Kystmat:
Slik lager du maten fra Kystmat på TV 2
Under finner du matoppskriftene fra Kystmat på TV 2.
Djevelegg - ingredienser:
Den perfekte snacksen når du er øltørst. Djevelsk gode og brennende hete!
6 porsjoner
- 6 egg
- 6 ts dijonsennep
- 6 ts smør
- 1/2 liten finhakket rødløk
- 2 ss finhakket gressløk
- salt og nykvernet svart pepper
- Tabasco
- 6 halvlitere øl
Fremgangsmåte:
- Hardkok eggene, og del dem i to. Ta ut eggeplommene.
- Ha eggeplomme, sennep, smør, finhakka rødløk og gressløk i en bolle og rør godt sammen.
- Smak til med salt og pepper.
- Fyll eggehvitehalvdelene 1/3 fulle med Tabasco. Ja, hver av dem! Fyll på med eggeplommemassen.
- Ta halvliteren i den ene hånden og egget i den andre. Egget må spises helt! Du finner fort ut at du ikke har ølet i den andre hånden for moro skyld.
BLT-sandwich - ingredienser:
- 8 skiver brød
- 2 ss smør
- 16 skiver bacon
- 4 tomater
- 4 ss majones eller aïoli
- 2 håndfuller salat
Fremgangsmåte:
- Smør skivene med smør på begge sider, og stek dem på rist i ovn i 3 minutter på 200 grader til de er gylne og sprø.
- Sprøstek baconskivene i varm, tørr panne, og skjær tomaten i tynne skiver.
- Bygg smørbrødene: Først et lag med majones eller aïoli, deretter tomatskiver, salat, bacon og til slutt en ny brødskive på toppen. Del dette i to med en kniv, og stikk gjerne en tynn grillpinne gjennom hver halvpart for å stabilisere byggverket
Østers naturell med rødvinseddik og sjalottløk - ingredienser:
- 16 østers
- 1/2 dl rødvinseddik
- 1/2 sjalottløk
- 1 lime
- Knust is
Fremgangsmåte:
- Åpne østersene og løsne kjøttet fra skallet med en kniv. Kjøttet skal ligge i skallet ved servering.
- Finhakk sjalottløken og bland den med eddiken.
- Anrett østersene på et fat med knust is og limeskiver.
Ceviche (Eliezer Ivan Mendez Contreras familieoppskrift fra Cancun, México) - ingredienser:
- 400 g piggvar (eller annen hvit fisk)
- 1/2 løk
- 3 tomat
- 5 lime
- 1 stor neve koriander
- 1/4 grønn habanero chili (eller så sterk som du klarer å spise)
- 1 ss olivenolje
- 5-6 dråper Worcestersaus
- Salt og pepper
Fremgangsmåte:
- Kutt fisken i tynne skiver. Legg fiskebitene i limesaft i ca. 20 min.
- Kutt tomat, løk, chili og koriander i småbiter. Bland grønnsaker og urter i en bolle. Ha i litt olje og Worcestersaus.
- Vend fisken og limesaften inn i grønnsaksblandingen. Smak til med salt og pepper.
- Serveres med salte kjeks eller flatbrød.
Villaks og Piggvar på Takke - ingredienser:
- 500 g laks
- 300 g piggvarfilet
- 1 fennikel
- 1 gulrot
- 4 sjampinjonger
- 1 rødløk
- 4 ss smør
- 4 ss extra virgin olivenolje
- 1 bt friske urter ( dill ,gressløk og persille)
- Salt og pepper
Fremgangsmåte:
- Kutt laks og piggvar i biter og krydre med salt og pepper.
- Skrell og kutt grønnsakene i skiver.
- Varm takka og ha på smøret. Legg laks og piggvar annenhver bit ytterst og ha på grønnsakene i midten.
- Hell over olivenoljen og la alt steke til varmen begynner å trenge igjennom fisken, ca. 3-4 minutter.
- Dryss over friske hakkede urter på slutten og krydre med litt salt og pepper.
Jentans himmelske fiskekaker - ingredienser:
- 1 kg hvit fisk (gjerne lyr og kolje)
- ca. 1 l h-melk
- 30 g salt
- ca. 170 g potetmel
- muskat eller andre krydderier (det er kun fantasien som setter grenser)
Fremgangsmåte:
- Fisken kvernes og kjøres i kjøkkenmaskin med salt ca 10 minutter slik at det blir en seig masse (viktig).
- Spe ut slag om slag med melk og potetmel. Når røra er ferdig spedd skal den røres på middel hastighet i 10 minutter for å få en luftig og fin deig.
- På slutten kan du gjerne lett røre inn andre råvarer som purreløk, reker, friske urter eller noe annet godt.
Surmelkspudding med rabarbrakompott og nøtteknas - ingredienser:
Surmelkspudding
- 2 dl fløte
- 8 dl surmelk
- 100 g sukker
- 6 plater gelatin
- 1 vaniljestang
Rabarbrakompott
- 300 g rabarbra
- sukker etter eget ønske
Natteknas
- 2 dl store havregryn
- 2dl hasselnøtter
- 2 ss honning
- 2 ss brunt sukker
- limeskall fra ½ lime
- en klype kanel
Fremgangsmåte:
- Legg gelatinplatene i kaldt vann. Snitt opp en vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i en kjele sammen med fløte og sukker. Kok opp og la det putre i noen minutter.
- Ta kjelen av varmen og tilsett de oppbløtte gelatinplatene i fløteblandingen. Rør til gelatinen er oppløst. Tilsett surmelka og bland sammen.
- Hell over i serveringsglass. Må stå kaldt minst 2 timer før servering.
- Kok opp rabarbra og sukker, og la det koke 3-4 minutter. Avkjøl før servering.
- Hakk hasselnøttene. Ha hakkede hasselnøtter, havregryn, honning, brunt sukker, limeskall og kanel i varm stekepanne. Ristes i pannen til det får en knasende konsistens.
- Anrett med å legge rabarbrakompott på puddingen og drysse nøtteknas over.
Fisk- og skalldyrsuppe - ingredienser:
- 300 g blåskjell
- 2 ss ekstra god olivenolje
- 1 løk
- 2 dl hvitvin
- 150 g filet av laks eller ørret
- 150 g filet av hvit fisk, for eksempel torsk, steinbit eller sei
- 100 g røklaks
- 1 gulrot
- 1 fennikel
- 1 liten bit sellerirot
- 1 liten purre
- 2 sjampinjonger
- Litt assortert tang
- 4 dl kremfløte
- 1 1/4 liter fiskekraft eller fiskebuljong av terning
- 100 g smør
- 150 g rensede reker
- 2 ss finhakket frisk basilikum
- 2 ss finhakket frisk gressløk
- 2 ss finhakket frisk persille
- Salt og nykvernet svart pepper
Fremgangsmåte:
- Skyll og skrubb blåskjellene godt i kaldt vann. Fjern skjeggtråden. Sjekk at alle skjellene er friske ved å slå dem lett mot hverandre. Skjell som ikke lukker seg, må kastes.
- Varm olje i en stor kjele. Finhakk løken og ha den i sammen med blåskjellene. Hell over hvitvinen. Legg på lokk og la skjellene koke i ca. 1 minutt til de har åpnet seg. Skjell som ikke åpner seg, skal kastes.
- Del fisken i små terninger.
- Vask og skrell grønnsakene. Skjær gulrot, fennikel, selleri og purre i strimler og sjampinjongen i skiver.
- Ha grønnsakstrimlene, tang, soppen og fløten over i blåskjellkjelen sammen med fisketerningene og røkelaksen. Hell over fiskekraft. Kok opp og rør inn smøret. Tilsett rekene og urtene.
- Smak til med salt og nykvernet pepper.
- Server suppen i kjelen med nybakt brød ved siden av.
Artikkelen er oppdatert