God morgen Norges solboller

Saftige solboller med smak av appelsin og vanilje, for å feire soldagen i Tromsø!

SOLBOLLER: Lite som smaker så godt som nystekte solboller.  Foto: TV 2
SOLBOLLER: Lite som smaker så godt som nystekte solboller.  Foto: TV 2

God morgen Norges solboller

-med smak av appelsin og vanilje

Dette trenger du:

(Stor porsjon, 38-40 rause solboller)

  • 150 + 100 g mykt smør
  • 8 dl lettmelk, skummet melk eller vann
  • 2 dl appelsinjuice
  • 2 egg
  • 3 dl sukker
  • 100 g gjær
  • 3 ts kardemomme
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1/2 ts salt
  • 1 ½ kg hvetemel + ca. 600 g hvetemel

Fyll:

  • 1-2 ss kanel
  • Ca. 4 dl vaniljekrem (ferdig kjøpt)
  • egg til pensling

Slik gjør du:

Smelt 150 g smør, tilsett melk eller vann og appelsinjuice.

Varm til fingervarm og tilsett eggene.
Fersk gjær røres ut i litt av væsken (tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet).

Ha 1 ½ kg hvetemel, sukker, kardemomme, vaniljesukker og salt i bakebollen.
Tilsett væske mens maskinen går.
Elt deigen i maskin, tilsett resten av hvetemelet mens maskinen går, resten av smøret tilsettes i «klikker» mot slutten.
Elt i minst 6-8 min. (gjerne 10 min), til en glatt, smidig og blank deig.

Dekk til bakebollen og sett til heving i 30-40 min.

Ha deigen ut på bakebordet, del i to emner og kjevle hver del ut til et rektangel.
Smør over et tynt lag vaniljekrem (resten av vaniljekremen skal legges på toppen av solskinnsbollene før steking).
Dryss over kanel og rull sammen.
Skjær i skiver som til kanelboller og sett på bakepapirkledt stekebrett.
Dekk med et klede og la etterheve i ca. 40 min.

Lag en grop i hver bolle og legg i 1 ss vaniljekrem i hver bolle, og pensle evt. med sammenpisket egg.
Stek på midterste rille i varm stekeovn, ved 230 grader i 8-10 min.
Avkjøl på rist.