Glem tacofredag –i dag er det sushifredag!

Wenche kommer med lovnader om at det ikke er vanskelig, og at alle vil like det!

Wenche inviterer til sushifredag for små og store!

Dette trenger du:

  • 500 g sushiris

Marinade:

  • 1/2 dl risedikk
  • 1 1/2 ss sukker
  • 1 ts salt

Rør sammen til alt er oppløst.

Slik gjør du:

Kok risen etter anvisning på pakken, eller les her: Skyll ris i kaldt vann til vannet blir klart.
La risen ligge 20 minutter i kaldt vann.
Hell av vannet.

Ha like mye vann som ris i en kasserolle med lokk.
Kok opp, og la det koke godt i 3-4 minutter.
Trekk kasserollen til side og skru platen ned til laveste trinn.
La risen trekke på svak varme til alt vannet er borte, ca. 15 minutter.
Legg risen på et fat med høye kanter og la den avkjøle.

Hell litt og litt av marinaden over risen og vend forsiktig inn for hver gang.
Risen skal være klebrig og ikke bløt.

Dekk risen med et fuktig kjøkkenhåndkle, slik at den beholder fuktigheten.

Fra venstre: nigiri, uramaki, maki og sashimi. FOTO: TV 2
Fra venstre: nigiri, uramaki, maki og sashimi. FOTO: TV 2

Nigiri og maki med laks:

Oppskriften kan varieres med ulike typer sjømat og grønnsaker.

Maki:

  • ca. 140 g laksefilet, uten skinn og ben
  • 1/2 agurk
  • 4 stk noritang

Skjær laks og agurk i lange strimler, like lange som arket med noritang.
Dekk en bambusmatte med plastfilm og legg et ark noritang over.
Fordel et lag ris utover noritangarket.
Legg en strimmel med laks og agurk ved siden av hverandre på risen.

Rull sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten, og klem lett sammen.
Fukt kanten på noritangen med litt vann slik at den limer sammen rullen.

Når makirullen er ferdig legger du den i kjøleskapet mens du lager ferdig resten.
Skjær hver rull i to, og del så videre i to og to til du har fått åtte biter.

Uramaki:

Legg noritang på bambusmatte dekket med plast og dekk så noritangplaten med ris.
Snu rundt slik at risen kommer ned mot bambusmatten.
Legg over en strimmel av laks og agurk eller mango.
Rull fast sammen.
Dryss med sesamfrø og skjær i skiver.

Nigiri:

  • 150 g laksefilet, uten skinn og ben
  • wasabi
  • soyasaus
  • syltet ingefær

Skjær først et jevnt stykke av laksefileten, deretter skjærer du den i 2-3 millimeter tynne skiver.

Når du skal lage risballene starter du med å fukte hendene med vann tilsatt eddik. 2 dl vann og 2 ts eddik.
Dette er både for hygiene og for at risen ikke skal klebe på fingrene.

Ta en porsjon med sushiris, bruk gjerne en spiseskje så får du like størrelser, og form risen til en oval ball i hånden.

Legg litt wasabi på den tynne lakseskiven og legg så risballen over lakseskiven.
Snu biten slik at laksen ligger over risen.

Form biten ved å presse langs sidene og på toppen slik at risen og fisken fester seg til hverandre.

Server maki og nigiri med soyasus, wasabi og syltet ingefær.

Sashimi - helt enkelt

Som forrett, hovedrett eller en del av sushimenyen.

  • 300 g laksefilet, uten skinn og bein
  • Slangeagurk
  • Avocado
  • Sesamfrø
  • Frisk koriander
  • 1 dl soyasaus
  • Saft av 1 lime

Skjær et jevnt stykke laksefilet i tynne skiver på skrå.
Legg på et fat.

Skjær agurk i tynne strimler og avocado i tynne strimler og fordel over laksen.
Dryss over sesamfrø og frisk koriander.

Hver og en forsyner seg med en skive laks med tilbehør, og dypper i soya- og limesausen.

Du kan også servere syltet ingefær og wasabi ved siden av.