En rekke nye norske og kulinariske opplevelser står for tur i onsdagens Fjellmat med Rune Andersen, Margit Dale og Trond Moi i Setesdal.

Nedenfor finner du oppskriftene fra programmet.

Griljert reinsdyrhjerte

Oppskrift fra Bykle etter Gro Nomeland Gjerden.

Hentet fra boken Rune & Margit & Moi – I Setesdals kulinariske skattkammer (Vigmostad & Bjørke 2015).

Du trenger:

  • 2 reinsdyrhjerter
  • 4 ss byggmel
  • 1 ss salt
  • 1 ts pepper
  • smør til steking

Løksaus:

  • 3 ss margarin eller smør
  • 3 ss hvetemel
  • 2 løk
  • salt
  • 5 dl viltkraft (eventuelt 5 dl vann og 1 terning kjøttbuljong)
  • 3 ts sukker
  • 3 ts eddik

Slik gjør du:

1. Skjær hjertene på tvers i ca. 1 cm tykke skiver. Skjær fra hjertespissen og så langt det er fint kjøtt. Bland sammen byggmel, salt og pepper, og vend kjøttskivene i blandingen.

2. Lag sausen. Smelt smør i en gryte, ha i mel, og la det surre i 1 minutt. Tilsett viltkraft eller kjøttbuljong litt av gangen. Rør så det ikke blir klumper. Grovhakk løken, ha den i sausen og kok 5–10 minutter. Smak til med sukker, eddik og salt.

3. Ha smør i en stekepanne på høy varme. Når smøret slutter å bruse, skal kjøttet stekes. Stek på begge sider, til hjertene så vidt er gjennomstekte. Steker du dem for lenge, blir de harde, tørre og smakløse.

Griljerte reinsdyrhjerter serveres som middag med poteter, grønnsaker og løksaus.

Røykt lammebog i tomatisert saus med rotgrønnsaker

Laget av Trond Moi.

LAMMEGRYTE: Røykt lammebog i gryte med rotgrønnsaker, timian og porterøl. Foto: TV 2
LAMMEGRYTE: Røykt lammebog i gryte med rotgrønnsaker, timian og porterøl. Foto: TV 2
  • 800 g røykt lammebog I skiver uten bein
  • 2 ss smør
  • 1 løk
  • 2 gulrøtter
  • 1/4 sellerirot
  • 1/4 purreløk
  • 1/8 kålrot
  • 1 persillerot
  • 2 ss tomatpure
  • 1 fl porterøl
  • friske urter
  • salt og pepper

Slik gjør du:

1. Brun kjøttet med smør i en gryte

2. Ha i grønnsakene i grove biter. La det frese et par minutter.

3. Tilsett tomatpure. La det frese et par minutter.

4. Hell ølet oppi gryta og la det koke i 45 minutter på svak varme under lokk.

5. Smak til med salt, pepper og gjerne litt friske urter

Kan serveres med kokt pasta eller en god potetstappe.

Kålsuppe med røykt lammekjøtt og komler

Laget av Margit Dale.

Du trenger:

SUPPE MED KJØTT: Kålsuppe servert med kompler og røyket lammekjøtt. Foto: TV 2
SUPPE MED KJØTT: Kålsuppe servert med kompler og røyket lammekjøtt. Foto: TV 2
  • 800 g røykt lammekjøtt, bog eller rygg
  • 2-3 l vann
  • 5 dl helmelk
  • 3-5 ss hvetemel
  • Kål fra 2 neper (de grønne bladene som vokser over bakken på kålroten)

Komler:

  • 200 g hvetemel
  • 2 dl melk
  • 1 klype salt

Slik gjør du:

1. Sett kjøttet på kok. Skal koke i 2 timer.

2. Når kjøttet har kokt i 1 time, er det på tide å lage komlene. Bland melk og hvetemel til en løs deig. La den svelle i 20 minutter, mens kjøttet koker videre.

3. Når kjøttet har kokt 1 time og 40 minutter, så dypp en spiseskje i den kokende kjøttkrafta, og fyll etterpå skjeen med deig. Slipp én og én komle forsiktig ned i kjøttkrafta, men pass på at det ikke fosskoker.

4. Kok forsiktig videre i 20 minutter.

5. Ta opp kjøtt og komler. Lag en meljevning. Skjær kålen i små biter og putt i krafta. Kok i 5 minutter ha i meljevningen og melk. Kok i fem minutter til.

Server kjøtt og komler på tallerken, suppe spises ved siden av.

Potetsuppe med smørchips

Oppskrift fra Trond Moi.

Du trenger:

SUPPE MED SPRØTT: Potetsuppen er toppet med smørfritert potet. Foto: Anders Martinsen/TV 2
SUPPE MED SPRØTT: Potetsuppen er toppet med smørfritert potet. Foto: Anders Martinsen/TV 2
  • 500 g poteter
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 sjalottløk
  • 1/2 purreløk
  • 4 dl kyllingkraft
  • 6 dl fløte
  • 200 g smør
  • gressløk til pynt
  • salt og pepper

Slik gjør du:

1. Vask potetene og skrell dem. Ta ca. 30 av de lengste potetskrellene og legg dem i kaldt vann slikt at stivelsen skylles ut. Disse skal vi lage chips av. Tørk skrellene godt med papir til de er helt tørre.

2. Ha skrellene i en dyp jernkjele med smør. Stek dem på medium sterk varme til de blir helt sprø! Smøret skal ikke bli brunt, men nesten.

3. Ta potetchipsene ut av smøret. Legg dem på kjøkkenpapir slik at fettet renner av og chipsene blir crispy og sprøe. Krydre med salt og pepper

4. Skrelte poteter, hvitløk, løk og purre kuttes opp grovt. Ha dette oppi kjelen og fres det i 1 minutt med smøret som chipsen er laget i. Tøm i kyllingkraft og fløtemelk.

5. Kok dette til potetene er myke, ca. 15 minutter. Bruk en stavmikser og miks innholdet i gryta til fin suppekonsistens.

6. Smak til med salt og pepper.

7. Anrett suppa med sprø chips og friskt hakket gressløk på toppen.

Server gjerne med nystekt brød til.