Thorvald Stoltenberg ber Wenche til frokost

Da God morgen Norge komme på frokostmøte hjemme på kjøkkenet til Thorvald, stilte han et krav - Wenche må lage frokosten!

Sammen lager de et fantastisk frokostbord, og da kommer den gode samtalen av seg selv.

Frokost hos Thorvald Stoltenberg.

- Varme grove rundstykker, brunosten hører selvfølgelig med på bordet, en god sildesalat, hjemmelaget italiensk salat og en hvitmuggost fra Himmelspannet servert med rørte bær.

Grove rundstykker

Dette trenger du:

  • Ca 500 g hvetemel (ca 1 l)
  • 500 g grov sammalt hvete (ca 1 l)
  • 100 g havregryn (ca 2 dl)
  • 100 g solsikkekjerner (2 dl)
  • 1 pk tørrgjær/ 50 g fersk gjær
  • 2 ts salt
  • 2 ss olivenolje
  • ca 7 dl lunkent vann
  • 1 ss flytende honning

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene og elt sammen til en, glatt deig.

Dekk til og la heve i ca 45 min.

Elt og form til rundstykker/horn.

Dekk til og la etterheve i ca 45 min.

FROKOST MED THORVALD: Wenches disker opp frokost på kjøkkenet til Thorvald. Foto: TV 2
FROKOST MED THORVALD: Wenches disker opp frokost på kjøkkenet til Thorvald. Foto: TV 2

Dryss med revet ost, eller pensle med litt vann og dryss over grovt mel eller solsikkekjerner.

Stek i varm stekeovn 230 oC og stek på midterste rille i 12-15 min.

Avkjøl på rist.

Egner seg godt til frysning.

Tin og varm ev litt i stekeovn før de servers etter frysing.

Karrisild

Dette trenger du:

  • 2-3 kryddersildfileter
  • 3 ss rømme
  • 1 ss majones
  • 2-3 ts karri
  • 1 eple
  • ca 1 dl finhakket vårløk eller purre finhakket gressløk, dill, persille eller karse.

Slik gjør du:

Smak på sildefiletene, er de salte skyll av dem i rennende kaldt vann og tørk godt av dem.

Skjær sildefiletene i biter strimler.

Bland sammen rømme og majones og smak til med karri. Rør inn eple i terninger og finhakket grønt.

Vend sildebitene lett inn i dressingen og ha over i krukke med lokk.

La gjerne silderetten stå og trekke 1 døgn før servering.

Server med grovt brød.

Kan oppbevares kaldt 4-5 dager.

Hjemmelaget italiensksalat

- godt tilbehør til kjøtt eller fiskepålegg på brødskiva

Dette trenger du:

  • 2 dl finsnittet hodekål
  • 2 dl finrevet gulrøtter
  • 1 dl rømme
  • 1 dl majones
  • 1-2 ss grov sennep eller ravigottesaus
  • 3 ss finhakket sylteagurk
  • ½ - 1 ss lake fra sylteagurken
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Finsnitt/riv fint opp hodekål og gulrøtter.

Bland sammen rømme, majones og smak til med sennep eller ravigottesaus.

Tilsett finhakket sylteagurk og smak til med lake fra sylteagurk, salt og pepper.

Holder seg i kjøleskapet 3-4 dager.