Bursdagskringle til kong Harald
Da prinsesse Märtha Louise besøkte God morgen Norge på onsdag, avslørte prinsessen at kongefamilien alltid serverer kongen en spesiell kringle, som hennes mormor Haraldsen lagde.
I dag fyller kong Harald 82 år. I den anledning lager Wenche kringle med rosiner og sukat, slik som kong Haralds bursdagskringle.
For glutenfri; bruk den glutenfrie bolleblandingen til Det glutenfrie verksted, Bakefri (mel) eller Semper fin miks, eventuelt andre glutenfrie melblandinger du liker å bake med.
For melkefri; erstatt melk og smør med vann og margarin uten salt og melk
Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok. Elter du for hånd, elt sammen deigen 10-15 min.
Deig:
- ca 1 kg hvetemel (begynn med ca 900 g)
- 80-100 g sukker
- 1 pakke gjær, fersk eller tørrgjær
- 3 ts kardemomme
- ½ ts salt
- 1 egg (kan erstattes med ¾ dl melk for de som ikke tåler egg )
- 6 dl hel melk
- 180-200 g mykt smør
Fyll:
Ca. 100 mykt smør, rosiner, sukat, brunt sukker og kanel. Legg gjerne rosiner og sukat i bløt i litt varmt vann slik at de blir myke (bløtevannet skal ikke brukes).
Makronmasse eller tykk vaniljekrem kan også brukes som fyll.
Ha alt det tørre i bakebollen, begynn med 900 g hvetemel. Fersk gjær smuldres opp i melet. Varm melken og eggene til fingervarm (ca 35 grader). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye. Elt deigen i kjøkkenmaskin i 12-15 min.
Oppskriften fortsetter under videovindu.
Tilsett mykt smør, 1- 2 ss av gangen. Elt deigen til alt smør er eltet inn og elt videre i ca 10 min.
Dekk til bakebollen og sett til heving i minst 1 time, gjerne 1 ½ time. Ta deigen ut på bakebordet og form til ønsket bakverk.
Kringle:
Trill ut deigen til en pølse 80-90 cm lang. Kjevle ut til et rektangel ca. 25 cm bredt.
Smør fyllet utover deigen. Rull sammen til en lang pølse og skjær langsetter, slik at det blir to lange pølser. Tvinn dem sammen (snittflatene opp), form til en kringle/krans på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk med et klede og sett til heving i ca. 1 time.
Stek i varm stekeovn 200 grader i 20-30 min.
Avkjøl på rist.
Ringle over litt melisglasur ved servering (rør melis ut i sitronsaft eller 1 eggehvite tilsatt litt sitronsaft), hvis ønskelig.
TIPS:
Fyll kan også være revet marsipan, makronmasse eller en blanding av smør, sukker og kanel.