Vant verdens lengste skirenn

Andreas Nygaard kom først til mål og vant det 220 kilometer lange Nordenskiöldsloppet.

VANT NORDENSKIÖLDSLOPPET: Andreas Nygaard, her fotografert på Beitosprinten 2016, vant det vanvittig lange rennet.
VANT NORDENSKIÖLDSLOPPET: Andreas Nygaard, her fotografert på Beitosprinten 2016, vant det vanvittig lange rennet. Foto: Pedersen, Terje

Han slo treningskameraten Øyvind Moen Fjeld med to fattige sekunder.

Verdens lengste og tøffeste langrennsløp ble avgjort med en spurt mellom to nordmenn.

– Det er helt absurd og helt rått å gå 22 mil på ski. Dette er det sykeste jeg har gjort, sa en lattermild Nygaard etter seieren og la til dette om Fjeld:

– Jeg vet at jeg har den beste spurten av oss to. Vi kjenner hverandre bra etter tusentalls treningstimer som vi har gjort sammen. Det føles veldig bra å vinne verdens lengste skiløp.

Langrennsløperne gikk 220 kilometer fra Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake igjen i Nord-Sverige.

Hadde krefter igjen
Det var rundt ti minusgrader da løpet startet klokken seks lørdag morgen. Først sent på ettermiddagen var de første løperne i mål. Nygaard brukte 11 timer, 48 minutter og 7 sekunder.

– Taktikken var å ta det ganske rolig i starten og bare henge med. Jeg hadde ingen bekymringer underveis, men jeg var ganske sliten etter 120 kilometer. Jeg fokuserte på å drikke og spise tilstrekkelig slik at jeg hadde energi for hele løpet. Det føltes fortsatt ganske bra mot slutten. Jeg hadde krefter igjen, sa Nygaard.

Det var annet år på rad at en nordmann vant monsterløpet. I fjor var John Kristian Dahl sterkest på oppløpet.

1884
Nordenskiöldsloppet ble første gang arrangert av polarforskeren Adolf Erik Nordenskiöld i 1884, men lå lenge brakk.

Noen kortere utgaver av skirennet ble arrangert på 1980-tallet. Rennet gjorde comeback i fjor, men mildvær gjorde at distansen ble kuttet til 20 mil.

Årets renn var det første med originalstrekningen siden 1884. Over 320 personer fra 18 land var påmeldt til årets langløp.

Flere av løperne er ventet å komme til mål først søndag morgen.

(©NTB)