Verdens beste fastelavnsboller

Wenche gir Cathrine gode råd om hvordan hun skal få til perfekt gjærbakst.

Glutenfrie; se egen oppskrift

Melkefrie; erstatt melk med vann, rismelk, soyamelk eller havremelk.
Smør erstattes med med margarin uten melk.

Sukker kan reduseres, eller erstattes av sukrin golden (bedre å bruke litt for lite, enn for mye)

Oppskriften er inspirert av bakeren i Lom, Morten Schakenda.

Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.

Dette trenger du:

  • 1 l melk
  • 275–300 g sukker
  • 2 egg (kan sløyfes hvis man ikke tåler egg)
  • 50 g gjær
  • 3 ts kardemomme
  • ½ ts salt
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • ca 1,8 kg hvetemel
  • 300 g mykt smør
  • Egg til pensling
Fastelavnsboller. FOTO: TV 2
Fastelavnsboller. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

Ha alt det tørre i bakebollen (hold tilbake ca. 150 g av hvetemelet).

Fersk gjær smuldres opp i melet.

Varm melken og eggene til fingervarm (ca. 30oC).

Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går.

Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye!

Elt deigen i kjøkkenmaskin i 8-10 min.

Tilsett mykt smør 2-3 ss av gangen.

Elt deigen til alt smør er eltet inn, og deigen slipper bakebollen.

Elt videre i ca. 8 min.

Dekk til bakebollen og sett til heving i 50-60 minutter.

Ta deigen ut på bakebordet, del i tre til fire emner og så i mindre biter.

Form til ønsket bakverk, og sett på bakepapirkledt stekebrett.

Dekk til, og etterhev i 20-30 minutter.

Pensle med sammenpisket egg.

Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 230oC i 12-14 minutter.

Avkjøl på rist.

Fyll med krem, vaniljekrem, syltetøy, revet eller smeltet sjokolade.

Glutenfrie boller på 1-2-3

  • 1 boks kesam (eventuelt laktoseredusert rømme, eller melkefri soya)
  • 3 dl varmt vann
  • 2 ss fiberhusk
  • 70 g (3 ss) jyttemel
  • 1 1/2 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 50 g gjær
  • 6 ss rapsolje til baking
  • 1 ts salt
  • 1 pk Semper finmel (uten fiber til fine boller m/fiber til grovere)

Ha kesam i en arbeidsbolle og tilsett varmt vann (bruk kesamboksen -nesten full, ikke for varmt)

Rør sammen.

Tilsett fiberhusk og jyttemel.

La kjøkkenmaskinen gå i ca. 5-8 minutter, og få en fin struktur på deigen.

Blandingen skal nå være fingervarm.

Tilsett gjær, olje, salt, sempermel, sukker og kardemomme.

Elt godt sammen, dekk til og sett til heving i 30 minutter.

Smør bakebord og hendene med litt rapsolje.

Trill ut en lang pølse, og del opp i passe biter til boller.

Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og la heve i ca 40 minutter.

Pensle med egg, melk eller vann tilsatt litt sukker for å få gylden farge på bakverket.

Stek ved 225oC på midterste rille i 12-15 minutter.