"Nullreist" mat fra det gode liv på Helgøya

På Helgøya i Mjøsa driver Charlotte Sveinsen gårdsbutikken "Skafferiet". Der tok Wenche i bruk de lokale "nullreiste" råvarene og det ble grove brød-blingser og Skafferiets tilslørte rabarbrapiker med råkrem.

Grove brød-blingser med waldorfsalat og kalkun

Til 4 personer

Dette trenger du:

  • 4 skiver grovt brød
  • smør
  • 2 syrlige epler
  • 2 ringer ananas
  • 2-3 stilker stilkselleri
  • Ca. 100 g blå druer
  • 12-14 valnøtter
  • 1 1/2 dl kremfløte
  • 1 1/2 dl majones
  • saften av 1/2 sitron
  • 1-2 ts sukker
  • Stekt kalkun i tynne stimler eller røkt kalkunpålegg i tynne strimler

Slik gjør du:

Smør den ene siden av brødskivene med smør og stek med smørsiden ned i stekepannen. (Evt. sløyf smøret, rist skivene i en brødrister og smør evt. med litt smør etter risting.)

Skjær epler, ananas og stilkselleri i terninger.
Del druene i to og ta ut steinene.
Grovhakk valnøttene, hold av noen hele til pynt.

Pisk kremfløten myk, bland inn majones og smak til med sitronsaft og sukker.
Bland alt lett sammen.

Kalkun kan vendes inn i salaten eller legges over på toppen av salaten.
Pynt med druer og valnøtter.

NULLREIST:  Både kalkun, brød og urter er fra gården, i tillegg til 
tilslørte Mjøspiker av rabarbra og tørka brød. Foto: TV 2<div><br></div>
NULLREIST:  Både kalkun, brød og urter er fra gården, i tillegg til tilslørte Mjøspiker av rabarbra og tørka brød. Foto: TV 2

Skafferiets tilslørte rabarbrapiker med råkrem

Dette trenger du:

  • 300-400 g rabarbra
  • 1 ½ - 2 dl sukker (smak deg fram)
  • 1 kanelstang
  • ½ dl vann
  • 2 ½ dl knust grovt tørt brød eller havrekjeks, eller 1 dl hakkede valnøtter
  • 1 ss smør
  • 1 ts kanel
  • Evt. litt sukker om brødet/kjeksen ikke er søt

Råkrem:

  • 1 ½ dl vaniljekesam eller pisket krem
  • 1 egg
  • 1 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • Evt. jordbær til pynt i jordbærsesongen
  • Finhakket frisk mynte
SKAFFERIET: På Helgøya i Mjøsa driver Charlotte Sveinsen gårdsbutikk. Foto: TV 2
SKAFFERIET: På Helgøya i Mjøsa driver Charlotte Sveinsen gårdsbutikk. Foto: TV 2

Slik gjør du:

Rens og del rabarbra i biter, kok mør til en tykk grøt i en kasserolle med vann, sukker og kanel, ca.10-15 min.
Smak til med sukker.
Avkjøl.

Smelt smør i en stekepanne, tilsett knust havrekjeks/tørt brød, hakkede valnøtter, kanel og evt. litt sukker.
Stek gyllent på middels varme, rør om hele tiden, det skal ikke bli brent.
Avkjøl.

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis.
Bland sammen med vaniljekesam eller krem.

Legg rabarbra, råkrem, kjeks/brød og nøttebandingen lagvis i en bolle eller porsjonsglass.

Pynt evt. med jordbær eller sesongens bær.