Wenche feirer hederspris med det beste hun vet!

Wenche ble hedret av sine kolleger med den høyt hengende prisen "Det Norske Måltids hederspris 2016" i helgen, og det feirer hun med sin favoritt - nemlig rugscones. Disse er like allsidig som Wenche selv, og er blant annet perfekte som niste, mellommåltid, til suppen eller som turmat.

Rug og kli scones med nøtter og tørket frukt

Dette trenger du:

  • 1 kg grov sammalt rug
  • 3 dl hvetekli
  • 2 dl havrekli
  • 1 dl linfrø
  • 1 pose tørrgjær eller 1 pk fersk gjær (løst opp i litt av det lunkne vannet)
  • 2 ts salt
  • 200 g hakkede valnøtter eller hasselnøtter
  • 8 tørkede aprikoser klippet/ hakket i biter
  • 100 g rosiner
  • Ca 12 dl lunkent vann
  • 2 ss rapsolje, gjerne den til baking
RUGSCONES: Fantastisk mat til lunsj, suppe eller i tursekken. Foto: TV 2
RUGSCONES: Fantastisk mat til lunsj, suppe eller i tursekken. Foto: TV 2

Slik gjør du:

Hold igjen ca 2 dl av rugmelet.

Bland resten av melet med de tørre ingrediensene, tørr gjær (fersk gjær tilsettes sammen med væsken), salt, hakkede nøtter og tørket frukt.

Tilsett lunkent vann og rapsolje og bland godt sammen.

Deigen skal være så løs at den kan røres med en tresleiv.

Bland/elt godt sammen for hånd i ca 5 min og tilsett de 2 dl av melet helt mot slutten.

Fordel massen jevnt utover en bakepapirkledt stekebrett.

Bruk en kniv dyppet i litt rugmel eller en pizza rulle og del opp i ruter ca 6x6 cm.

Dekk med et kjøkkenhåndkle og sett til heving ca 1 time.

Gjenta oppruting etter heving.

Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 200 oC i ca 40-50 min.

Gjenta rutingen etter steking.

Avkjøl på rist.

Bryt sconesene fra hverandre når de er litt avkjølt.

Fine og fryse.