Venstre vil ha prøveprosjekt med heroin i Oslo

Nestleder Ola Elvestuen i Venstre går inn for å sette i gang et prøveprosjekt med heroinassistert behandling i Oslo.

Illustrasjonsbilde: Lederen i Stortingets helse  og omsorgskomité mener Norge ikke bør ta etter Sveits.  (Foto: JON EEG/Scanpix)
Illustrasjonsbilde: Lederen i Stortingets helse og omsorgskomité mener Norge ikke bør ta etter Sveits. (Foto: JON EEG/Scanpix)

Elvestuen dro sammen med partiets helsepolitiske talsmann Gunvald Ludvigsen i slutten av januar til Zürich og Frankfurt for å se nærmere på heroinassistert behandling, metadon og subutex. Han mener det nå er på tide at Norge setter i gang et slikt prosjekt i Oslo slik at de tyngste rusavhengige som ikke har hatt nytte av andre typer behandling, kan få hjelp.

- Vi må slutte å innbille oss at fullstendig rusfrihet er mulig for alle. Vi må se på behandling med diamorfin som en mulighet til å få flere til å komme i kontakt med hjelpeapparatet. Troen på fullstendig rusfrihet for alle er et hinder for å gjøre noe med situasjonen vi har i dag, hvor mer enn 200 mennesker dør av overdose hvert år, sier Elvestuen til NTB.

Ifølge Elvestuen finnes det mellom 25.000 og 30.000 heroinavhengige i Sveits. Av disse er 1.300 med i et program for heroinassistert behandling med utdeling av diamorfin. Rundt 16.000 andre får metadon eller subutex.

Helsevesenet må gi tilbud til alle rusavhengige, inkludert de som ikke klarer å gjennomføre behandling med subutex og metadon, mener Elvestuen, og det er her han mener heroinassistert behandling kommer inn.

- Vi må tilnærme oss rusavhengige i vissheten om at dette er enkeltpersoner som trenger ulike løsninger og ulik behandling på lik linje med andre pasienter, sier Venstres nestleder. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2