Høstens beste kake

Wenche har funnet fram oppskriften på eplekake fra hun selv gikk på skolekjøkkenet. Denne blir raskt en favoritt hos alle!

Denne kaken kan du ha epler, pærer, eller plommer i. Så lenge frukten er fast, kan du bruke det du har tilgang til.

Den er prøvesmakt, og mer enn godkjent av Peter og Cathrine.

Wenche bruker Fibramel.
Du kan også blande sammalt fint, og fint hvetemel, eller bruke kun fint hvetemel.

Oppskriften er til rund kakeform, 26 cm, eller en liten langpanne.

Dette trenger du:

  • 200 g mykt smør
  • 200 g sukker
  • 3 vanlige, eller 2 store egg
  • 200 g fibramel (eller vanlig fint hvetemel)
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
Prøvesmakt og godkjent. FOTO: TV 2
Prøvesmakt og godkjent. FOTO: TV 2

Fyll:

  • 3-4 faste epler eller pærer
  • 2 dl vaniljekrem (ferdig kjøpt på pakke eller lag selv, se egen oppskrift)
  • 2 ss brunt (evt. hvitt sukker)
  • 2 ts malt kanel
  • Hakkede valnøtter, hasselnøtter eller mandelflak

Dekk bunnen på en rund form med bakepapir, og smør kantene med litt smør.
Varm stekeovnen til 180oC.

Pisk mykt smør og sukker til det er luftig og hvitt.
Tilsett ett og ett egg.
Pisk godt mellom hvert egg.
Oppskriften fortsetter under bildet

Høstkake. FOTO: TV 2
Høstkake. FOTO: TV 2

Dryss over hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og rør sammen til en glatt deig.
Fordel deigen jevnt i formen.

Skrell epler/pærer og del i skiver/tynne båter.
Stikk ned i deigen i formen.
Fordel vaniljekremen mellom skivene.

Dryss over kanel, sukker og hakkede nøtter.

Stek på midterste rille i 40-45 minutter.
Sjekk at kaken er ferdig stekt, med en kakestikke.
La kaken avkjøles i formen før den tas ut.

Server kald, eller lun med is, krem, vaniljekesam eller for seg selv.

Vaniljekrem:

  • 2 ½ dl melk
  • 1 ss sukker
  • 1 stor eggeplomme (fra stort egg)
  • 1 egg
  • 1 ss maisennamel
  • ½ vaniljestang eller ½ ts vaniljesukker

Varm opp melk, ½ ss sukker og frø fra vaniljestang og kok langsomt opp.
Bland sammen resten av sukkeret og maisennamel.

Visp sammen eggeplomme og egg, tilsett det tørre, og visp sammen til den er klumpfri.

Hell halvparten av melken over eggeblandingen mens du visper godt.
Hell egg- og melkeblandingen over i kasserollen med resten av melken.
Visp godt til blandingen tykner og kommer opp til kokepunktet.