Norge feid av isen i nøkkelkamp

Sveits slo Norge 3-0, som nå belage seg på et nytt nervedrama.

Reto Schappi feirer scoring mens Mattias Nørstebø og Henrik Haukeland fortviler.  Foto: Åserud, Lise

Etter 0-3-tapet for Sveits blir det høyst trolig en kamp for å unngå nedrykk fra A-gruppa som blir hovedmålet for Norge i ishockey-VM.

Kampen mot Sveits ble betegnet som en nøkkelkamp med tanke på en eventuell plass i kvartfinalen, og med tap blir den veien atskillig tyngre.

Da Sveits la på til 3-0 i overtall midtveis i 3. periode var det over. Stortalentet Pius Suter scoret da Martin Røymark satt i utvisningsboksen.

Allerede før siste perioden sa landslagssjef Petter Thoresen til Eurosport:

– Vi blir spilt ut etter alle kunstens regler.

– Vi var rett og slett ikke gode nok i dag. Det er frustrerende nok for å si det sånn, sa Thoresen etter alle tre periodene.

Spesielt i duellspillet ble Norge et nummer for små.

– Jeg synes vi gjør det litt tøffere for oss selv. Vi er ikke der vi skal være, og jeg synes vi taper litt mange nærkamper der ute. Slikt straffer seg. Vi spiller greit, og jeg synes fremfor alt at vi spiller bra i overtall i dag. Det er snakk om små marginer, og i dag har vi ikke de med oss. Vi har sjansene til å score mål, men i dag ville den ikke inn, sa Patrick Thoresen til NTB, som ikke har mistet håpet om kvartfinale.

– Alle kan slå alle. Det er fortsatt muligheter.

– Jeg synes Sveits vinner flere nærkamper enn oss, har flere skudd enn oss og er hvassere hele veien. Så utnytter vi ikke sjansene våre i overtall. Der må vi bli bedre, sa kaptein Jonas Holøs til NTB.

Etter en 1. periode som var jevnspilt og der Norge vant skuddstatistikken 10-9, så overtok sveitserne helt i 2. periode.

Ikke med

Norge hang ikke med i svingene, og det var fortjent da Sveits tok ledelsen ved Reto Schäppi etter 32.04 spilte minutter. Norges målvakt Henrik Haukeland var uten mulighet da Schappi fikk sjansen på bakre stolpe.

Haukeland fikk VM-debuten etter at Lars Haugen sto mot Frankrike dagen før.

Knappe to minutter etter det første baklengsmålet kom nummer to i sekken for Norge. Sveits kombinerte raskt, og det norske forsvaret hadde ikke tempoet inne. Cody Almond sørget for at det ble 2-0.

Sveitserne hadde også et skudd i tverrliggeren på stillingen 0-0 som fort kunne ha gått i mål.

Norge skapte lite trafikk foran den sveitsiske målmannen, og Patrick Thoresen var nærmest scoring for Norge etter fem minutters spill av perioden.

Sveits vant periodens skuddstatistikk overlegent med 15 mot 4. Begge målene til Sveits kom i spill 5 mot 5.

Akkurat som mot Frankrike endte en jevnspilt 1. periode uten nettkjenning. Norge var mer på hogget i åpningsperioden enn de var lørdag. Tre ganger var Norge i undertall uten at Sveits klarte å utnytte det. Norge var gode i undertall også mot Frankrike og fikk skryt av landslagstrener Petter Thoresen for det etter kampen.

Denne gangen holdt undertallsspillet bare fram til siste periode, men da var da også i kampen i realiteten avgjort.

Skrell

Tidligere søndag kom VMs hittil største overraskelse da Frankrike vant hele 5-1 over Finland. Finland ble verdensmester i 2011 og var tapende finalist mot Canada i VM-finalen sist år. Denne gangen er kanskje ikke den finske troppen av ypperste merke?

Den franske storseieren kom på samme dag som nasjonen valgte seg Emmanuel Macron som landets nye president for de kommende fem årene.