Alt du trenger til sommerens rekelag

Her har du oppskrift på dill- og hvitløkspesto, spicy kremet majones, avocadomos og hjemmelaget loff - NAM!

Dill- og hvitløkspesto

Dette trenger du:

  • 2 ss ristede pinjekjerner, evt. solsikkekjerner
  • 1 ½ -2 dl dill
  • 1-2 fedd hvitløk
  • Ca. 1 1/2 dl olivenolje
  • saft av ½ sitron
  • salt, pepper og ørlite sukker

Slik gjør du:

Rist/stek pinjekjerner i en stekepanne til de er gylne, uten å bli stekt.

Legg dill (uten stilker), pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding.
Spe med olje i en tynn stråle.
Smak til med sitron, salt, pepper og sukker.
Dill kan byttes ut med andre urter.

Kremet majones med chili, ingefær, gressløk og lime

Dette trenger du:

  • 2 ss majones
  • 5 ss crème fraiche
  • ½ rød chili
  • 1 ss frisk finhakket ingefær
  • 1 lime
  • frisk koriander
  • Saft og skall av 1 lime
  • 2-3 ss sweet chilisaus
  • frisk koriander

Slik gjør du:

Rør sammen majones, creme fraiche, finhakkest chili og ingefær, saft og skall av lime, og smak til med sweet chilisaus og frisk koriander.

Avocadomos

(Uten egg og melk)

Dette trenger du:

  • 3 modne avocado
  • saft av 1 lime eller ½ stor sitron
  • 1 sjalottløk, evt. ¼ løk
  • 1 fedd hvitløk (kan sløyfes)
  • ¼- ½ fersk rødchili
  • salt
  • evt. litt pepper
  • 1-2 ss god olivenolje

Slik gjør du:

Del avocado i to, ta ut steinen og skrap ut fruktkjøttet med en skje.
Tilsett presset saft av lime eller sitron.
Tilsett finhakket løk, hvitløk og chili.
Bruk en stavmikser og kjør glatt.
Smakt til med salt, pepper og evt. litt olivenolje.
Ha over i krukke med lokk og sett kaldt ca. 30 min. før servering.
Guacamole kan oppbevares i krukke med lokk i 2-3 dager, men smaker best samme dag som den er laget.

REKER: Blir ikke helt sommer uten reker på bordet. Foto: TV 2
REKER: Blir ikke helt sommer uten reker på bordet. Foto: TV 2

Loff

Dette trenger du:

  • 50 g smør
  • 4 dl melk (evt. vann)
  • 2 ½ dl vann
  • 1 kg hvetemel
  • 1 pk. gjær
  • 2 ts salt
  • 2 ts sukker
  • 1 egg + egg til pensling
  • Evt. valmuefrø til pynt

Slik gjør du:

Smelt smør, tilsett melk og vann, og varm til fingervarm.
Rør egget ut i blandingen.
Rør fersk gjær ut i litt av melken, tørrgjær tilsettes sammen med melet.

Ha det tørre i en bakebolle og tilsett væsken.
Elt deigen godt til den er fast og smidig.
Dekk bakebollen med plast og sett til heving ca. 45 min.

Ta deigen ut på bakebordet og del den i to like store emner.
Legg i smurte brødformer (ca. 2 l).
Dekk til og sett til heving 40-45 min.

Pensle med sammenpisket egg og dryss evt. over valmuefrø.
Stek på nederste rille ved 200 grader i ca. 40 min.
Ta ut av formene og avkjøl på rist.