Grove pizzavafler og grønne pannekaker
Britt Marlene Kåsin fra MatPrat og Toralv Hustad (11) er vikarer for Wenche på kjøkken. De viser hvordan man lager sunn etter-skolen-mat.
MatPrat gir tips på enkle, smakfulle oppskrifter, som barna klarer å lage selv.
Grove pizzavafler
Grove vafler er supert å lage etter skoletid. De du får til overs kan du ta med i matpakka. Her stekes vaflene med revet ost, valgfritt kjøttpålegg og pizzakrydder eller oregano. Du kan også ha litt salat ved siden av disse.
Porsjoner: 8
Oppskriften gir ca. 1 vaffel per porsjon
Ingredienser:
- 1 ½ dl fullkornshvetemel
- 1 ½ dl fin sammalt hvete
- 1 dl havregryn
- ½ ts bakepulver
- 2 ss smeltet smør/margarin
- 2 stk egg
- 4 dl melk
- Smør/margarin til pensling av vaffeljern
Topping:
- 100 g kokt skinke, eller annet kjøttpålegg
- 3 dl revet ost
- 3 ss pizzakrydder
Slik gjør du:
- Bland sammen fullkornshvetemel, sammalt hvete, havregryn og bakepulver i en bolle.
- Smelt smør/margarin og ha i bollen.
- Ha i egg og melk, og bland alt sammen til en glatt og fin røre. La gjerne røren svelle i 15-20 minutter før steking.
- Gjør klar fyllet til vaflene. Skjær skinke, eller et annet kjøttpålegg i strimler og så i biter. Mål opp ost og finn frem krydder, slik at du har alt klart til stekingen.
- Varm vaffeljernet, og pensle med smør eller margarin. Bruk en øse og hell litt av røren i vaffeljernet.
- Fordel strimlet kjøtt, revet ost og litt pizzakrydder på toppen. Legg lokket forsiktig ned. La vaffelen steke til den har en gylden farge og ikke sitter fast i vaffeljernet.
- Bruk en gaffel og ta ut vaffelen når den er ferdig stekt. Legg den på en rist, og stek resten av vaflene på samme måte.
Tips: Melk som er i ferd med å gå ut på dato behøver ikke slås ut i vasken, men kan bli del av ei god vaffelrøre. Vafler med mange gode rester blir som regel ekstra gode, og kan i tillegg sies å være miljøvennlig matlaging fordi ressursene utnyttes i stedet for å gå til spille.
Grønne pannekaker
Grønne pannekaker med spinat, havregryn og banan er supert å lage etter skoletid, til frokost eller som kveldsmat. Røren lager du i en blender, akkurat som en smoothie! Spis de som de er eller topp de med mandler, honning, syltetøy, frisk frukt eller bær.
2 porsjoner
1 porsjon gir ca. 3 stk små pannekaker.
Ingredienser:
- 1 dl melk
- 2 ss gresk yoghurt
- 1 stk egg
- 1 stk banan
- 2 ss havremel
- 2 dl havregryn
- 1 ts bakepulver
- 1 ts malt kardemomme
- 2 ts flytende honning
- 1 håndfull frisk spinat (vasket og klar til bruk)
- Smør/margarin til steking
Slik gjør du:
- Ha alle ingrediensene i en blender. Start med de våte ingrediensene (melk, yoghurt, egg), da blir det lettere å mikse sammen røra.
- Sett lokket på blenderen, og kjør sammen til alt er blitt en fin og jevn røre.
- Nå skal røra få svelle litt. La den stå i 15 minutter, før du steker pannekakene (da tykner den). Du kan ha røren over i et desilitermål, eller en lett bolle dersom blenderbollen er tung å helle fra.
- Sett en stekepanne på platen og skru på middels varme. Ha i 1 ts smør/margarin i stekepannen. Ha litt pannekakerøre i stekepannen når margarinen har sluttet å bruse. Bruk en ss til å fordele røren, eller hell den rett i pannen. Her lager vi små pannekaker, så prøv å få plass til to eller tre i pannen samtidig.
- Når pannekakerøren begynner å stivne (piple på overflaten), og har fått en fin gyllen brunfarge på undersiden kan du snu pannekakene og steke dem på den andre siden på samme måte.
- Legg de ferdigstekte pannekakene over på tallerkenen, og stek resten av pannekakene på samme måte. Ha i 1 ts smør/margarin for hver gang du skal ha i en ny runde med røre i stekepannen.
Banan-ispinner
Kjempegod snaks når du kommer hjem fra skolen, på vei til trening eller når du bare har lyst på noe godt. Morsomt å lage er det også! Det tar ikke så lang tid å lage, men de bør ligge i fryseren i ca. 1-2 timer for å bli til is. Lager du mange, kan du oppbevare dem i en lufttett boks i fryseren.
4 porsjoner
Ingredienser:
- 2 stk banan
- 4 stk ispinner
- 4 ss havregryn
- 1 ts malt kanel
- 1 lite beger vaniljeyoghurt
Slik gjør du:
- Skrell bananene. Del dem i to. Stikk ispinner inn i de halve bananene.
- Mål opp havregryn og kanel, og ha det på en tallerken eller i en skål. Bland sammen.
- Ha yoghurt i en skål. Bruk teskjeen til å skrape ut alt fra begeret.
- Sett frem en tallerken med bakepapir i nærheten. Start med å dyppe en bananbit i yoghurt.
- Rull så bananbiten i havreblandingen, slik at den dekkes.
- Legg bananbiten på tallerkenen med bakepapir og gjør det samme med resten av bananbitene.
- Sett tallerkenen med bananbitene i fryseren i ca. 1-2 timer.
Tips: Hvis du lager mange, eller vil du ha dem liggende lengre i fryseren, kan du oppbevare isen i en lufttett boks.
Ønsker du flere tips til oppskrifter som er tilrettelagt for barn og unge? Besøk www.matstart.no!