Lutefisk! Kanskje en av Norges eldste tradisjonsretter

Lutefisk ble for første gang nevnt i den norske litteraturen av Olaus Magnus i 1555 og har siden den gang hatt opp- og nedturer som matrett på norske middagsbord.

I dag er det mange nordmenn som trykker lutefisken til sitt bryst og lager retten til en kjærkommen juletradisjon over hele landet. Wenche viser deg hvordan denne tradisjonsretten kan bli perfekt på julebordet.

Lutefisk

Dette trenger du:

  • Beregn 3/4 – 1 kg lutefisk pr person
  • 1 ss salt pr kg lutefisk
  • litt grovmalt pepper

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 200oC.

Legg lutefiskskivene med skinnsiden ned i langpanne.

Dryss med salt, 1 ss pr kg fisk.

La fisken ligge med saltet 30-40 min før langpannen dekkes aluminiumsfolie og settes i stekeovnen.

Saltet skal ikke skylles av.

Bak/stek fisken i varm stekeovn 200oC på nederste rille i 30-40 min.

Lutefisk skal serveres rykende varm på varme tallerkener.

TRADISJONSMAT: Lutefisk kan dokumenteres helt tilbake til år 1555.
TRADISJONSMAT: Lutefisk kan dokumenteres helt tilbake til år 1555.

Tilbehøret varierer fra familie til familie, velg det som passer.

- Hvit saus ev smakt til med sennep

- Grønn ertestuing

- Ribbefett /sprø stekt bacon

- Lefse eller flatbrød

- Sirup eller terninger av geitost.

En viktig del av måltidet er nykokte gode poteter, gjerne mandelpotet, Gulløye eller Ringerikspoteter.

Kokes med skallet på, skrelles før servering.

Grønn ertestuing

Dette trenger du:

  • ca 250 g (3 dl) grønne tørkede erter
  • 3-4 ss mykt smør
  • salt, pepper
  • 1/4-1/2 ts farin

Slik gjør du:

Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann.

Hell av bløtevannet.

Kok ertene møre i nytt friskt vann.

Vannet skal stå ¼ opp på ertene når de er ferdig kokt.

Koketid ca 1 time.

Rør inn smør og smak til med salt, pepper og sukker.

En ny og «moderne» variant er ertestuing av fryste grønne erter.

Kok opp fryste erter, hell av kokevannet.

Mos med en stavmikser og smak til med smør, salt og pepper.

Hvit saus smakt til med sennep

Dette trenger du:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 3-4 ss grov (søt?) sennep
  • salt, grovmalt pepper

Slik gjør du:

Smelt smør.

Rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring.

Kok opp og la sausen trekke 6-8 min.

Smak til med sennep, salt og pepper.