Ratatouille – grønnsaksrøre fra Provence er smakfullt tilbehør for kjøtt, kylling og fisk.

Den er fri for egg, melk (når ost sløyfes) og gluten.

Kan gjerne godtgjøre seg i 2-3 timer før servering, slik at smakene får stå og «modne” sammen.

Ønsker du å oppbevare ratatouille over flere dager, avkjøl til den er helt før den settes kaldt i kjøleskapet.

Den kan da holde seg i opp til en uke.

I dag serverte Wenche ratatouille til pannestekt skrei.

Dette trenger du:

  • 1 dl olivenolje
  • 2 løk
  • 1 aubergine (2 hvis de er små)
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stor squash
  • 3 paprika (forskjellig farge)
  • 4 modne flådde tomater ev 1 boks hermetiske tomater
  • 2 ts tørket urtekrydder
  • 1 laurbærblad
  • 1-2 ss balsamico eddik
  • Salt og grovmalt pepper
  • 1-2 ts sukker, gjerne brunt som gir mer smak
  • Ev. revet parmesan
RATATOUILLE: Grønnsaksrøre fra Provence. FOTO: TV 2
RATATOUILLE: Grønnsaksrøre fra Provence. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

Del auberginer opp i terninger, dryss med 1 ts salt og la stå i 15-20 min.

Skyll av saltet før den tilsettes i pannen. (Bitterstoffer trekkes ut av auberginene.)

Forbered resten av grønnsakene, rens og skjær/ kutt i jevne biter / terninger.

Varm olje ved middels varme i en vid gryte eller panne med høye kanter. Tilsett grovhakket løk og la surre i 2-3 min til den er blank. Tilsett resten av grønnsakene og stek i 7-8 min. Tilsett flådde tomater delt i biter (ev hermetiske tomater) og urtekrydder, kok opp og la småkoke i 20 -30 min.

Smak til med salt, pepper, balsamico eddik og 1-2 ss god olivenolje og sukker. Grovhakk/ riv opp frisk basilikum blader og dryss over rett før servering.

Server ratatouille som tilbehør til stekt kylling, kjøtt eller fisk.

Tips: lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang, avkjøl og oppbevar i kjøleskapet i 4-5 dager. Ved oppvarming, varm opp kun det du skal bruke, for eksempel på en skive ristet brød til lunsj eller enkel middag med et speilegg på toppen eller som en enkel lunsjsrett ev. med et dryss revet ost.