Team Sky var lenge sett på som «det rene laget» i sykkelsporten, men flere stiller nå spørsmål ved akkurat hvor langt laget har presset grensene for hva som er lovlig de siste årene.

Først avslørte hackergruppen Fancy Bears at Bradley Wiggins brukte glukokortikoidet triamcinolone tre ganger like før Tour de France og Giro d'Italia, blant annet det året han vant Touren.

Nå innrømmer Josh Edmondson, som syklet for Team Sky i 2013 og 2014, at han injiserte en vitamin-cocktail intravenøst, stikk i strid med lagets retningslinjer. Edmondson satte sprøytene på eget initiativ, selv om han risikerte å få hjerteinfarkt.

24-åringen forteller til BBC at han også fikk depresjoner av å bruke det kontroversielle smertestillende legemiddelet Tramadol. Edmondson forteller at han ikke klarte å forlate sitt eget hjem på to måneder blant annet på grunn av Tramadol-bruk.

Edmondson sier at presset for å bli tatt ut til ritt var så stort at han to til tre ganger i uken brøt Team Skys «no-needle»-retningslinjer. Team Sky sier at de fant vitaminer og en sprøyte på rommet til Edmondson, men at det aldri ble rapportert. Grunnen var at de var redde for å dytte Edmondson utfor stupet.

Ville slanke seg
Selv hevder Edmondson at han fortalte om sprøytebruken, men at det ble dysset ned og feid under teppet av Team Sky-ledelsen.

– Jeg var under stort press i 2014. Ikke bare fra laget, meg jeg la også press på meg selv. Man ønsker at kontrakten skal forlenges, men det viktigste for meg var at jeg ikke skulle skuffe noen. Laget hadde gitt meg en sjanse da de signerte meg, og en enda større sjanse da de lot meg sykle Vueltaen, sier Edmondson.

– Spesielt når jeg ville slanke meg, injiserte jeg carnitine. Det var veldig effektivt, sier han.

Edmondson innrømmer at det fristet å dope seg, men at han valgte å avstå.

– Dette var min måte å minske avstanden litt uten å dope meg. Noen mener det er en gråsone, men folk i denne sporten har injisert vitaminer i mange år. Det er et alternativ til doping. Det er ikke det samme, for hvis man doper seg får man massive fordeler. Dette er bare å forsterke det naturlige, sier Edmondson.

Mystisk pakke
Edmondson-saken kommer i kjølvannet av høringene rundt en mystisk pakke som ble levert til Bradley Wiggins' lege under Critérium Dauphiné i 2011. Den mektige Sky-sjefen Dave Brailsford måtte forklare seg om innholdet i den mystiske pakken på en komitèhøring i det britiske parlamentet.

Wiggins fikk i høst massiv kritikk for at han brukte triamcinolone preventivt, altså før han strengt tatt hadde behov for det, før Tour-seieren i 2012.

– Jeg tror at Wiggins har utnyttet regelverket for å ta medisiner som har gitt ham en prestasjonsfremmende effekt. Jeg stiller også spørsmål ved hvor syk han er når han vinner Tour de France. Det her er i beste fall i gråsonen, og i verste fall er det miksing og triksing ved regelverket. Da er det i så fall juks, sa TV 2-ekspert Mads Kaggestad i høst.

Brukte doping-lege
Sky høstet også mye kritikk etter at Geert Leinders jobbet for laget i 2011 og 2012. Leinders var nemlig sjefslegen i over ti år på Rabobank, et lag hvor det i ettertid har vist seg at dopingbruken var så godt som systematisert.

– Det var ved Brailsfords ledelse at de ansatte Leinders. Og det er Wiggins som nå må stå og svare for det som har skjedd med de medisinske fritakene. Han må i alle fall kunne stille opp og forklare det her. Jeg synes absolutt det er grunnlag nå for å stille spørsmål ved Brailsfords rolle i laget, uttalte Kaggestad.