God morgen Norge-Wenches ukesmeny

Se innslagene og la deg inspirere av Wenche Andersens oppskrifter!

Markus Bailey gjestet kjøkkenet, og Wenche disket opp med favoritt retten; Hawaii burger. Foto: TV 2
Markus Bailey gjestet kjøkkenet, og Wenche disket opp med favoritt retten; Hawaii burger. Foto: TV 2

MANDAG: Toscakake - klassikeren som aldri går av moten


En saftig, smakfull og holdbar kake med nøttetopping.
Stek i en rund smurt form, ca. 22 cm i diameter.

Dette trenger du:

•3 egg av normal str, evt. 2 store egg

•100 g sukker

•1 ts vaniljesukker

•100 g smeltet smør

•½ dl matfløte

•saft og finrevet skall av en halv sitron

•120 g hvetemel

•1 ts bakepulver

Nøttetopping:

•100 g smør

•100 g sukker (gjerne brunt eller en blanding av lyst og brunt sukker)

•1 ts vaniljesukker

•1 ss hvetemel

•2 ss matfløte

•125 g grovhakkede mandler, hasselnøtter og pistajenøtter



Slik gjør du:

Pisk egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis.

Tilsett fløte og sitron i det smeltede smøret, avkjøl litt før smør og fløteblandingen tilsettes vekselvis med hvetemel og bakepulver (siktet sammen)i eggedosisen.

Hell deigen i smurt form og stek på midterste rille i varm stekeovn, 175 grader i ca. 25 minutter.

Lag nøttetoppingen mens kaken steker.

Smelt smør, sukker, vaniljesukker, mel og fløte i en kasserolle.

Rør til en glatt masse.

La blandingen småkoke ca. 1 minutt under omrøring.

Bland inn de hakkede mandlene og nøttene.

Fordel nøtteblandingen forsiktig over den stekte kaken.

Sett kaken tilbake i stekeovnen og stek videre i 15-20 minutter til toppen blir gyllen.

Toppen vil stivne når kaken avkjøles.

Serveres gjerne lun med litt myk iskrem, vaniljekesam eller pisket krem.

TIRSDAG: Hawaiiburger à la Bailey


Hamburger med saftig ananasskive under godt smeltet ost, og en deilig magochutney dressing.


Dette trenger du (4 stk):

•800 g karbonadedeig

•2 ts salt

•grovmalt pepper

•1 ss iskaldt vann, evt. 1 ts redcurry paste

•Olje + smør til steking

•4 ringer fersk ananas

•rødløk i tynne ringer

•tomat, agurk og salat i skiver

•tykke skiver cheddarost eller annen smakfull ost

•evt. sprøstekt bacon

•hamburgerbrød, gjerne grove

Magochutney dressing

•1 dl kesam eller rømme

•1 dl mangochutney, gjerne sterk og krydret

•1/2 ts karripulver


Slik gjør du:

Begynn med å lage dressingen.

Bland sammen alle ingrediensene og la dressingen stå og trekke smak i 30-40 min.

Bland lett sammen karbonadedeig, salt, pepper og iskaldt vann (ikke arbeid for lenge, da blir burgerne tørre og kompakte!)

Fukt hendene med kaldt vann og form 4 store burgere.

Stek gjerne i en grillpanne (stekepanne går også greit).

Pensle grillpannen med litt olje.

Grill hamburgerne ca. 5 minutter på hver side.

Ikke press burgerne sammen, da presses kjøttsaft ut og de blir tørre!

Stek anansringene til de er gylne og myke.

Legg en ananasring på hver burger og legg over ost, om du ønsker det.

Sett burgerne med ananas og ost under grill i stekeovn til osten har smeltet.

Fyll opp hamburgerbrødet med salat, rødløk i tynne ringer, skiver av tomat og agurk.

Topp det hele med sprøstekt bacon og magochutney dressing.

Tips:
Blue hawaiiburger, bytt ut osten med blåmuggost.



ONSDAG: Råkost á la Mille-Marie Treschow

Grønn juice:

Bruk økologiske råvarer. Bruk ca like deler av alle grønnsakene, og smak deg frem til din variant.

Del grønnkål i biter (fjern stilken), agurk, stangselleri, solsikkespirer , broccolispirer , hvetegress og ev litt ingefær og sitron.

Bruk en juicer som klarer å «kverne» hvetegresset.

Grønnkålchips:

Del/ riv grønnkål i biter (uten stilk).

Vend inn litt kald presset økologisk olje og havsalt eller Himalaya salt og masèr lett sammen. Fordel utover et bakepairkledt stekebrett. Stek i varm stekeovn 80 oC i 2-3 timer til sprø chips.

Grønnkålsalat (økologiske råvarer)

Dette trenger du:

•400 g grønnkål

•100 g valnøtter

•30 g tørkede aprikoser

•2 velsmakende epler

Slik gjør du:

Riv kålen fra stilken. Legg i lettsaltet kokende vann, kok opp, ta opp kålen og avkjøl i kaldt vann, la renne godt av. Skjær / hakk aprikoser og valnøtter grovt opp. Skjær eplene i terninger og vend sammen med godt avrent grønnkål, aprikoser og epler.

Dressing

Dette trenger du:

•2 ½ dl laktosefri kremfløte

•3 ss sitronsaft

•1 ss akasiehonning

•Litt Himmalaya salt

•Ca 3 ss fersk revet pepperrot

Slik gjør du:

Pisk sammen ingrediensene til dressingen til en lett kremet konsistens



TORSDAG: Ovnsbakt pasta - enkel hverdagsmat som hele familien vil elske


Inspirert av det italienske kjøkkenet fristet Wenche med smakfull ovnsstekt pastaform, med kylling, sopp og ost.


Dette trenger du:

•Ca. 25 g tørket steinsopp (kan erstattes av valgfri fersk sopp)

•Olivenolje

•2-3 kyllingfileter uten skinn

•Salt og pepper

•2 fedd hvitløk

•Ca. 300 g frisk sopp, i biter

•2 dl hvitvin, evt. en ikke for søt eplemost

•Ca. 400 g pasta

•4-5 dl fløte

•Ca. 200 g revet parmesan

•1 kvist basilikum

Slik gjør du:

Legg tørket sopp i litt vann, til det akkurat dekker soppen.

La stå og trekke 2-3 min.

Del kylling i biter.

Varm olje i en gryte/panne, legg i kyllingbitene, dryss på salt og pepper, og brun i oljen.

Hell av og ta vare på bløtevannet fra den tørre steinsoppen.

Tilsett soppen i gryten sammen med grovhakket hvitløk og fersk sopp i biter, la surre 2-3 min.

Tilsett hvitvin og vannet fra steinsoppen, kok opp, senk temperaturen og la trekke til kyllingen er gjennomkokt 15-20 min. La trekke uten lokk!

Mens kyllingen trekker, kok pasta etter anvisning på pakken og hell av kokevannet når pastaen er kokt ”al dente”.

Varm stekeovnen til 200 grader.

Tilsett fløte i gryten med kyllingen, kok opp og smak til med salt og pepper.

Ha godt avrent pasta i gryten med kylling og bland sammen.

Tilsett ca. 150 g revet parmesan, resten av osten skal brukes til dryss/gratinering.

Tilsett basilikumblader og vend lett om.

Hell kylling og sopp blandingen i en ildfast form, dryss over resten av osten og stek i varm stekeovn 200 grader i ca. 20 min., til retten er gylden og osten smeltet og sprø.


FREDAG: Bent Stiansens deilige danske vårsmørbrød

4 danske vårsmørbrød

Start med asparges og nypoteter

Dette trenger du:

•1 bunt asparges

•vann

•1 ss salt per liter vann

•200 g nypoteter

Slik gjør du:

Knekk av det nederste på aspargesen og skrell den fra 5 cm av tuppen og nedover med en potetskreller.

Kok grønne asparges i tre minutter, i kokende vann med 1 ss salt per liter.

Hvite asparges kokes i 5 minutter, gjerne med 2 ts sukker i vannet i tillegg til salt.

Poteter kokes i lettsaltet vann i 15 minutter, og avkjøles før de skjæres i skiver.

Hjemmelaget majones

Dette trenger du:

•2 eggeplommer

•1 ts fransk sennep

•2 ts sitronsaft

•1/2 ts salt

•Kvernet hvit pepper

•2 dl solsikkeolje

Slik gjør du:

Ha eggeplommer, sennep, sitronsaft, salt og pepper i en blandebolle og pisk sammen.

Spe med en tynn stråle solsikkeolje og pisk den godt inn i eggeplommene.

Spe med mer olje, men pass på at all oljen arbeider seg inn i massen før med ispeing.

Smak til majonesen med salt og pepper, evt. litt mer sitronsaft

Smørbrødene anrettes med:

•4 reddiker

•4 skiver rugbrød

•2 ss smør

•1 pk karse

•2 ss sort Limfjordkaviar

Slik gjør du:

Smør rugbrødskiver med smør og anrett skiver med kokt potet, tynne skiver reddiker, kokte asparges, Limfjordkaviar, majones og karse, kunstnerisk på brødskiven.

Serveres med en klar akevitt og iskald dansk øl.