Glemt passord? Logg inn med Facebook
Sportyklubben
NORGES IVRIGSTE: Peter John Acklam er Norges ivrigste geocacher, en person som leter etter skatter ved hjelp av GPS. Bildet er tatt i Tolga i Nord-Østerdalen 4. oktober 2009.
NORGES IVRIGSTE: Peter John Acklam er Norges ivrigste geocacher, en person som leter etter skatter ved hjelp av GPS. Bildet er tatt i Tolga i Nord-Østerdalen 4. oktober 2009. Foto: Privat

Slik blir du skattejeger

Norges ivrigste GPS-jeger forteller hvordan du får familien ut på tur.

Del med andre:
Twitter Epost Del Facebook
 

Peter John Acklam (40) har i løpet av seks år sporet opp over 3700 skatter ved hjelp av sin GPS. Asker-karen er landets mest aktive geocacher, en posisjon han har befestet det siste året. Siden våren 2005 har han saumfart hele Sør-Norge etter GPS-skatter.

GPS: Du bruker den til å lete frem målet i terrenget ved hjelp av koordinater.GPS: Du bruker den til å lete frem målet i terrenget ved hjelp av koordinater. Foto: Privat/

– Tidligere var det viktig for meg å holde posisjonen som nummer én og finne så mange cacher som mulig. I dag er kvalitet og beliggenhet på cachen viktigere enn kvantitet. Jeg driver ikke med caching for konkurransen sin del, det ødelegger moroa, sier Acklam til TV 2 Sporty.

I geocachemiljøet er han mest kjent under kallenavnet pjacklam, hans nick på geocaching-nettstedene.

Tidligere var det viktig for meg å holde posisjonen som nummer én og finne så mange cacher som mulig

LES OGSÅ: Ti år med skattejakt

En travel dag
Vi kan legge til at rekorden hans på en dag er over 40 cacher, som han hanket inn på en rundtur til grenlandsområdet, fortrinnsvis Porsgrunn og Skien.
– Da lette jeg fra morgen til kveld.

Systemingeniøren, som jobber i Avinor, er en av ti nordmenn som har loggført 2400 funn eller mer, ifølge nettstedet gcinfo.no.
– Jeg liker å komme meg ut på tur, bruke kroppen og få mosjon. Ha et mål for turen. Besøke historiske steder, kulturminner, fossefall, utsiktspunkter, fjord og fjell, sier skattejegeren.

PÅ LETING: Peter John Acklam sjekker at han har kommet frem til riktig sted, i dette tilfellet en minnestein i Rollag i Numedal 14. august 2010.PÅ LETING: Peter John Acklam sjekker at han har kommet frem til riktig sted, i dette tilfellet en minnestein i Rollag i Numedal 14. august 2010. Foto: Privat/

– Hva var det som gjorde at du fikk tenning på geocaching?
– Svogeren min introduserte meg for aktiviteten våren 2005. Siden har jeg cachet i hele Sør- og Midt-Norge, Trøndelag og Vestlandet. Jeg har en datter som har vokst litt fra dette, så nå cacher jeg for det meste sammen med samboeren min.

GEOCACH: Eksempel på en større skatt, også kalt cach, som består av en metallkasse. Inni finner du en logg, penn og kanskje en premie om du er riktig heldig.GEOCACH: Eksempel på en større skatt, også kalt cach, som består av en metallkasse. Inni finner du en logg, penn og kanskje en premie om du er riktig heldig. Foto: Privat/

Vakre Numedal
– Hvor ofte er du ute, og hvordan går du frem?
– Jeg er vanligvis ute minst to ganger i uken, andre ganger oftere, noen ganger sjeldnere i perioder når jeg er litt lei. Jeg prøver å finne steder og cacher som ikke så mange andre har besøkt. Etter turen går jeg hjem, loggførerer cachen og skriver litt på nettet om opplevelsen. Det er selvsagt ikke alle cacher som er så interessante at de er verdt å skrive om, eksempelvis når den er festet på et gjerde i et tettbygd strøk. Da er det mer spennende med gamle rettersteder og tusen år gamle, historiske steder.

Acklam har også lagt ut sine egne cacher.
– De ligger i Numedal der foreldrene mine har hytte. Min motivasjon er å vise frem området til andre og gi dem en flott opplevelse!

LES OGSÅ: Skattejakt utløste politiaksjon ved statsministerboligen

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!

Les også:
Ti år med skattejakt
Ti år med skattejakt
 
Disqus sitt kommentarsystem.

BMI-kalkulator

Body Mass Index (BMI) er en formel som viser balansen mellom høyde og vekt.

Verdien for vekt mangler eller er ikke i riktig format.
Verdien for høyde mangler eller er ikke i riktig format.

Din BMI er kalkulert til ...


BMI på under 18,5
Undervektig
BMI på mellom 18,5 og 24,9
Normal kroppsvekt
BMI på mellom 25 og 29,9
Overvektig
BMI på mellom 30 og 34,9
Fedme
BMI på mellom 35 og 39,9
Fedme, klasse II
BMI på 40 og over
Fedme, klasse III
(ekstrem fedme)
reklame