Denne gangen får vi mulighet til å pusse opp et riktig flott stuerom. Et rom med nok av lys, store flater og store muligheter. Familien har nylig flyttet inn og ønsker hjelp til møblering og valg for oppussing. Rommet er dekket med furu, alle vegger, vinduskarmer og gulv. Ikke et vondt ord om furu egentlig, men hyttepreget er særdeles nærværende. Og rommet vil kle en annen løsning.

Designers tanker

Truls Indrearne får oppdraget. Vi tenker at han er flink til å se helhet og muligheter som gjerne ikke ligger åpenlyst. Rommet kan løses på veldig mange forskjellige måter, men Truls velger å modernisere det utrykket som allerede er i huset. Så furu blir også vårt materiale, dog med et helt nytt utseende.

Han mener rommet tåler store sofaarealer, vendt mot båre utsikt, peis og tv, og han vil ta huseiernes ønsker om mulighet for ulike aktiviteter på alvor. Derfor planlegger han en vegg med litt arbeidsplass og diverse oppbevaring, og han ser karnappen som en fin sone sor spiseplass og avslapping i vinduskarmen. Slik kan alle være i rommet og holde på med ulike ting og være litt adskilt.

Se før- og etterbildene av stua:

FØR: Et rom med nok av lys, store flater, furu og store muligheter.
NÅ: Furuveggene er fortsatt representert, bare hakket mer moderne. Foto: Pandora Film
KARNAPP: Denne kroken gjør seg godt som spiseområde. FOTO: Pandora Film
LYSE MÅLTIDER: Her blir det deilig å nyte utsikten både morgen, ettermiddag og kveld. Foto: Pandora Film
KARM MED SJARM: I vinduskarmen ved spisebordet kan man jo sitte og spise, men også ligge og lese ei god bok.  Foto: Pandora Film
ROM FOR ALLE: Med flere «rom» kan familien drive med ulike aktiviteter uten å forstyrre hverandre.  Foto: Pandora Film
KUNSTVERK: Hvorfor bare henge TVen rett på veggen, når man kan gjøre skjermen del av et lite kunstverk? Foto: Pandora Film
SKULPTUR: Også peisen får en unik utforming. Foto: Pandora Film
BEGGE VEIER: Med sofa i begge retninger, både mot TVen og vinduene, kan man velge hvilket skue man ønsker. Foto: Pandora Film
ARBEIDSPLASS: En av veggene i stua brukes som arbeidsplass, med god plass til oppbevaring.  Foto: Pandora Film
SPESIALDESIGNET: Den hvite metallhyllen er tegnet spesielt til TV-kreasjonen.  Foto: Pandora Film
GLEDESSPREDER: Designerens plan med den «gule blubben» var å tilføre glede i rommet. Man må jo trekke litt på smilebåndet.  Foto: Pandora Film
AKUSTISK VEGG: Spileveggene skal «fange» lyden i rommet og skape god akkustikk. Foto: Pandora Film

Slike store oppholdsrom trenger løsning for god akustikk. Det har lett for å bli gjenklang og bråkete når alle flater er harde, så dette mener Truls er utrolig viktig; å finne en god løsning for behagelig lyd.

UTGANGSPUNKT: Et deilig rom med nydelig utsikt. FOTO: Pandora Film
UTGANGSPUNKT: Et deilig rom med nydelig utsikt. FOTO: Pandora Film

Arbeidet

Ja vi starter jo som vanlig med å rive det som rives skal, grunne vinduer som skal males, og fikse taket. I dette tilfellet strekker vi lerreststak. Så legger vi nytt gulv. Et heltre furugulv som skrus fast i undergulvet. En varig fin kvalitet.

FURU: Nytt gulv i naturlig furu. FOTO: Pandora Film
FURU: Nytt gulv i naturlig furu. FOTO: Pandora Film
LERRETSTAK: Einar strekker jutestrie i taket. FOTO: Pandora Film
LERRETSTAK: Einar strekker jutestrie i taket. FOTO: Pandora Film

Deretter handler det mye om veggene. Veggene skal være vakre og de skal ha akustiske egenskaper. Det vil si at de skal bryte lyden slik at den ikke blir ubehagelig i rommet. Truls sin løsning er spilevegger. Masse furuspiler som monteres på sortmalte mdf plater. Noen liggende flate mot bakplaten, andre har kortsiden frem.

SPILEVEGG: Spilene blir montert på sorte valcromatplater. FOTO: Pandora Film
SPILEVEGG: Spilene blir montert på sorte valcromatplater. FOTO: Pandora Film
MONTERING: Spilene limes og stiftes fast, både på høykant og på flaten. FOTO: Pandora Film
MONTERING: Spilene limes og stiftes fast, både på høykant og på flaten. FOTO: Pandora Film

Vi finner etter hvert et system på hvordan gjøre det; avstandstykker mellom spilene, lim på treverket og spikerpistol til å feste ordentlig. De enkelte platene blir så montert på veggen og renskåret oppe og nede. Nede fjerner vi spilene noen cm over gulvet, lager en såkalt negativ list, noe som gjør det greit å komme til med støvsugeren og moppen.

PÅ VEGGEN: Så monteres spilemodulene på veggen. FOTO: Pandora Film
PÅ VEGGEN: Så monteres spilemodulene på veggen. FOTO: Pandora Film

TV-hyllen

Det er ikke småtteri det Truls har funnet på for å lage en fin plassering for tv-apparatet.

TVen skal være i rommet, så hvorfor ikke ta det nødvendige og se på det som en god mulighet til å lage et spennende veggfelt? Han har tegnet og fått produsert en diger metallhylle i en flott form. Bak denne skal vi male veggen mørk, og så skal spileveggen danne en ny figur rundt dette feltet.

TV-VEGG: Oppmerking av området for TV-hyllen. FOTO: Pandora Film
TV-VEGG: Oppmerking av området for TV-hyllen. FOTO: Pandora Film

Hyllen er tung, så allerede under planleggingen av veggen blir det målt opp og montert gode skjulte spikerslag for hyllen. Veggen blir malt i en fantastisk flott mørk blåsvart farge. Matt og fin, står utrolig bra til furuen.

FARGE: Enkelte felter males i en drastisk, mørk og matt farge. FOTO: Pandora Film
FARGE: Enkelte felter males i en drastisk, mørk og matt farge. FOTO: Pandora Film

Karnappet

Her lager vi en stor plassbygget benk som fyller hele karnappet. Først et skjelett av stendere, deretter gulvbord på toppen og spilevegg på fronten. Slik blir den sydd sammen med resten av veggene. Vindusfagene blir malt mørke som veggene. Det ble en fin sitteplass!

SITTEBENK: Her er arbeidet med sittebenken i karnappen påbegynt. FOTO: Pandora Film
SITTEBENK: Her er arbeidet med sittebenken i karnappen påbegynt. FOTO: Pandora Film
ROMSLIG: Til slutt får vi en romslig sitteplass, med stilige spiler rundt. FOTO: Pandora Film
ROMSLIG: Til slutt får vi en romslig sitteplass, med stilige spiler rundt. FOTO: Pandora Film

Peisen

Den er et kapittel for seg. Vi har aldri laget en så skulpturell innretning tidligere. Jørgen som er her for å hjelpe oss med ildstedet har fått en kraftig utfordring. De skrå peisveggene som møter hverandre i en skrå vinkel blir bygget opp av Scamotec plater, og det blir laget en anordning for peisinnsatsen. Fint løst!

MARMORINO: Den skulpturelle peisen er på plass, med marmorino på overflaten. FOTO: Pandora Film
MARMORINO: Den skulpturelle peisen er på plass, med marmorino på overflaten. FOTO: Pandora Film

Deretter får Einar oppfylt ett av ønskeprosjektene sine; nemlig å få gjøre marmorino på peisveggene. Selvfølgelig en italiensk teknikk. Man sparkler inn en masse bestående av kalk, marmorpulver og pigmenter. Flaten poleres tilslutt med spesialvoks.

Stor produktliste: Disse produktene brukte Tid for hjem da de lagde den «akustiske stua».

Gule utfoldelser

Noe til å bli glad av? Det vil Truls gjerne at vi skal lage. Noe å komme i godt humør av. Og humør det er gult mener han. Utfordringen er å lage en gul skulptur som skal henge fra taket i det ene hjørnet. Det blir fort ulike forslag fra gjengen om hvordan dette kan gjøres, så vi lager like godt 2 utgaver vi, så får vi velge hvilken som skal få bli hengende.

SKULPTUR: Her var det mange baller i luften, bokstavelig talt. FOTO: Pandora Film
SKULPTUR: Her var det mange baller i luften, bokstavelig talt. FOTO: Pandora Film
GULT ER KULT: «Blubben» sprayes gul FOTO: Pandora Film
GULT ER KULT: «Blubben» sprayes gul FOTO: Pandora Film

Einar og Andreal bruker hønsenetting og byggskum, mens Truls og jeg bruker baller og ståltråd. Alle bruker mye gul spraymaling. Det blir ballvarianten som blir hengende, men Einar og Andeas sin skulptur får kanskje en mer spennende skjebne.

BYGGSKUM: Dette var Einar og Andreals versjon av den gule skulpturen. FOTO: Pandora Film
BYGGSKUM: Dette var Einar og Andreals versjon av den gule skulpturen. FOTO: Pandora Film

Fikk umiddelbar respons på Finn

”Byggskumblubben” ble annonsert på Finn under ”gis bort” og fikk umiddelbar respons.

NYTT LIV: Den gule «byggskumblubben» fikk nytt liv i teaterbransjen. FOTO: privat
NYTT LIV: Den gule «byggskumblubben» fikk nytt liv i teaterbransjen. FOTO: privat

En fargerik teaterinstruktør ville bruke den til å overraske sin datter. Datteren studerer kunst i utlandet og var snart ventet hjem, så denne installasjonen vil nok skape godt humør og glede tenkte mor. Og det gjorde den. Mye latter og glede. Men den fikk også en annen oppgave. Teaterinstruktøren tok den med seg ut i teaterverdenen for å eksperimentere med hvordan man forholder seg til, og spiller med en slik ting i rommet.

Den må ha fått se mye rart den gule saken. Dessverre begynte den etter hvert å falle fra hverandre og er nå temmelig død og på en gjenbrukstasjon. Men for et liv den fikk!

Om den gule skulpturen som ble hengende i stuen kan huseierne fortelle følgende: Den ble tatt ned til jul og er ikke kommet opp igjen.

Godt fornøyde huseiere

Dette er det de i dag kan fortelle om vår oppussing:

Vi var veldig fornøyd da vi kom hjem til den nye stuen.

Vi trives veldig godt i rommet, og det føles hjemmekoselig. Vi er veldig fornøyd med at dere har klart å skape en lun stue med flere soner. Det er et veldig behagelig rom å være i. Akustikken er god. Belysningen er super.

Vi er glad for at dere brukte en del møbler og ting som vi hadde. Det var heldigvis også plass til flere av møblene som vi hadde fra før. Den gule kunsten i taket ble tatt ned til jul og er ikke kommet inn igjen.

Vi har etter dere var her pusset opp kjøkkenet, og brukt samme spotter og gulv som i stuen.

Takk for oss! Det var riktig moro.

Kjersti