp melken og tilsett fiskebitene, la det trekke i ca 5 min før fisken taes ut igjen.
  4. Smelt smøret i en kjele og fres løkterninger blanke. Rør inn melet. Visp forsiktig inn den varme melken og la den koke under omrøring i 3 min. Juster eventuelt tjukkelsen på sausen med mer melk. Smak til med salt, pepper, muskatnøtt, sennep og cayennepepper. Trekk kjelen til side.
  5. Skill eggene, bland plommene i sausen og pisk hvitene stive. I en stor bolle blandes sausen, fiskebiter, kokte poteter og stivpiskede hviter. Du kan også bruke kokt pasta og rester av rotgrønnsaker i gratengen. En fin måte å bruke opp rester på!
  6. Ha massen i en stor, eller flere små, godt smurte former og strø brødrasp på toppen. Stekes på 200 grader til gratengen er gyllen. Stor form tar ca 30 min, små former tar litt kortere tid.
  7. Smelt 150 g smør og la det bli gyllent, bland i hakkede kokte egg og finhakket kruspersille. Gulrøtter skrelles og skjæres i tynne strimler. Bland gulrotstrimler sammen med brønnkarse og avrente rosiner.
  8. Smak til med sitron, olje, salt og pepper. Anrett gratengen med eggesmør og salat ved siden av.