Sunt, godt og faktisk veldig trendy med ertesuppe

Mormors langkokte ertesuppe, kokt på knoke, er solid bondekost, både til hverdags og til fest!

FNs generalforsamling har utnevnt 2016 til belgfruktens år, og hva smaker vel bedre enn en varmende ertesuppe i vinterkulda!

Har du god tid:

  • Mormors langkokt ertesuppe kokt på knoke

Litt travel:

  • Linsesuppe med røkt skinke

Tips:

Suppen kan lages uten kjøtt, bruk grønnsakskraft/buljong.

Mormors langkokte ertesuppe, kokt på knoke

Husk å bløtlegge ertene 6-8 timer før koking.

Dette trenger du:

  • 1 fersk eller lettsaltet svineknoke, evt. Ca. 300 g fersk eller lettsaltet flesk
  • Ca. 4 dl gule erter
  • vann + salt til bløtlegging
  • kaldt vann til koking
  • 1 løk
  • 1/2-1 purre
  • 2 gulrøtter
  • pepper
  • evt. Timian
ERTESUPPE: Tradisjonell ertesuppe kokt på svineknoke .  Foto: TV 2
ERTESUPPE: Tradisjonell ertesuppe kokt på svineknoke .  Foto: TV 2

Slik gjør du:

Legg ertene i bløt i lettsaltet vann natten over.

Tøm ut bløtevannet og skyll ertene før koking.

Skjær noen snitt i knoken inn mot benet, dette for å bli raskere kokt.

Legg knoken i en kasserolle, fyll på med vann, kok opp og skum av.

Legg i de utvannede ertene.

Kok opp og skum på nytt.

Tilsett grovhakket løk og evt. litt timian.

Kok til ertene og knoken er møre, ca. 2-2 1/2 time.

Etterfyll med vann om nødvendig.

Gulrot i skiver/terninger, evt. sellerirot og finsnittet purre får trekke med de siste 10-15 min.

Smak til med pepper.

Ta opp knoken, skjær av kjøttet og ha kjøttet tilbake i suppen.

Ved servering serveres det først suppe, så poteter, kokt kålrot i skiver og kjøtt fra knoken, evt. pølser og sjy fra suppen.

Tips; har du pinnekjøtt igjen etter jul, vann det ut og kok ertesuppe på det!

For den travle

Linsesuppe på røkt svinekjøtt

Linser trenger ikke bløtlegges før bruk. Denne linsesuppen er en god variant til ertesuppen.

Dette trenger du:

  • Ca 150 g lettsaltet sideflesk eller røkt svinekan/bayonneskinke
  • 2-3 ss olje
  • 1 løk
  • 4 dl linser (de små røde eller hvite/blonde)
  • Ca. 1 l kylling/hønsekraft/buljong
  • 1 ts tørket timian
  • 2 stilker stangselleri
  • 2 vårløk
  • 2 gulrøtter
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Skyll linsene i rennende kaldt vann (bruk et dørslag).

Skjær flesket/røkt skinke i små biter.

Surr flesket i en kasserolle, uten at det blir brunt.

Tilsett finhakket løk og linser.

La surre 2 min. før kraft/buljong tilsettes.

Kok opp og la trekke i 20-30 min.

Tilsett stangselleri, vårløk og gulrøtter i små terninger, og la koke med de siste 15 min.

Smak til med salt og pepper.

Dryss ev over finhakket persille ved servering.