Julens selvsagte dessert
Det er ikke mye som slår en hjemmelaget karamellpudding!
Karamellpudding toppet med valnøttkrokan
Til 6 personer
Dette trenger du:
- 2 dl sukker til glasering av formen
- 1 vaniljestang
- 6 dl melk
- 2 dl kremfløte
- 5 ss sukker
- 1 vaniljestang
- 6 egg
Slik gjør du:
Tips: Melken/deler av melken kan erstattes med vikingmelk for de som ønsker det.
Ha 2 dl sukker i avlang form (ca 1 ½ l) og sett den på middelsvarm kokeplate.
Bruke gryteklut!
Varm til sukkeret smelter til karamell.
Drei formen av og til slik at bunnen blir jevnt glasert og ev litt opp på kantene.
Har du induksjonsplate, smelt sukker i en tykkbunnet liten kasserolle og hell/fordel formen.
Splitt vaniljestangen (på langs) og skrap ut frøene og ha i en kasserolle sammen med melk, fløte og sukker.
Kok opp, trekk kasserollen til side og la «avkjøles» i 15-20 min til romtemperatur.
Pisk egg lett sammen, ikke for mye da vil det lett bli luftbobler i karamellpuddingen.
Rør den avkjølte melk/fløteblandingen inn i eggene.
Sil blandingen over i den glaserte formen.
La formen stå i 5-10 min, før den stekes i vannbad (røren «setter» seg og hindrer luftbobler).
Sett formen i et vannbad med kokende vann (halvveis opp på formen).
Stek i varm stekeovn 125oC i ca 1 ¾ -2 timer.
Mot slutten av steketiden kan du kjenne med baksiden av en fuktet skje om overflaten er fast, men puddingen «løs» under. Avkjøl puddingen i formen, dekk til og sett kaldt til neste dag.
Om nødvendig løsne karamellpudding med en spiss/tynn kniv langs kanten på formen hvelv på et fat med kant, slik at karamellsausen ikke renner vekk.
Server med «myk» pisket krem, ev smak til kremen med av karamellsausen.
Valnøttkrokan
Smelt 2 dl sukker til en lysebrun masse i en stekepanne (rør om minst mulig).
Tilsett ca 2 dl grovhakkede valnøtter og vend inn i det smeltede sukkeret.
Fordel over på et bakepapir.
Avkjøl og hakk opp.
Tips: Karamellpuddingen, må lages dagen før servering, men holder seg godt i kjøleskapet 3-4 dager.