Frankrike til VM - Sverige slapp med skrekken

Sverige er klar for playoff i VM-kvalifiseringen. To Arjen Robben-mål ga Nederland håp om et mirakel, men svenskene tapte bare 0-2.

Svenskene reiste til Amsterdam i visshet om at bare sjumålstap eller mer ville koste dem omspillsbilletten. Samtidig drømte de om å løse VM-billett direkte. Det ville skjedd om de tok flere poeng mot Nederland enn Frankrike greide mot Hviterussland.

Se høydepunkter fra VM-kvalifiseringen i Sportsnyhetene øverst!

Janne Anderssons spillere våknet tidlig fra den drømmen da de ble overkjørt og kom under. Uansett gjorde Frankrike jobben og vant 2-1.

Mål av Antoine Griezmann og Olivier Giroud med seks minutters mellomrom i første omgang gjorde det samtidig klart for alle at Frankrike skal til VM.

Klønete

Da ledet Nederland allerede 1-0 på Amsterdam Arena etter at Manchester United-stopper Victor Nilsson Lindelöf på klønete vis lagde straffespark etter et kvarter.

Lindelöfs klareringsforsøk gikk i hans egen hånd, og Robben kunne sende hjemmelaget i ledelse. Hans Panenka-variant var i overkant arrogant, men Robin Olsen hadde kastet seg og greide ikke å stoppe det løse sparket midt i mål.

Langt hardere, og vakrere, var Robbens 2-0-mål fem minutter før pause. Ryan Babel forserte på venstresiden og fant Robben i midten. Han hogg til direkte, og ballen skrudde over skulderen på Andreas Granqvist inn i lengste hjørne.

Kontroll

Det var småsvett for svenskene da Nederland kom til nok en stor sjanse før pause, men etter en pauseprat hadde Sverige god kontroll i annen omgang. Snakk om at Nederland skulle score nok til å gå forbi var det aldri. Landet som vant VM-sølv i 2010 og VM-bronse i 2014 går glipp av sitt annet sluttspill på rad.

For Nederland er trøsten at laget med sin seier knep den siste plassen i den nye nasjonsligaens A-divisjon. Sverige ville med tre poeng tirsdag ha kommet med der, men Island blir eneste nordiske representant i toppdivisjonen.

Island er også eneste nordiske lag som løste VM-billett som gruppevinner. Danmark og Sverige er begge klare for toeromspill og kan møtes der.

Trekningen av playoffkampene til VM-sluttspillet i Russland skjer i Zürich 17. oktober.

Disse lagene skal ut i playoff: Hellas, Sverige, Nord-Irland, Irland, Italia, Danmark, Kroatia og Sveits.