Glemt passord? Logg inn med Facebook
Sportyklubben
KAN VÆRE FARLIG: Kosttilskudd som inneholder ingrediensen DMAA kan gi alvorlige bivirkninger.
KAN VÆRE FARLIG: Kosttilskudd som inneholder ingrediensen DMAA kan gi alvorlige bivirkninger. Foto: Illustrasjonsbilde / Coloubox/

Mattilsynet advarer mot farlig kosttilskudd

Har du kosttilskudd i skapet? Enkelte stoffer kan gi alvorlige bivirkninger. Les hvordan du unngår trøbbel.

Del med andre:
Twitter Epost Del Facebook
 

Bli medlem i TV 2 Sporty – vinn proff pulsklokke

Mattilsynet advarer nå mot bruk av kosttilskudd som inneholder ingrediensen DMAA (1,3-dimetylamylamin).

– Kosttilskuddene kan være helsefarlige. Advarsler og forbud mot slike kosttilskudd har blitt innført i flere land etter flere innrapporterte bivirkningsmeldinger, skriver Mattilsynet på sine hjemmesider.

LES OGSÅ: Første treningsapp på norsk ute nå

Alvorlige bivirkninger
I Sverige har det vært flere tilfeller av alvorlige bivirkninger i forbindelse med bruk av DMAA i kosttilskudd beregnet for bruk i forbindelse med trening.

Nå meldes det også om ett tilfelle i Norge.

– Vi har kjennskap til en alvorlig bivirkning som er i ferd med å meldes inn til oss nå, sier Anne Kristi Sommer, rådgiver i Mattilsynet, til TV 2 Sporty.

Det svenske Livsmedelsverket oppgir at produktene kan gi høyt blodtrykk, hodepine og brekninger. Det er i tillegg rapportert om alvorlig hjerneblødning eller slag.

LES OGSÅ: Slik takler du styrkeprøvene

Disse produktene forbys
Livsmedelsverket har forbudt følgende produkter fra Gymgrossisten i Sverige som inneholder DMAA:

* Jack3D (Pre-exercise CNS-Carmosine-ATP Augmentor)

* Spriodex (Mood enhancing stimulant compound)

* Napalm

* Lipo-6 Black, The end of the line underground fat destroyer

LES OGSÅ: – Proteintilskudd er bortkastet

«Mattilsynet antar at det også finnes andre produkter med innhold av DMAA som selges via andre nettsteder eller i butikk. Hvis noen har kjøpt slike produkter, bør de kasseres eller leveres tilbake til forhandleren».

Produkter som kan føre til helsefare er ulovlig å omsette i Norge. Det er virksomhetenes ansvar å påse at produktene de selger er trygge.

LES OGSÅ: Bygg opp kroppen etter trening

Ifølge Bransjerådet for Naturmidler er omsetningen av naturprodukter og helsekost i Norge årlig over to milliarder kroner.

Men siden ikke alle kosttilskudd er godkjent av Mattilsynet, er det opp til produsenten om de vil oppgi eventuelle bivirkninger. Dette gjelder også noen av de mest populære tilskuddene, skriver Kvinner og Klær.

Råd om kosttilskudd
Her er Mattilsynets råd ved kjøp av kosttilskudd:

* Vær forsiktig ved kjøp av produkter på internett. Før et eventuelt kjøp bør man skaffe seg grundige opplysninger om kosttilskuddet.

* Kosttilskudd har sjelden en umiddelbar virkning, og virkningen er ikke så sterk som ved bruk av medisiner. Vær derfor forsiktig med produkter som lover kraftig og rask virkning.

* Noen kosttilskudd kan ha uønskede effekter når de tas sammen med medisiner og når de tas før, under og etter operasjoner. Det er derfor viktig å spørre legen om du kan ta kosttilskuddet dersom du tar medisiner eller skal gjennomgå en operasjon.

BYGGE MUSKLER: Ikke gå i fellen og kjøp 
kosttilskudd som reklamerer med «muscle building» eller «fat burning». Ifølge Antidoping Norge har disse erfaringsmessig høyere risiko for å inneholde forbudte stoffer.BYGGE MUSKLER: Ikke gå i fellen og kjøp kosttilskudd som reklamerer med «muscle building» eller «fat burning». Ifølge Antidoping Norge har disse erfaringsmessig høyere risiko for å inneholde forbudte stoffer. Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox/

LES OGSÅ: Kostholdsråd før konkurranse

Se opp for «fat burning»
Stiftelsen Antidoping Norge arbeider for en ren idrett og et dopingfritt samfunn. De advarer på sine hjemmesider mot risikoen for at enkelte kosttilskudd kan inneholder forbudte stoffer på dopinglista uten at det står oppført på varedeklarasjonen.

«Generelt bør utøvere være skeptiske til kosttilskudd som påstås å øke prestasjonsevnen. For eksempel har kosttilskudd som reklamerer med «muscle building» eller «fat burning» erfaringsmessig høyere risiko for å inneholde forbudte stoffer».

LES OGSÅ: Olympiatoppen: – Ingen snarvei til suksess

Antidoping Norge understreker at kosttilskudd ikke er et alternativ til et godt kosthold.

– Det er heller aldri en snarvei til gode prestasjoner. Mer vitaminer og mineralstoffer enn du trenger gir ingen ekstra effekt.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!

 
Disqus sitt kommentarsystem.

reklame

BMI-kalkulator

Body Mass Index (BMI) er en formel som viser balansen mellom høyde og vekt.

Verdien for vekt mangler eller er ikke i riktig format.
Verdien for høyde mangler eller er ikke i riktig format.

Din BMI er kalkulert til ...


BMI på under 18,5
Undervektig
BMI på mellom 18,5 og 24,9
Normal kroppsvekt
BMI på mellom 25 og 29,9
Overvektig
BMI på mellom 30 og 34,9
Fedme
BMI på mellom 35 og 39,9
Fedme, klasse II
BMI på 40 og over
Fedme, klasse III
(ekstrem fedme)

reklame

reklame