Det var i januar 2011 at Christine Aasland (27) og Christian Fosse (28) bestemte seg for å danne familie. Men det skulle ikke være så lett og på høsten samme år kom nedslående svar fra prøver hos gynekolog.

– Det viste seg at Christian hadde svært lav sædkvalitet, omtrent ingen levende sædceller, forteller Christine Aasland fra Sandnes til God morgen Norge.

Henvist til fertilitetsklinikk

Det unge paret endret kosthold for å legge alle forhold best mulig til rette og prøvene viste bedring, men ikke godt nok.

– Kvaliteten var fortsatt så lav at vi sannsynligvis aldri ville klart å bli gravide på naturlig vis, forklarer Christine.

Prøverørsforsøk

Paret satte i gang med prøverørsforsøk men da de passerte forsøk nummer fem uten å lykkes, ble legene mer og mer forundret.

HELLAS: Etter 11 prøverørsforsøk bestemmer Christian (28) og Christine (27) seg for å gjøre nytt forsøk i Hellas. Foto: Privat
HELLAS: Etter 11 prøverørsforsøk bestemmer Christian (28) og Christine (27) seg for å gjøre nytt forsøk i Hellas. Foto: Privat

Christine og Christian byttet klinikk fra Porsgrunn til Haugesund.

– Vi prøvde stadig noe nytt i håp om et positivt resultat, men det gikk aldri.

Stor påkjenning

Prøverørsbehandling bar med seg store påkjenninger for kropp og sinn.

– Det var også en utfordring for forholdet vårt, vi glemte til tider å bare være kjærester, og Christian måtte tåle at jeg lot mine skuffelser og frustasjoner gå hardt utover ham, beklager Christine i dag.

Altoppslukende

Christine forteller videre at de nektet å gi opp. De bearbeidet skuffelsene etterhvert.

ENDELIG GRAVID: I 2015 er Christine gravid og paret gleder seg til endelig å bli foreldre. Foto: Privat
ENDELIG GRAVID: I 2015 er Christine gravid og paret gleder seg til endelig å bli foreldre. Foto: Privat

– Men etter elleve prøverørsforsøk uten positivt resultat, var skuffelsen komplett da de ba oss om å vurdere å droppe flere forsøk og heller tenke på adopsjon.

Infeksjon

Fortsatt fast bestemt, sendte paret fra Rogaland hele prøverørshistorien, og prøver til mange klinikker i utlandet. De valgte til slutt en klinikk i Hellas.

– Før vi reiste ned sendte vi en menstruasjonsprøve som de ville ha for å sjekke for infeksjoner.

Prøven var positiv og paret fikk vite at de har testet positivt på Ureaplasma Species og får beskjed om å starte på antibiotikakur.

WILLIAM: Lykkelig familie på tre. Mamma og pappa til William Foto: Privat
WILLIAM: Lykkelig familie på tre. Mamma og pappa til William Foto: Privat

Hellas

Da de ankom klinikken i Athen for å planlegge nok et prøverørsforsøk fikk de vite at sædkvaliteten til Christian hadde forbedret seg enormt mye.

– Vi fikk beskjed av klinikken at vi mest sannsynlig ville bli gravide på egenhånd. Det var bare å reise hjem igjen.

Og spesialistene i Hellas fikk rett:

– Etter første syklus etter besøket i Hellas ble vi gravide for første gang og i april 2015 kom vårt svært etterlengtede barn, forteller en glad mamma til God morgen Norge.

Nettprat

Du får høre resten av historien når du møter den glade lille familien i God morgen Norge, tirsdag 29. mars kl. 07.40.

Sammen med dem stiller den erfarne fertilitetslegen Øyvind Nytun fra Fertilitetssenteret i Oslo som også svarer på nettprat.

Chat med TV 2's ekspert:

  • Profilbilde
   Øyvind Nytunfor 2 år siden
   Del
   Da var det ingen flere spørsmål. Mange ganger er det ikke lett å gi enkle svar på et område som er så komplekst. Mitt råd til dere som ønsker barn er å ikke utsette det. Fallende eggreserver med økende alder et den viktigste enkeltfaktoren når det gjelder sjansene til å lykkes. For mange kvinner kan dette oppstå allerede i 30-årene. Har dere forsøkt å bli gravide uten å lykkes kan dere henvises / ta kontakt med en fertilitetsklinikk for å få hjelp. Lykke til.
  • Profilbilde
   Martinefor 2 år siden
   Del
   Hei! Jeg har korte sykluser (22-24 dager) og fått beskjed om at dette kan tyde på at jeg ikke har eggløsning i hver periode. Er dette sannsynlig? Jeg trodde at så lenge man fikk mensblødning har det vært en eggløsning
   • Profilbilde
    Øyvind Nytunfor 2 år siden
    Del
    Hei! har du tatt eggløsningstester? En ultralyd litt ut i syklus eller en blodprøve (progestron) kan si mer. Oftest er det ved de lange syklusene man ikke har eggløsning. Planlegger du å bli gravid er det selvsagt praktisk å vite om - og når - man har eggløsning. Du kan få hjelp på en fertilitetsklinikk eller hos en gynekolog. Lykke til.
  • Profilbilde
   Tone for 2 år siden
   Del
   Hei! Vi har en veldig lik situasjon som dette paret beskriver, men har aldri hørt om at ureaplasma species er et proble. Er dette noe vi må spørre om å få testet? Hører til stadighet om par som har blitt gravide etter behandling i utlandet, hvorfor kan det virke som at det er bedre resultater da? Er det behandlingsmetoder som ikke blir brukt i Norge?
   • Profilbilde
    Øyvind Nytunfor 2 år siden
    Del
    Hei. Det er ikke så lett å svare på dette. Vi har mange pasienter som har vært i utlandet og fått antibiotikabehandling. Noen lykkes deretter, mange lykkes ikke likevel. Det er vankelig å si hav som er tilfeldig og hva som er behandlingseffekt. Resultane generelt skiller seg nok ikke særlig mellom ulike land. ureaplasma generelt er ikke noe problem, men det er klart at er det en infeksjon har det nok betydning.
  • Profilbilde
   Cfor 2 år siden
   Del
   Vi har prøvd i 2 år, og har time til ICSI i mai. Mannen har dårlig kvalitet. Hvor kan vi testes for ureaplasma? Har lest at det kan være vanskelig å få testet og behandlet det i Norge, fordi legene ikke vil. Burde vi testes for ureaplasma før ICSI?
   • Profilbilde
    Øyvind Nytunfor 2 år siden
    Del
    Hei! jeg synes ikke man skal teste for ureaplasma rutinemessig, da det finnes i normalfloraen til så mange mennesker. Hos oss ser vi alltid etter infeksjonstegn i en sædprøve, og ved mistanke kan man undersøke mer målrettet.
   • Profilbilde
    Øyvind Nytunfor 2 år siden
    Del
    Lykke til med forsøket:)
  • Profilbilde
   Linnfor 2 år siden
   Del
   Jeg er 25 år gammel og samboer 27. Vi har nå mistet 3 ganger etterhverandre og skal nå på utredning for habituellabort. Hva er sjansene for å lykkes etter denne diagnosen? Er redd vi aldri skal få det til.
   • Profilbilde
    Øyvind Nytunfor 2 år siden
    Del
    Spontanabort er såpass vanlig at det først er etter 3 ganger det anbefales utredning. Sjansene deres er likevel gode. Utredningen vil prøve å finne en årsak, dette finner man som oftest ikke. Deretter følges man tett i en ny graviditet. Det er selvsagt tøft nå man opplever gjentatte spontanaborter, men mange lil lykkes til slutt. Lykke til med utredningen! Øyvind