Helt vilt i kjøkkenet
Wenche steker reinsdyrfilet med godt tilbehør. Christer Berens følger opp med vin som passer perfekt til vilt.
Reinsdyr- eller hjortefilet med viltsaus, perlepoteter, rødløk- og eplekompott.
Dette trenger du:
- 800 g ytrefilet av rein eller hjort
- smør
- salt, pepper
- frisk timian
Saus:
- 2 ss brunt sukker
- 3 ss bringebæreddik
- ca 6 dl viltkraft/storfekraft
- ca 3 dl rømme/creme fraiche
- salt, pepper
Slik gjør du:
Begynn med sausen, den kan lages god tid i forveien.
Smelt brunt sukker (skal bli karamell).
Tilsett eddik og kok inn til en tykk sirup.
Ha i kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens.
Sausen kan gjerne stå og trekke 1-1 1/2 time, den blir bare bedre.
Smak til sausen med salt og pepper før servering.
Temperer kjøttet.
Brun fileten i smør i stekepanne i 2-3 min på hver side.
Dryss på salt og pepper.
Legg gjerne et par kvister timian i smøret i pannen mens fileten brunes.
Legg fileten i et ildfast fat, stikk evt. inn et steketermometer og sett i varm stekeovn 125oC til termometeret viser 60oC.
Steketid 8-15 min.
Tykkelsen på fileten avgjør steketid.
La fileten hvile i ca. 10 minutter før den skjæres opp.
Tips: indrefilet av elg trenger 15-20 min i stekeovnen, bruk steketermometer.
Eple og rødløkkompott:
- 1-2 rødløk
- 2 faste norske epler
- 2 ss smør
- 1 ss sukker, gjerne brunt
- 3-4 ss eplejuice
- Salt, pepper
- Frisk timian
Del opp løk og surr den myk i smør, på lav temperatur i 4-5 minutter.
Tilsett epler i båter og stek videre i 1-2 minutter.
Tilsett sukker og eplejuice.
Kok opp, og la trekke til eplejuicen er kokt inn og eplene er knapt møre.
Smak til med salt, pepper og timian.
Vin-tips fra Christer:
1. Allesverloren Tinta Barocca 2012, Sør-Afrika. Kr. 154,90
2. Cune Gran Reserva 2008. Rioja, Spania. Kr. 219,90
3. Le Serre Nuove dell'Ornellaia 2012, Bolgheri, Toscana, Italia. Kr. 420,00
4. Alkoholfritt: Eplemost, Dyre gård. økologisk Discovery. Norge. Kr 79,-