Ingen karanteneunntak for idretten – masseavlysninger av verdenscuprenn i Norge

Regjeringen sier nei til å gi idretten unntak fra innreisebestemmelsene. Dermed må rundt 30 verdenscupkonkurranser i Norge avlyses eller flyttes.

AVLYST: Therese Johaug får ikke gått verdenscuprenn i Norge. Foto: Annika Byrde
AVLYST: Therese Johaug får ikke gått verdenscuprenn i Norge. Foto: Annika Byrde

– Jeg skulle gjerne sett at vi ikke var i denne situasjonen, sier kulturminister Abid Raja (V) til NTB.

Onsdag forlenget regjeringen innreiserestriksjonene til ut februar på grunn av koronasituasjonen. Helt til torsdag ettermiddag hadde idretten et håp om at det kunne gis en åpning for idrettsutøvere som skulle til Norge å konkurrere i langrenn, hopp, kombinert, alpint og skiskyting i mars.

– Vi har en krevende situasjon med de muterte virusene. Det vil derfor ikke bli gitt noe unntak før 1. mars. Vi har forståelse for at dette vil innebære at arrangementene vil måtte flyttes til et annet sted eller avlyses. Dette er fryktelig leit for alle idrettsutøvere, for arrangørene og for det norske publikummet, sier Raja.

Se alle de avlyste arrangementene nederst i saken!

Halvor Egner Granerud er i rute for å sikre seg verdenscupseieren, men nå er det bestemt at det ikke kommer til å skje på hjemmebane.

– Jeg er selvsagt skuffet. Raw Air er et stort høydepunkt for sesongen for både meg og mange av de andre hopperne. Det er selvsagt et stort hull i kalenderen. Jeg så virkelig frem til å få sjansen til å både hoppe på norsk jord for første gang denne vinteren, men også å konkurrere i noen av mine favorittbakker.

– Jeg har drømt om å sikre meg verdenscupseieren under Raw Air gjennom hele sesongen. Det var drømmen min, men nå får jeg prøve å sikre meg den en annen plass, sier Granerud under en pressekonferanse torsdag kveld.

«Trygge og gode rammer»

Skipresident Erik Røste uttrykker respekt for regjeringens beslutning, men mener at konkurransene i Norge kunne vært arrangert innenfor «gode og trygge rammer».

– Vi er selvfølgelig skuffet. Det har vært gjennomført 66 konkurranser i 13 land (denne sesongen), og det har fungert bra, med svært lite smitte og ingen smittespredning lokalt. Det er derfor vi har søkt om dette unntaket, og vi hadde håpet å kunne invitere utøverne til Norge. Nå blir vi den eneste nasjonen som ikke arrangerer verdenscuprenn i år, sier Røste til NTB.

Skipresidenten er tydelig på at avlysningene i Norge vil få økonomiske konsekvenser for skiforbundet og de lokale arrangørene.

– Det er en bekymring, først og fremst fordi overskuddet fra de internasjonale arrangementene er hovedkilden til å finansiere barne-, ungdoms- og breddeidretten. Vi forventer nå at vi faller inn under støtteordningene regjeringen har etablert, sier Røste.

Han synes også det er leit for alle som går glipp av TV-underholdningen.

– I en vanskelig hverdag har vi fått tilbakemeldinger om at toppidrett på TV har vært et lyspunkt for mange, sier Røste.

AVLYST: Det blir ingen hopp fra Holmenkollbakken. Foto: Vidar Ruud
AVLYST: Det blir ingen hopp fra Holmenkollbakken. Foto: Vidar Ruud

Idrettspresident Kjøll: – Store økonomiske konsekvenser

Idrettspresident Berit Kjøll mener avlysningene av verdenscuprenn i Norge er trist, ikke bare for forbundene og arrangørene, men også for det norske folk.

– Det norske folk hadde gledet seg til disse tradisjonsrike konkurransene på norsk jord, sier Kjøll i en kommentar til NTB.

Hun er klar på at idrettesforbundet mener arrangementene ville blitt gjennomført på en trygg og smittevernsforsvarlig måte, men at de respekterer regjeringens avgjørelse.

– Avlyste arrangement i dette omfanget har store økonomiske konsekvenser for særforbundene, som jo er en viktig finansieringskilde til skiutøvere i barne- og ungdomsidretten, understreker Kjøll.

– Vi har full tillit til at kompensasjonsordningene nå vil komme de berørte særforbundene til gode som har kommet i en svært krevende situasjon, legger hun til.

FIS-topp: – Først og fremst et tap for Norge

De avlyste verdenscuprennene er i første rekke et tap for Norge, mener renndirektør Pierre Mignerey i FIS.

– Om vi må stå over femmila i Holmenkollen, overlever vi det. Å kunne gjennomføre noe i det hele tatt i år er veldig bra, sier Mignerey til NTB.

Han ble like før klokken 19 torsdag informert om regjeringens nei til å gi idretten unntak fra innreisebestemmelsene. Verdenscuphelgene i langrenn i Holmenkollen og Lillehammer kan dermed ikke gjennomføres.

Han tar det hele med fatning selv om han påpeker at man til nå har unngått særlig smittespredning i langrennssirkuset.

Han sier at de ikke har noen plan B for sesongavslutningen, men at de jobber med å få ting på plass. Franskmannen håper de i alle fall vil få på plass arrangør til en av de to helgene.

– Målet er å gjøre noe som gir mening og som gjør at flest mulig land deltar. Om vi har ulike muligheter, vil vi snakke med landene, men vi vil uansett ha uoffisielle samtaler med trenerne og lederne, sier Mignerey.

Han legger til at det vil være en mulighet å kjøre to helger på samme sted. Om løypene tillater det er det dessuten en mulighet for at fem- og tremila blir arrangert.

Ny vurdering, men for sent

Norges Skiforbund og flere lokale arrangører har lagt press på regjeringen ettersom det kreves rundt en måneds forberedelser for å kunne gjennomføre konkurransene.

Raja sier at en ny vurdering vil bli gjort før 1. mars. Men fortsatt to ukers usikkerhet betyr at tiden renner ut for arrangørene i Kvitfjell (alpint) første helgen i mars og Holmenkollen Skifestival (langrenn, hopp og kombinert) helgen etter, bekrefter skipresidenten overfor NTB.

I tillegg til Kvitfjell og Holmenkollen skulle det vært konkurranser på Lillehammer, i Trondheim og i Vikersund.

22. januar kunne Røste og idrettspresident Berit Kjøll glede seg over at regjeringen ga unntak fra karantenebestemmelsene som skulle sikre at arrangementene i Norge ble gjennomført.

Samme dag ble utbruddet av den britiske virusvarianten i Nordre Follo kjent, og uken etter ble grensen til Norge i praksis stengt.

Regjeringens nei til idretten gjelder også for internasjonale håndball- og fotballkamper.

@NTB

Disse rennene er avlyst:

Kombinert/hopp på Lilehammer:

Allerede avlyst: 12/2 - 14/2: Verdenscup kombinert kvinner og menn samt hopp kvinner.

Alpint i Kvitfjell (2):

6/3: Utfor menn

7/3: Super-G menn

Langrenn i Holmenkollen (4):

12/3: Sprint klassisk kvinner og menn

13/3: 30 km fri teknikk menn

14/3: 50 km fri teknikk menn

Hopp i Holmenkollen (5):

12/3: Kvalifisering menn

13/3: Lagkonkurranse menn, kvalifisering kvinner

14/3: Kvinner og menn

Lillehammer (4):

15/3: Kvalifisering kvinner og menn

16/3: Kvinner og menn

Trondheim (4):

17/3: Kvalifisering kvinner og menn

18/3: Kvinner og menn

Vikersund (3):

19/3: Kvalifisering menn

20/3: Lagkonkurranse

21/3: Menn

Kombinert i Holmenkollen (2):

13/3: Kombinert menn

14/3: Kombinert menn

Ennå ikke endelig bestemt om det blir konkurranse:Skiskyting i Holmenkollen (6):

18/3: Sprint kvinner

19/3: Sprint menn

20/3: Jaktstart kvinner og menn

21/3: Fellesstart kvinner og menn.