Et skikkelig vanskelig rom!

Familien har en første etasje som viser seg vanskelig å utnytte. Her er et inngangsparti, en lang trang gang med litt garderobeplass og en kjellerstue med rare vinkler og lite lys.

Vi ønsker å utfordre designduoen Morten & Jonas med dette problemområdet. Kanskje ser Morten løsninger vi andre ikke ser?

Ny planløsning

Ved å rive den lille veggen og garderobeskapet som skiller det lyse inngangspartiet fra den mørke kjellerstuen, vil man få lys fram langs hele langveggen. Dette var også det husets arkitekt tegnet en gang i tiden.

Videre kan vi også rive veggen som skiller garderobegangen fra kjellerstuen og lage et stort oppbevaringsmøbel i tilknytning til trappen. Et møbel som er skyvedørsgarderobe på den ene siden og tv-møbel på den andre siden. God plan.

Krevende gulv

Gulvet er kanskje det som er mest krevende i dette prosjektet. Det består av klinkefliser som har sett sine beste dager. Løse noen steder, og ganske ujevne. Designer Morten ønsker et betonggulv i stedet.

Ved hjelp av primer og en bil full av flytbetong blir gulvet først jevnet og konturene mellom klinkeflisene viskes ut. Så kommer behandling med Beton Cire i tre omganger, før gulvet til slutt blir behandlet med Epoxylakk.

NÅ: Skapet er fjernet og lyset slipper inn.
NÅ: Skapet er fjernet og lyset slipper inn.

Litt av en operasjon altså, som i dette tilfellet ble utført på nattestid slik at det hver morgen var tørt nok til at vi kunne jobbe videre. Men veldig fint ble det, og designer fikk den litt røffe, men glatte overflaten han var ute etter.

Veggene

På veggene var det malt lecastein fra før. Her valgte vi å slette ved hjelp av Gypsum, som er en naturgips. Først priming av gammel vegg, deretter påføring av Gypsum og jobbing med den for å få en slett og fin overflate.

Rundt trappehuset kler vi lecasteinen med furu, hvitpigmenterte gulvbord denne gangen.

Den grønne veggen

Rommet er blitt stort, og med en del harde flater, så det er viktig med materialer og møbler som virker lyddempende. Derfor velger Morten den ganske spesielle løsningen langs langveggen med tekstil- og metallvegg.

NÅ: Lekkert med nytt betonggulv.
NÅ: Lekkert med nytt betonggulv.

Vi kler ca 13 tynne kryssfinerplater med vatt og ullstoff og monterer dem på veggen. Så blir det laget lister oppe og nede for LEDlys-striper, deretter monteres de spesiallagede metallplatene på utsiden.

Jeg synes den lange grønne veggen ble utrolig flott. Kontraster mellom matt og blankt, de ulike perforeringene i platene, en vegg som er interessant å se på og som også gir lys.

Møblene

Hovedmøbelet er oppbevaringsmodulen som lages i tilknytning til trappen. Der blir det plass for TV og høyttalere på den ene siden og store garderobeskap med skyvedører på den andre siden. Hukket under trappen får store speil. Huseierne får mer oppbevaringsplass enn det de hadde fra før og alt er blitt lysere, luftigere og mer praktisk.

Hengesofaen kan det kanskje være delte meninger om, den er da også blitt byttet ut av huseierne. Men en artig idé, og den forsterker følelsen av sammenhengende gulv i hele etasjen.

Jeg må dessverre innrømme at ryggen i tau kanskje ikke fungerte slik den var tenkt. Det er ikke alltid like lett å finne gode nok løsninger på ting. Men fin farge hadde den!

NÅ: Tekstilplater og metall rundt ny peis.
NÅ: Tekstilplater og metall rundt ny peis.

Pallene i gangen er superlekre. De er laget runde ved hjelp av bøybare plater, også er de trukket med vatt og stoff av møbeltapetsereren. Noen av dem har løst lokk, slik at de også kan brukes til oppbevaring.

Fornøyde huseier

Det må jo ha vært en ganske overraskende løsning for huseierne, og heldigvis likte de forandringen.

Hengesofaen er som sagt byttet ut, men ellers hører vi om en fornøyd familie som liker både planløsning, materialer og farger. De forteller om kaffedrikking, gitarspilling og fester med 30 gjester. I starten var det mest de voksne som brukte rommene, men nå har også barna trukket ned.

Happy ending altså. Takk for oss!

Stor produktliste: Se hvilke produkter som ble brukt!