Bjørgen tok sitt 20. NM-gull

Marit Bjørgen med et nytt NM-gull til samlingen.

GULL-MARIT: Marit Bjørgen under fredagens 5 km kvinner på Gålå.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GULL-MARIT: Marit Bjørgen under fredagens 5 km kvinner på Gålå. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Marit Bjørgen var i egen klasse på 5-kilometeren på Gålå fredag og tok karrierens 20. NM-gull.

Rognes-løperen var kjempefavoritt på forhånd som følge av at flere av de argeste rivalene uteble. Verken Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg eller Astrid Uhrenholdt Jacobsen stilte til start.

37-åringen ledet fra start til mål og brukte 12.04,4 minutter på fem kilometer fri teknikk.

– Det er veldig artig. Det er ikke mange som har 20 NM-gull. Det kan bli flere. Jeg skal fortsette å gå på ski, og det er et løp i morgen også, sier Bjørgen til TV 2.

Selv om fredagens gulløp så lett ut, kostet det definitivt krefter for trønderen.

– Det å få med seg gode konkurranser på slutten av sesongen er god trening. Det var et brutalt løp i dag, men det var en fin konkurranse, sier 37-åringen.

Sølv til Slind
Hun hadde kun én landslagsvenninne med seg på startstreken fredag, og Kari Øyre Slind var også nærmest veteranen i mål. Landslagsdebutanten tok sølvet 22,8 sekunder bak Bjørgen.

– Gode skirenn er alltid bra. Det er digg å kjenne at kroppen funker og få godfølelsen, sier Slind til TV 2.

Slind har slitt med skader og formsvikt i sin første sesong på landslaget.

– Det har vært mye nytt for meg. Nytt system og nytt samlingsopplegg har kanskje vært med på å påvirke det, men det er vanskelig å peke på én konkret ting, sier Slind, som legger til at hun håper å være med i neste års OL-tropp.

Lagsprintvinner fra torsdagen, Tiril Udnes Weng, slo Thea Krokan Murud i kampen om bronsen. Weng endte 26,5 sekunder bak Bjørgen.

Skiskyttere i toppen

Hele 253 jenter stilte til start på Gålå, derav flere skiskyttere. Hilde Fenne var en av dem, og 23-åringen, som var med på stafettlaget som tok VM-gull i 2013, ble nummer seks.

Gullet var Bjørgens tredje i NM-sammenheng denne sesongen. Under mesterskapet på Lygna i januar gikk langrennsdronningen til topps både på 10 kilometer klassisk og i skiathlon.

Bjørgen tok karrierens første NM-gull på den klassiske sprinten i Lillehammer i 2005. Siden er det blitt ytterligere 19.

Alt tyder på gull nummer 21 kommer lørdag. Da er VM-dronningen fra Lahti kjempefavoritt til å gå til topps på tremila i fri teknikk på Gålå. Heller ikke der stiller Weng, Østberg eller Jacobsen opp.

Totalt har 37-åringen nå 34 NM-medaljer, alle individuelle.

(©NTB/ TV 2)