På et vakkert sted på Kråkerøy utenfor Fredrikstad har vi funnet en perle av et oppussingsprosjekt.

FØR: Slik så uteområdet og fasaden ut før oppussingen.
FØR: Slik så uteområdet og fasaden ut før oppussingen.

En ung familie har flyttet fra Oslo for å få litt luft rundt seg, og funnet et idyllisk drømmested. Koselig hus, stor garasje på tunet, og en innredet stall. Men de har ingen hest, ei heller planer om å skaffe seg hverken hest eller ponni. Så oppgaven vår er å lage stallen om til et oppholdsrom som kan brukes av store og små. Det skal være et innbydende sted å være og også et rom som skal kunne brukes som oppbevaring for sportsutstyr og annet.

Designers plan

Designduoen Morten & Jonas står for planleggingen, i programmet representert med Morten.

De ønsker å knytte rommet til den koselige kjøkkenhagen som ligger bak huset, få inn mye mer lys, og de vil bruke hele langveggen til oppbevaring, skjult bak digre skyvedører.

Videre tenker de at dette kan bli et rom for såing og grønne aktiviter på våren, sommerstue på sommeren, kosestue på vinteren, og et sted å samle mange rundt et langbord når som helst. Strandhus i skogen er arbeidstittelen til designerne. Det er heller ikke langt til sjøen.

UTGANGSPUNKTET: Stallen huset ingen hest, men ble brukt til oppbevaring.
UTGANGSPUNKTET: Stallen huset ingen hest, men ble brukt til oppbevaring.

Arbeidet

Det første i gjør er å rive all stallinnredningen. Deretter åpner vi veggene for en hel rad med vinduer ute mot de vakre omgivelsene, samt legger til rette for nye dører med glassfelt ut til hagen. Alt dette er vesentlige fasadeendringer og har vært innom kommunens byggesaksavdeling.

NY DØR: Her gjøres det plass for nye skyvedører ut mot hagen. 
NY DØR: Her gjøres det plass for nye skyvedører ut mot hagen. 

Gulv

Gulvet rengjør vi grundig for rester etter hester, primer betongen og limer fast varmekabelmatter.

Deretter går det med store mengder flytbetong for å få et nytt slett underlag over varmekablene.

Når betongen er herdet går vi igjen på med primer før vi limer gulvbelegg.

Stor produktliste: Se hvilke produkter som ble brukt!

Vegger

Her fjerner vi først brystning som er støpt med leca, en ganske tung jobb (som vi får storfin hjelp til av selveste roer Kristoffer Brun, bronsemedaljevinner OL). Deretter lekter vi ut og isolerer, monterer dampsperre og kler hele rommet med panel. Panelet denne gangen er i materialet Accoya, valgt av designer Morten fordi dette materialet også kan brukes ute. Det skal nemlig være sammenheng mellom ute og inne, terrassen skal bygges i samme treverk. Disse nydelige plankene har også en flott naturfarge som gir sommerlige assosiasjoner til strand og sand.

NYTT PANEL: Andreas kler veggene med Accoyapanel.
NYTT PANEL: Andreas kler veggene med Accoyapanel.

Overflaten blir til slutt behandlet med gulvlakk, type matt.

Taket

Det er panel i taket fra før, så her er det snakk om rengjøring, grunning og litt reparering før toppstrøk med hvitmaling. Fint.

Sittebenker

Huseierne har et ønske om å kunne dekke bord til mange her inne. Så i stedet for å ha masse løse stoler som må oppbevares et sted bygger vi en fast benk langs hele langveggen. Denne benken har også en ganske bred hylle på toppen av ryggen, ypperlig til planter foran vinduet, sted å sette ting eller fin for unger å klatre på. Slik blir dette et møbel som er en benk, men også en hylle om man vil. Benken bli kledd med samme materiale som veggene.

Skyvedører og oppbevaring

SKJULT: Bak de flotte skyvedørene kan familien skjule sportsutstyr med mer.
SKJULT: Bak de flotte skyvedørene kan familien skjule sportsutstyr med mer.

Som vi så i starten av programmet har familien masse sportsutstyr og annet som trenger et sted å være. Sikt blir ofte seende ganske rotete ut i åpne hyller, og det er ulik størrelse på sakene slik at det ikke alltid passer å ha slikt i vanlige skap med skapdører. Det er derfor en riktig smart løsning designer Morten kommer opp med. Han lager nemlig (lager helt selv i garasjen) hyller og skapstammer i sort valctomat som til sammen dekker hele veggen. Noen hyller er tilpasset kasser som skal oppbevares der, og noen hylleplasser er mye større. Mellom to skapstemmer blir det til og med plass til en ribbevegg! En strålende ide dette, for når skyvedørene er montert fremstår all oppbevaringen som en dekorativ vegg.

Skyvedørene og Bolon

Dørene blir laget av trefiberplater og pålimt Bolon gulvbelegg. Samme materiale som på gulvet. Bolon i denne formen er et relativt nytt gulvprodukt med egenskaper som gjør at det også kan brukes ute. Produktet blir produsert i Sverige og består av vevd vinyl med glatt bakside. Det finnes i utrolig mange farger, både på rull og som fliser i ulike og interessante former. På dørene har Morten valgt formene som heter Scale, i hvit og brun utførelse. Det blir som å legge puslespill! Eller lime puslespill… Dette var gøy å gjøre, og det ble jo et iøynefallende resultat. Du synes kanskje det ble litt mye? Da skal du huske på at dette er en stue for ekstraopplevelser. Den vanlige stuen er inne i huset. Ingen grunn til å være kjedelige her. Og det minner jo litt om skyer på en sommerdag?

PUSLESPILL: Skyvedørene ble lagd av trefiberplater og biter av Bolon gulvbelegg.
PUSLESPILL: Skyvedørene ble lagd av trefiberplater og biter av Bolon gulvbelegg.

Sammenheng mellom inne og ute

Den lyse fargevarianten av Bolon er den som blir limt på gulvet. Det gir et slitesterkt og fint gulv. Resten av rullen legger vi på terrassen ute. Den har forresten Gunnar bygget.Slik henger inne og ute fint sammen; terrassen er bygget i samme Accoyamateriale som veggene og benkene inne, og gulvbelegget er det samme. Det på en måte forstørrer rommet.

Munnblåste lamper

Lamper av glass. Med organiske former. Det er det Morten ønsker seg. Derfor går turen til glassblåser Christine og Indigo-glass i Moss. Tenk så kjekt at det går an å få flinke håndverkere til å lage saker man ønsker, i de fargene og i den størrelsen man ser for deg. Eller at man bare enkelt og greit kan samarbeide; litt ide fra deg og litt ide fra dem, og vips et supert resultat. Slik ble det her. Nå henger de nydelige glasskulene taket på det nye rommet.

Møblering

Siden dette skal være et fleksibelt rom med mange bruksområder har vi valgt lette sittemøbler til en liten loungeavdelig. De kan enkelt flyttes og også enkelt settes sammen på ulike måter. Nøytral farge på tekstilen. Ute finnes Fatboy hengehøye og sittepute, disse kan også tas inn om man vil.

Den plassbyggede benken fungerer som sitteplass for bordet vi lager. Bordet består av to gamle understell vi fant bak garasjen, en halv oval plate i Silestonemateriale (marmorlignende), og den andre halve ovalen i limtre Acoyamateriale. Riktig fint.

PLASS TIL MANGE: Med den praktiske benken kan familien dekke bord til flere.
PLASS TIL MANGE: Med den praktiske benken kan familien dekke bord til flere.

Ferdig

Med det så var vi ferdig og klare for hjemreise. Spennende å se hva huseierne syntes om sitt nye oppholdssted. Nervøse var de, og forandringen var jo stor. Men i ettertid kan de fortelle følgende:

De stortrives, har hatt flere middagselskap, barnebursdag, filmkvelder med mange, og et lite julebord. De har plassert en stor tv-skjerm bak den ene skyvedøren så rommet føles som en liten kino. Videre liker barna seg godt og har flyttet inn Fatboy-puten, den brukes som tjukkas under ribbeveggen. Og den hvite linjen på ytterkledningen? Den synes de først var litt rar, men nå tror de at de liker den. Så det var jo godt nytt!

FERDIG: En innbydende stue – sommer som vinter.
FERDIG: En innbydende stue – sommer som vinter.

Se «Tid for hjem» tirsdager klokka 20.00 på TV 2, eller på TV 2 Sumo her!