Grove pizzavafler og grønne pannekaker

Britt Marlene Kåsin fra MatPrat og Toralv Hustad (11) er vikarer for Wenche på kjøkken. De viser hvordan man lager sunn etter-skolen-mat.

MatPrat gir tips på enkle, smakfulle oppskrifter, som barna klarer å lage selv.

Grove pizzavafler

Grove vafler er supert å lage etter skoletid. De du får til overs kan du ta med i matpakka. Her stekes vaflene med revet ost, valgfritt kjøttpålegg og pizzakrydder eller oregano. Du kan også ha litt salat ved siden av disse.

Porsjoner: 8

Oppskriften gir ca. 1 vaffel per porsjon

Ingredienser:

  • 1 ½ dl fullkornshvetemel
  • 1 ½ dl fin sammalt hvete
  • 1 dl havregryn
  • ½ ts bakepulver
  • 2 ss smeltet smør/margarin
  • 2 stk egg
  • 4 dl melk
  • Smør/margarin til pensling av vaffeljern

Topping:

  • 100 g kokt skinke, eller annet kjøttpålegg
  • 3 dl revet ost
  • 3 ss pizzakrydder

Slik gjør du:

  1. Bland sammen fullkornshvetemel, sammalt hvete, havregryn og bakepulver i en bolle.
  2. Smelt smør/margarin og ha i bollen.
  3. Ha i egg og melk, og bland alt sammen til en glatt og fin røre. La gjerne røren svelle i 15-20 minutter før steking.
  4. Gjør klar fyllet til vaflene. Skjær skinke, eller et annet kjøttpålegg i strimler og så i biter. Mål opp ost og finn frem krydder, slik at du har alt klart til stekingen.
  5. Varm vaffeljernet, og pensle med smør eller margarin. Bruk en øse og hell litt av røren i vaffeljernet.
  6. Fordel strimlet kjøtt, revet ost og litt pizzakrydder på toppen. Legg lokket forsiktig ned. La vaffelen steke til den har en gylden farge og ikke sitter fast i vaffeljernet.
  7. Bruk en gaffel og ta ut vaffelen når den er ferdig stekt. Legg den på en rist, og stek resten av vaflene på samme måte.

Tips: Melk som er i ferd med å gå ut på dato behøver ikke slås ut i vasken, men kan bli del av ei god vaffelrøre. Vafler med mange gode rester blir som regel ekstra gode, og kan i tillegg sies å være miljøvennlig matlaging fordi ressursene utnyttes i stedet for å gå til spille.

Grønne pannekaker

Grønne pannekaker med spinat, havregryn og banan er supert å lage etter skoletid, til frokost eller som kveldsmat. Røren lager du i en blender, akkurat som en smoothie! Spis de som de er eller topp de med mandler, honning, syltetøy, frisk frukt eller bær.

2 porsjoner

1 porsjon gir ca. 3 stk små pannekaker.

Ingredienser:

  • 1 dl melk
  • 2 ss gresk yoghurt
  • 1 stk egg
  • 1 stk banan
  • 2 ss havremel
  • 2 dl havregryn
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts malt kardemomme
  • 2 ts flytende honning
  • 1 håndfull frisk spinat (vasket og klar til bruk)
  • Smør/margarin til steking

Slik gjør du:

  1. Ha alle ingrediensene i en blender. Start med de våte ingrediensene (melk, yoghurt, egg), da blir det lettere å mikse sammen røra.
  2. Sett lokket på blenderen, og kjør sammen til alt er blitt en fin og jevn røre.
  3. Nå skal røra få svelle litt. La den stå i 15 minutter, før du steker pannekakene (da tykner den). Du kan ha røren over i et desilitermål, eller en lett bolle dersom blenderbollen er tung å helle fra.
  4. Sett en stekepanne på platen og skru på middels varme. Ha i 1 ts smør/margarin i stekepannen. Ha litt pannekakerøre i stekepannen når margarinen har sluttet å bruse. Bruk en ss til å fordele røren, eller hell den rett i pannen. Her lager vi små pannekaker, så prøv å få plass til to eller tre i pannen samtidig.
  5. Når pannekakerøren begynner å stivne (piple på overflaten), og har fått en fin gyllen brunfarge på undersiden kan du snu pannekakene og steke dem på den andre siden på samme måte.
  6. Legg de ferdigstekte pannekakene over på tallerkenen, og stek resten av pannekakene på samme måte. Ha i 1 ts smør/margarin for hver gang du skal ha i en ny runde med røre i stekepannen.

Banan-ispinner

Kjempegod snaks når du kommer hjem fra skolen, på vei til trening eller når du bare har lyst på noe godt. Morsomt å lage er det også! Det tar ikke så lang tid å lage, men de bør ligge i fryseren i ca. 1-2 timer for å bli til is. Lager du mange, kan du oppbevare dem i en lufttett boks i fryseren.

4 porsjoner

Ingredienser:

  • 2 stk banan
  • 4 stk ispinner
  • 4 ss havregryn
  • 1 ts malt kanel
  • 1 lite beger vaniljeyoghurt

Slik gjør du:

  1. Skrell bananene. Del dem i to. Stikk ispinner inn i de halve bananene.
  2. Mål opp havregryn og kanel, og ha det på en tallerken eller i en skål. Bland sammen.
  3. Ha yoghurt i en skål. Bruk teskjeen til å skrape ut alt fra begeret.
  4. Sett frem en tallerken med bakepapir i nærheten. Start med å dyppe en bananbit i yoghurt.
  5. Rull så bananbiten i havreblandingen, slik at den dekkes.
  6. Legg bananbiten på tallerkenen med bakepapir og gjør det samme med resten av bananbitene.
  7. Sett tallerkenen med bananbitene i fryseren i ca. 1-2 timer.

Tips: Hvis du lager mange, eller vil du ha dem liggende lengre i fryseren, kan du oppbevare isen i en lufttett boks.

Ønsker du flere tips til oppskrifter som er tilrettelagt for barn og unge? Besøk www.matstart.no!