Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton

Magnus Carlsen gikk seirende ut av nok et langdrygt parti i storturneringen i tyske Karlsruhe. Sjakkesset brukte seks timer på å nedkjempe Francisco Vallejo.

VANT IGJEN: Magnus Carlsen. Foto: Dmitri Lovetsky
VANT IGJEN: Magnus Carlsen. Foto: Dmitri Lovetsky

Etter 73 trekk innkasserte Carlsen nok en seier med svarte brikker. Lørdag vant han åpningspartiet mot det tyske vidunderbarnet Vincent Keymer (14) etter nesten sju timer ved brettet. Også møtet med Vallejo skulle bli av det langvarige slaget.

Som dagen før var alle de øvrige partiene i Karlsruhe for lengst over før Carlsen var ferdigspilt. Den norske verdensmesteren står nå med fem strake seirer i klassisk sjakk.

Ifølge sjakkjournalisten Tarjei Svensen i Matt & Patt er det er den beste vinnerstimen han har hatt siden månedsskiftet august/september i 2017. Den gang kom flere av seirene mot svakere motstand.

Carlsens rekordrekke er på seks seirer. Han er for øvrig nå ubeseiret i hele 52 partier på rad. Forrige smell i langsjakk kom så langt tilbake som 31. juli i fjor.

Jevnt
En stund så det ut til å gå mot remis i duellen med Vallejo, men heller ikke denne gangen skulle de dele det ene poenget. Spanjolen har et par seirer mot Carlsen, men siden 2011 har han alltid kommet til kort.

Som mot purunge Keymer disponerte Carlsen tiden bedre enn motstanderen. Vallejo hadde bare 11 minutter igjen på klokka da det fortsatt gjensto 13 trekk til tidskontrollen. Carlsen hadde på sin side godt over en halvtime å gå på.

Tross et økende tidspress gjorde spanjolen ingen feilskjær fram til kontrollen ved 40 trekk, men i sluttspillet skaffet Carlsen seg et solid overtak som han ikke misbrukte.

Anand neste
Carlsen leder storturneringen i Tyskland et halvt poeng foran russiske Peter Svindler og Vishy Anand. Mandag spiller han med hvite brikker mot nettopp Anand. Carlsen slo inderen i VM-duellen i både 2013 og 2014.

Turneringen i Karlsruhe, og senere Baden-Baden, går over ni runder og varer til 29. april.

Tidligere i måneden høstet Carlsen mye ros for eminent spill på tampen av Shamkir-turneringen i Aserbajdsjan. Mange gikk så langt som å beskrive det som noe av det ypperste han har levert noen gang.

Etter oppholdet i Tyskland reiser Carlsen videre til Elfenbenskysten for å spille sesongens første turnering i Grand Chess Tour. Med det blir han tidenes første regjerende sjakkverdensmester som konkurrerer i Afrika.

Carlsens solide spill så langt i år har gitt han en stadig større luke på verdensrankingen. I øyeblikket er han rundt 50 ratingpoeng foran toer Fabiano Caruana, som i fjor høst tapte VM-kampen mot Carlsen i London etter omspill.

(©NTB)