– Min avdøde mor er i kjøkkenet med meg

TV 2-veteranen Trude Teige (56) føler morens tilstedeværelse hver gang hun lager mat fra hennes gamle kokebøker. Nå har hun samlet de beste oppskriftene i kokeboken "Matminne frå mors kjøkken".

Trude Teige var gjest hos Wenche i dag.
Der laget hun retten som er mest populær blant venninnene hennes på vestlandet om dagen.
Denne retten vil garantert bli et matminne fra mor for den oppvoksende generasjonen.

Ovnsbakt kvit bacalao med chorizo.
Oppskriften er til ca. 5 personer.

Dette trenger du:

  • 400-500 g klippfisk (800 g utvannet)
    Du kan bruke klippfisk i større biter (lenger utvanningstid, 1-3 døgn) eller klippfisk i mindre biter (kortere utvanningstid, 6-8 timer).
  • 1 kg poteter (helst mandelpoteter eller andre melne poteter)
  • 2 ss smør
  • Ca. 3 dl helmelk
  • ½ ts pepper
  • ½ ts salt
  • ¼ ts malt muskat
  • 4 store sjalottløk
  • olje til steking
  • 2 båter hvitløk
  • 1 chili
  • 250 g bacon
  • 100 g chorizopølse (evt. norsk spekepølse med sydlandske urter)
  • 1-1 og 1/2 pakke majones
Kvit bacalao. FOTO: TV 2
Kvit bacalao. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

Legg klippfisk i vann, les utvanningstid på pakken/posen.

Skrell, og kok potetene uten salt.
Hell av kokevannet, og mos potetene med smør og melk, til passe konsistens.
Smak til med salt og pepper.

Del utvannet klippfisk i biter på ca. 5x5 cm.
Kok opp vann i en stor gryte.
Legg i klippfisk og la trekke i ca. 15 minutter. Klippfisk kan også stekes i olje (ikke ekstra virgin olivenolje, den gir for mye smak).

Del løken i skiver/båter og stek i olje sammen med finhakket hvitløk og chili.
Løken skal bli myk og gyllen, ikke for hardt stekt.
Legg alt over på et kjøkkenpapir slik at oljen trekkes ut.

Grovhakk bacon og chorizopølse (uten skinn).
Fres baconet et par minutter til det begynner å få farge.
Tilsett chorizo, og la surre med baconet i ca. ett minutt.

Fordel potetstappe i bunnen på et ildfast fat.
Legg over klippfisk, så løk, og avslutt med bacon og chorizopølse.
Trykk flatt ved hjelp av en stekespade.

Majones skal fordeles over til slutt, på kryss og tvers.

Stek i varm stekeovn ved 180oC i ca. 45 minutter.

Retten skal få en fin gylden farge.

Server med foccacia og salat.