søtt og godt i siste liten:

Her er Wenches triks som enkelt gir deg en himmelsk sjokoladedessert og risgrøt

Sent ute? Lag en rask, men deilig sjokoladedessert med en håndfull enkle ingredienser du trolig allerede har. Og selvsagt blir det ingen jul uten risgrøt – men hva med å prøve en ny metode eller to? Wenche Andersen har triksene som gir grøten det lille ekstra!

Det blir alltid mer å gjøre på julaften enn man tror. Lag langtidskokt risgrøt, så du rekker å få unna de siste gjøremålene mens grøten lager seg selv.

Eller hva med en luksuriøs «crème brûlée»-variant?

Og hvis ikke det heller skulle friste, kan du friste gjestene dine med en rask og lettvint sjokoladedessert – perfekt for de som er veldig sent ute.

Risgrøt med karamellisert sukker, kanel og smørøye
Kok risgrøt etter anvisning på pakken. Bruk en tykkbunnet kjele.

La evt. 1 kanelstang og ½ splittet vaniljestang koke med grøten.

Rør om i grøten hvert 5-10 min slik at den ikke legger seg i bunnen på gryten. Smak til med ørlite salt før servering.

Se tips for langtidskokt risgrøt i stekeovn lenger nede i artikkelen.

Server i dype tallerkene med sukker, kanel og smørøye.

Alternativt: Lag en «crème brûlée»-variant. Dryss over rørsukker, bruk en «crème brûlée»-brenner og karamellisér sukkeret. Dryss over litt kanel og legg i en smørklatt ved servering.

Risgrøt kokt i stekeovn
For de som skal på jobb eller vil bruke formiddagen til andre ting:

Wenches knalltips for å redde julematen

I «crème brûlée» dager pleide man å sette grøten i en «høykasse», dvs. en kasse kledd med høy for å ta vare på varmen. Grøten fikk stå i kassen til den var ferdig kokt.

I dag kan vi bruke stekeovnen. Kok opp grøten. Legg på lokk og sett grøtkjelen i varm stekeovn på 100 grader. La grøten stå 1 ½ -2 timer.

Før servering kan du evt. tilsette mer melk. Rør opp grøten under oppvarming.

Dessert i siste liten: «Sjokoladedrøm» til 4-5 personer

  • 100 g (1 plate) mørk sjokolade eller Firkløver-sjokolade
  • 2 eggeplommer
  • 2 ss sukker
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ss saft fra klementin/appelsin
  • 1 ss finrevet skall fra appelsin

Smelt sjokoladen i vannbad. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Pisk kremfløte ”myk” og vend inn i eggedosisen sammen med avkjølt sjokolade (men fremdeles flytende). Smak til med saft og finrevet skall fra appelsin/ klementin. Anrett i porsjonsglass og ”pynt” med appelsin.

Kan anrettes i porsjonsglass i god tid før servering. Oppbevares i kjøleskap.