Trondheim vraket som VM-arrangør

Trondheim blir ikke arrangør av VM på ski i 2023. Den slovenske skimetropolen Planica ble torsdag tildelt mesterskapet.

IKKE TIL TRONDHEIM: Verdenseliten reiser ikke til Trondheim vinteren 2023. Foto: Ulf Palm
IKKE TIL TRONDHEIM: Verdenseliten reiser ikke til Trondheim vinteren 2023. Foto: Ulf Palm

Det ble klart etter at de 16 medlemmene i styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS) hadde avgitt sin stemme under FIS-kongressen i greske Costa Navarino.

Planica fikk ni stemmer, mens seks av styremedlemmene gikk for den norske søknaden.

– Man er selvsagt skuffet når man har jobbet over så lang tid og føler man har et så godt konsept. Det er én mindre stemme enn vi hadde trodd, sa Trondheims rådmann Morten Wolden til Adresseavisen.

Trondheim søkte også om å få arrangere VM i 2021. Da gikk tyske Oberstdorf seirende ut av stemmekampen under kongressen i mexicanske Cancún.

På den norske nasjonaldagen måtte VM-sjef Guri Hetland, Trondheim-ordfører Rita Ottervik og resten av delegasjonen fra trønderhovedstaden bokføre et nytt stemmenederlag.

Stemmefiske

Hetland og hennes støttespillere har de siste dagene jobbet hardt for å sikre Trondheim den nødvendige støtten i FIS-styret. Det har hele veien ligget an til at avstemningen ville bli svært jevn.

Da den norske VM-søknaden ble presentert tirsdag, var langrennsdronningen Marit Bjørgen én av mange stjerner som snakket Trondheims sak. I presentasjonsvideoen bidro både kronprins Haakon, Bjørn Dæhlie og den russiske skipresidenten Jelena Välbe.

Dæhlie og Välbe var to av de fremste medaljesankerne sist Trondheim arrangerte ski-VM i 1997.

Spilte på følelser

Seefeld (Østerrike) og nevnte Oberstdorf står som arrangører for de to kommende verdensmesterskapene i nordiske grener. I den norske VM-søknaden har man hele veien pekt på at det er naturlig å legge 2023-VM til Skandinavia framfor en ny runde i Mellom-Europa.

I tillegg har VM-sjef Guri Hetland og hennes støttespillere trukket fram det norske folks entusiasme for skiidrett og den folkefesten et mesterskap i Trondheim vil gi.

Tidligere i uken hevdet skipresident Erik Røste i et intervju med NTB at infrastrukturen ligger bedre til rette i Trondheim enn nesten noe annet sted.

De argumentene nådde man ikke gjennom med. Planica hadde fire mislykkede VM-søknader før slovenerne endelig lyktes torsdag. Mange har ment det var på tide å gi Planica et verdensmesterskap. Den tanken fikk flertall i FIS-styret.

Den slovenske skimetropolen har det meste av anlegg på plass. Det ville ikke vært tilfelle om Trondheim hadde vunnet fram. Regjeringen hadde lovet 180 millioner kroner til utbedring av anlegget i Granåsen, men disse pengene var øremerket et VM i 2023.

Norge har arrangert ski-VM fem ganger tidligere, sist i 2011. Da var Oslo arrangør.

VM i nordiske grener består av langrenn, kombinert og hopp.

Vikersund arrangerer skiflygings-VM i 2022

I 2022 skal Vikersund for femte gang stå som arrangør av VM i skiflyging. Det ble klart under FIS-kongressen i Hellas torsdag.

Det var ingen overraskende tildeling. De fem stedene med skiflygingsbakker (Vikersund, Oberstdorf, Planica, Kulm og Harrachov) har stort sett fordelt mesterskapene broderlig mellom seg de siste årene. Det lå dermed i kortene at Norge kom til å få verdensmesterskapet i 2022.

Tidligere i år gikk skiflygings-VM i tyske Oberstdorf, mens slovenske Planica står for tur i 2020. Kulm (Østerrike) og Harrachov (Tsjekkia) var VM-vert i henholdsvis 2016 og 2014.

Vikersund arrangerte VM i skiflyging for første gang i 1977. Deretter hadde de mesterskapet også i 1990, 2000 og 2012. Torsdagens tildeling innebærer at det blir prøve-VM i Vikersund i 2021.

Alle de siste verdensrekordene i hopp er satt i Vikersundbakken. Stefan Kraft fra Østerrike troner øverst på lista med 253,5 meter. Det greide han under Raw Air-finalen 18. mars i fjor.

Daniel-André Tande er regjerende verdensmester i skiflyging.

(©NTB)