Verdens beste fastelavnsboller
Wenche gir Cathrine gode råd om hvordan hun skal få til perfekt gjærbakst.
Glutenfrie; se egen oppskrift
Melkefrie; erstatt melk med vann, rismelk, soyamelk eller havremelk.
Smør erstattes med med margarin uten melk.
Sukker kan reduseres, eller erstattes av sukrin golden (bedre å bruke litt for lite, enn for mye)
Oppskriften er inspirert av bakeren i Lom, Morten Schakenda.
Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.
Dette trenger du:
- 1 l melk
- 275–300 g sukker
- 2 egg (kan sløyfes hvis man ikke tåler egg)
- 50 g gjær
- 3 ts kardemomme
- ½ ts salt
- 2 ts bakepulver
- 2 ts vaniljesukker
- ca 1,8 kg hvetemel
- 300 g mykt smør
- Egg til pensling
Slik gjør du:
Ha alt det tørre i bakebollen (hold tilbake ca. 150 g av hvetemelet).
Fersk gjær smuldres opp i melet.
Varm melken og eggene til fingervarm (ca. 30oC).
Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går.
Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye!
Elt deigen i kjøkkenmaskin i 8-10 min.
Tilsett mykt smør 2-3 ss av gangen.
Elt deigen til alt smør er eltet inn, og deigen slipper bakebollen.
Elt videre i ca. 8 min.
Dekk til bakebollen og sett til heving i 50-60 minutter.
Ta deigen ut på bakebordet, del i tre til fire emner og så i mindre biter.
Form til ønsket bakverk, og sett på bakepapirkledt stekebrett.
Dekk til, og etterhev i 20-30 minutter.
Pensle med sammenpisket egg.
Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 230oC i 12-14 minutter.
Avkjøl på rist.
Fyll med krem, vaniljekrem, syltetøy, revet eller smeltet sjokolade.
Glutenfrie boller på 1-2-3
- 1 boks kesam (eventuelt laktoseredusert rømme, eller melkefri soya)
- 3 dl varmt vann
- 2 ss fiberhusk
- 70 g (3 ss) jyttemel
- 1 1/2 dl sukker
- 1 ts kardemomme
- 50 g gjær
- 6 ss rapsolje til baking
- 1 ts salt
- 1 pk Semper finmel (uten fiber til fine boller m/fiber til grovere)
Ha kesam i en arbeidsbolle og tilsett varmt vann (bruk kesamboksen -nesten full, ikke for varmt)
Rør sammen.
Tilsett fiberhusk og jyttemel.
La kjøkkenmaskinen gå i ca. 5-8 minutter, og få en fin struktur på deigen.
Blandingen skal nå være fingervarm.
Tilsett gjær, olje, salt, sempermel, sukker og kardemomme.
Elt godt sammen, dekk til og sett til heving i 30 minutter.
Smør bakebord og hendene med litt rapsolje.
Trill ut en lang pølse, og del opp i passe biter til boller.
Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og la heve i ca 40 minutter.
Pensle med egg, melk eller vann tilsatt litt sukker for å få gylden farge på bakverket.
Stek ved 225oC på midterste rille i 12-15 minutter.