Glemt passord? Logg inn med Facebook
Sportyklubben
FET KRANGEL: Januar er måneden for fagre løfter. Ekspertene krangler om hvor mye det er mulig å gå ned i vekt på kort tid. Her en høypulstime ved SATS Sandviken.
FET KRANGEL: Januar er måneden for fagre løfter. Ekspertene krangler om hvor mye det er mulig å gå ned i vekt på kort tid. Her en høypulstime ved SATS Sandviken. Foto: Eivind A. Pettersen/

Krangler om hvor raskt du kan gå ned i vekt

Ti år yngre på åtte uker, sprettrumpe på tolv. Er det mulig? Nå krangler ekspertene.

Del med andre:
Twitter Epost Del Facebook
 

Bli sprek med Sporty – vinn proff pulsklokke

– Jeg synes treningsbransjen nå er i ferd med å kvele folk med helsestoff. Vi må lære oss å være fornøyde med oss selv, ikke tenke på alt fettet vi må kvitte oss med, sier Siri Marte Hollekim.

SKEPTISK: Siri Marte Hollekim.SKEPTISK: Siri Marte Hollekim. Foto: TV 2

Hun er doktorgradsstipendiat i klinisk medisin ved NTNU og tilknyttet Olympiatoppen Midt-Norge innen prestasjonsernæring, i tillegg til å være ekspert i TV 2 Sporty.

Test deg selv: Hvor gammel er kroppen din?

I januar overøses vi av treningsråd, vidunderkurer og slanketips. Sist ut er Dagbladet, som lover deg sprettrumpe på 12 uker om du utøver seks øvelser to-tre ganger i uken.

Ingen får sprettrumpe på ti uker!

Tullball!
– Det er bare tullball! Ingen får sprettrumpe på tolv uker! Det skal et helt livs trening til, samt masse gode rumpegener.

– På prinsipielt grunnlag mener jeg vi treningseksperter må begynne å tenke på hvordan vi i fremtiden ønsker å formidle trening, sier Siri Marte Hollekim.

LES OGSÅ: – Vær glad i den rumpa du har!

GODE GENER: Tennisstjernen Venus Williams har utvilsomt gode tennisgener og en veltrent kropp.GODE GENER: Tennisstjernen Venus Williams har utvilsomt gode tennisgener og en veltrent kropp. Foto: DAVID GRAY

Ti år yngre på åtte uker
Men også på bokfronten brukes det store ord. Halvor Lauvstad og Anne Marte Handal Sneve lover å gjøre deg ti år yngre om du følger deres trenings- og kostholdsråd i den nyutgitte boken «Maks fettforbrenning på 8 uker».

LES OGSÅ: Lover å gjøre deg ti år yngre

I fagmiljøet er meningene delte.

– Dessverre er det slik i dag at en må rope ut med slike fettforbrenningsoverskrifter for å selge. Og hvordan du på få uker skal komme i toppform, sier Hollekim.

For stort salgsfokus
Da TV 2 Sporty nylig omtalte «Maks fettforbrenning på 8 uker» gikk Guri Brekke, cand.scient. fra Norges idrettshøgskole innenfor fysisk aktivitet og helse, ut og kritiserte forfatterne. Brekke mener de har for lite fokus på helse og for mye på salg.

LES OGSÅ: Kritisk ekspert: – Ingen snarveier for å gå ned i vekt

SPREKE LØFTER: Halvor Lauvstad og Anne Marte Handal Sneve lover å gjøre deg ti år yngre om du følger deres trenings- og kostholdsråd i den nyutgitte boken «Maks fettforbrenning på 8 uker».SPREKE LØFTER: Halvor Lauvstad og Anne Marte Handal Sneve lover å gjøre deg ti år yngre om du følger deres trenings- og kostholdsråd i den nyutgitte boken «Maks fettforbrenning på 8 uker». Foto: André Martinsen/

Lauvstad slår tilbake mot kritikken.

– Vi lover raske resultater fordi vi mener å ha funnet den snarveien som faktisk gjør det mulig. Snarveien – som ikke bare er rask, men også holder i lengden – er å trene slik at du både kommer i bedre form, spesielt kondisjon, samtidig som du øker hvileforbrenningen slik at du forbrenner mer hele døgnet enten du trener eller slapper av, sier han.

LES HELE LAUVSTAD SVAR TIL BREKKE HER: Slår tilbake mot fettkritikerne

– Selge? Ja!
Lauvstad er til daglig produktsjef i SATS og en av ekspertene som TV 2 Sporty benytter. Det samme er forfatterkollega Sneve.

– Om bokens tittel og undertittel er lagt opp for å selge best mulig? Ja! Vi ønsker å kommunisere hva boka handler om og få flest mulig til å kjøpe den. Hvis det skjer, tror vi at mange mennesker vil oppleve å få kontroll på vekten på en måte de ikke har klart tidligere, svarer Lauvstad ærlig.

Problematisk
Marit Danielsen ved Regionalt kompetansesenter for spiseforstyrrelser vet hvor ille det kan gå med personer som får feil kroppsfokus.

– Vi må klare å ha flere tanker i hodet samtidig. Å tro at eneste veien til lykke er gjennom trening og kropp blir for snevert. Overfokuset på helse, som vi ser nå, kan bli problematisk for en del personer, sier Danielsen til TV 2 Sporty.

Hun har nylig skrevet masteroppgave om kroppsbildeforstyrrelser og trening. Vi presiserer at Danielsen ikke har lest boken «Maks fettforbrenning», da hun for tiden befinner seg på studiereise i Frankrike.

LES OGSÅ: Vi er snart like fete som amerikanerne

– Holder det vi lover
Halvor Lauvstad forsvarer vektløftene i boken.

– Treningsopplegget er delt inn i fire toukers opplegg, der vi for hver periode beregner en vektnedgang på 1–2 kg. Om noen skulle være så «uheldige» å gå ned litt mer enn 1 kg pr. uke i enkelte perioder, tror jeg de lever godt med det.

– Basert på resultatene fra våre testpersoner, har de gått ned fra 7 til 10 kg på disse åtte ukene. Formen er enda bedre nå enn da boka ble skrevet. Vekten har fortsatt å gå nedover i takt med formutviklingen etter dette, sier han.

– Bare tullball
Siri Marte Hollekim skulle ønske det ble mer fokus på bevegelse, trivsel og velvære enn knallhard birkebeinertrening og fettforbrenning.

– Man lager selvsagt titler for å selge mest mulig. Man kan ikke bebreide noen for å ville selge, men personlig er jeg ikke fan av slike overskrifter, sier Hollekim.

LES OGSÅ: Treningsprogrammet som får deg opp av sofaen

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!

 

Kommentarer er fjernet etter kl. 00.00 og blir åpnet igjen kl. 06.00.

reklame

BMI-kalkulator

Body Mass Index (BMI) er en formel som viser balansen mellom høyde og vekt.

Verdien for vekt mangler eller er ikke i riktig format.
Verdien for høyde mangler eller er ikke i riktig format.

Din BMI er kalkulert til ...


BMI på under 18,5
Undervektig
BMI på mellom 18,5 og 24,9
Normal kroppsvekt
BMI på mellom 25 og 29,9
Overvektig
BMI på mellom 30 og 34,9
Fedme
BMI på mellom 35 og 39,9
Fedme, klasse II
BMI på 40 og over
Fedme, klasse III
(ekstrem fedme)

reklame

reklame