Phelps OL-klar for femte gang

Den amerikanske svømmeren Michael Phelps er klar for sitt femte OL.

APTOPIX US Swim Trials Swimming Foto: Mark J. Terrill
APTOPIX US Swim Trials Swimming Foto: Mark J. Terrill

Phelps har kvalifisert seg til Rio-lekene med seier på 200 meter butterfly i det amerikanske uttaket.

Gullgrossisten, som fyller 31 år torsdag, fikk årets bursdagspresang tidlig da han vant i Omaha i delstaten Nebraska med tiden 1.54,84 onsdag kveld.

– Med alt som har skjedd, og med muligheten til å komme tilbake, var dette kanskje tøffere enn noen annen gang jeg har svømt, sier Phelps, som legger til at han ikke følte seg veldig bra.

– Men det viktigste var å komme seg på laget. Det var det eneste jeg skulle klare i kveld.

22 OL-medaljer

Ingen har vunnet så mange OL-medaljer som Phelps. Nå blir han også den første mannlige svømmeren som har konkurrert i fem sommer-OL.

– Det er det som teller mest i kveld, sier Phelps, som holdt opp fem fingre da seieren i det amerikanske uttaket var et faktum.

200 meter butterfly er den samme øvelsen som ga Phelps hans første verdensrekord for 15 år siden. Senere har han forbedret den flere ganger, og tiden på 1.51,51 satt med heldekkende drakt i 2009 står fortsatt.

Gullgrossisten kvalifiserte seg til sitt første OL i 2000, bare 15 år gammel. Det ble ingen medalje i Sydney, men siden har han sikret seg hele 22 OL-medaljer, 18 av dem av edleste valør.

Uten alkohol

I mars sa Phelps til NBC at han aldri har vært mer veltrent.

– Det er flere ting som ligger bak det. 1. Jeg gjør jobben på trening. 2. Jeg holder meg sunn utenfor bassenget.

– Hvordan gjør du det?

– Jeg vet ikke om jeg burde si dette, men ikke å drikke alkohol på 1,5 år... Det er fantastisk. Jeg kan virkelig kjenne en forskjell på kroppen min, blant annet fordi jeg ikke må bære den ekstra vekten det medfører.

Alko-stoppen kommer etter at svømmestjernen ble tatt for fyllekjøring, for andre gang, i september 2014.

Phelps ble kastet ut av det amerikanske VM-laget og la seg inn på en avvenningsklinikk. Siden har han altså, ifølge eget utsagn, ikke rørt alkohol.

(NTB / TV 2)

Mer innhold fra TV 2