Nam! Lekre småretter og salater til julefrokosten
Bruk restene fra julemiddagen til å lage disse tre deilige salatene. Eller hva med en restelunsj med asiatisk vri?
Det blir ofte mye restemat dagen etter en stor og tung julemiddag. Bruk restene til å komponere småretter til julefrokosten eller -lunsjen – enten som vert, eller som gjest hvor man skal bidra til gildet.
Julematrester med asiatisk vri
Rester av ribbe, medisterkaker, julepølse, pinnekjøtt, kalkun – eller det du måtte ha!
Varm opp i stekepannen, tilsett honning, finhakket hvitløk, chili, ingefær og om du ønsker, soyasaus eller sweet chilisaus. Rosiner eller svisker og hakkede nøtter.
Server på en seng av lettstekt finstrimlet hodekål, eller fyll mellom to brødskiver eller i hamburgerbrød som en burge, eller legg i lefse/lompe og rull sammen.
Bruk det du har av kjøttmat eller fisk og supplér med salater som tilbehør.
Appelsinsalat
– passer til juleskinken, lammelåret og til ost
- 4 appelsiner
- 1 dl rosiner
- ca 1 dl blandede nøtter
- 2 ss olivenolje
Skrell og skjær appelsinene i skiver. Legg taksteinvis på fat. Dryss over hakkede nøtter og rosiner. Drypp over litt olivenolje.
Focaccia i langpanne
- 7 dl lunkent vann
- 1/2 dl olivenolje
- 50 gram tørr eller fersk gjær
- 1 ts salt
- 1 ss honning
- ca 15 dl hvetemel
Elt sammen gjær, vann, mel, olivenolje, salt og honning til du får en glatt og klissete deig. Dekk til bakebollen og sett til heving i 30-40 minutter. Fordel deigen i en langpanne dekket med bakepapir. Dekk til og sett til heving i nye 40 minutter. Stek i varm stekeovn ved 200 grader i 30-40 minutter på midterste rille.
Rødbetesalat med eple og karve
– passer til kald ribbe, julens kjøttpålegg og kryddersild
(evt. med hardkokte egg i båter)
- 150-200 g rødbeter i skiver fra glass
- 1 eple
- 1 sjalottløk
- 2 ss rømme
- 1 ss majones
- 1 ss rødbetelake
- 1 ts støtt karve
- salt, sukker
Deilig julelunsj og småretter med rester fra julemiddagen
Hakk rødbeter, epler og løk i små terninger. Bland sammen rømme, majones, rødbetelake og støtt karve. Vend inn hakkede rødbeter, eple og løk og smak til med salt og sukker.
Bønnesalat
– et godt vegetaralternativ, men passer også til alle typer kjøttmat
- 1 boks hermetiske bønner
- 1 rødløk
- 1 paprika, evt. tomater, slangeagurk osv. Bruk det du har!
- litt finsnittet purre
- hakkede urter
Dressing
- 2 ss sitronsaft eller balsamicoeddik
- 3-4 ss olivenolje
- evt. ½ ts sennepspulver
- salt, pepper
Hell laken av bønnene og sil bønnene i et dørslag. Hakk løk, paprika og purre i biter og bland sammen med bønnene.
Visp sammen dressing og smak til med salt og pepper. Vend dressing og evt. hakkede urter inn i bønnesalaten.
Lun camembert eller brie med nøtter og tørket frukt og honning
Skjær «lokket» av osten, og legg i hakkede nøtter og tørket frukt. Lun i stekeovnen ved 150 oC, i 10-15 min. Server med honning.