Jensen: – Bankene må godta at staten stiller krav

Frp-formann Siv Jensen sier at bankene pent må finne seg i at staten knytter betingelser til en kapitalinnsprøytning på kanskje flere titalls milliarder kroner.

– Jeg oppfordrer bankene til å slå inn på et mer konstruktivt spor og ikke bare terpe på at de ikke godtar krav. Staten utsetter tross alt skattebetalernes penger for risiko ved å stille dem til rådighet for bankene. Men vi må se helheten i kredittpakken før vi utformer kravene, sier Jensen til NTB.

Hun mener det er vanskelig i dag å si akkurat hvor stor pakken skal være, det er snarere viktig at den er fleksibel over tid. Regjeringen var varslet at kredittpakken blir lagt fram 9. februar.

– Høringen Frp holdt tirsdag, viser at banknæringen har en felles oppfatning om at staten må tilføre kapital uten å få en tilsvarende økning i eierandeler. At frisk kapital er nødvendig synes uomtvistelig, selv bankene erkjenner nærmest total utlånstørke. Og ut fra en rimelighetsbetraktning er det derfor naturlig å stille noen krav til bankene, sier Frp-formannen.

Hun regner med at regjeringen tar kontakt med opposisjonen en av de nærmeste dagene for å sondere terrenget, men forventer ikke noen tett dialog på grunn av kredittpakkens børssensitive karakter.

– Av høyst forståelige grunner er ikke dette en type opplysninger som regjeringen og bankene vil strø om seg med, sier Jensen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2